Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Sony HDR-CX550VE: chytrá a výkonná

4.10.2010, Jan Vítek, recenze
Po řadě levných videokamer do kapsy si tentokrát představíme zcela jiný model. Jde o videokameru HDR-CX550VE od společnosti Sony, která dle specifikací rozhodně není žádné ořezávátko. Očekávejme tedy vysokou kvalitu za nemalé peníze.
Kapitoly článku:

Zpracování kamery


Od kamery za cenu kolem 30 tisíc korun bychom měli a můžeme očekávat bezchybné zpracování a kvalitní materiály. Dle mého názoru toto Sony HDR-CX550VE splňuje velmi dobře a nabízí velmi pevné tělo s pečlivě slícovanými částmi, na němž ani při pečlivém prozkoumání nenajdete chybu. Využily se zde kovy, kompozity i měkčené plasty, a to pochopitelně na vhodných místech, tudíž objektiv chrání silný kov, zatímco v místech pro úchop je kamera opatřena měkčím materiálem se vzorkem.



Po dlouhé době jde o videokameru vybavenou elektronickým hledáčkem, což znamená, že vás nebude při natáčení omezovat ostrý sluneční svit, kvůli němuž je sledování LCD obrazovky často i nemožné. Navíc si také takto můžete kameru opřít o hlavu, a více ji stabilizovat. Její tělo je zpracováno standardně, pouze se budeme muset seznámit s rozložením různých prvků, jako jsou konektory, ovládání a jiné. A co se týče vzhledu, pak kamera využívá osvědčenou kombinaci černé až tmavě šedé s perleťovým nádechem se stříbrnou barvou, takže působí nenuceně a elegantně.



Levá část kamery zaujme svým velkým krytem LCD displeje, z čehož můžeme usuzovat, že skrytý displej rovněž nebude malý. Myslím, že zklamáni rozhodně nebudeme, ale o tom až později v této kapitole. Kryt je v tomto případě velmi pevný a jeho kloub, alespoň pokud můžeme soudit dle subjektivního dojmu, mu poskytne stabilní polohovatelnost. A jako obvykle se tato část kamery stala útočištěm pro různá loga a samolepky chlubící se nejdůležitějšími přednostmi kamery.



Fotografie přední části (stejně jako ta předchozí) ukáže malý kulatý ovladač připravený pro jinak spíše zahálející prsty levé ruky. Ten slouží podobně jako velký kruhový ovladač kolem celého objektivu u kamery Panasonic HDC-TM700 pro nastavení kamery v manuálním režimu. U zmíněného Panasonicu však nebyl dotažen k dokonalosti, neboť reagoval i se zpožděním a především nebyla odezva předvídatelná a jasně daná, jako je u čistě mechanického nastavení objektivů. Uvidíme tedy, zda se společnosti Sony v tomto ohledu povede lépe.

Pak je vepředu pochopitelně samotný širokoúhlý objektiv Sony G s 10x optickým zoomem, který má automatickou krytku složenou ze čtyř lamel a také 34mm závit pro filtry, předsádky, apod. Ještě pod kovovým ochranným prstencem je pak zasazen malý stroboskopický blesk. Svítilnu si můžeme případně dokoupit a zasadit do drážky umístěné pod krytem v horní části kamery. Pak ještě můžeme zmínit malou trojúhelníkovou oblast vlevo dole, kde jsou jednak kontrolky a pak i IR čidlo pro dálkový ovladač.



Pravá část kamery ukáže své poutko pro připevnění kamery do dlaně, jež si můžeme délkově nastavit. Osobně bych však ocenil mohutnější pásky. Dále se v této části pod označením 10x optical zoom nachází malý zasouvací panýlek se dvěma 3,5mm konektory jack pro sluchátka a mikrofon a nakonec si můžete všimnout v boku vysunovacího hledáčku korekce dioptrií.



Zadní část kamery svým zpracováním rozhodně nepřekvapí. Nachází se zde pozice baterie, přičemž standardně dodávaná verze je poněkud zapadlá uvnitř, pak nějaké kryté konektory, zmíněný elektronický hledáček (zde vysunutý, čímž se kamera automaticky zapne) a také zde máme pěkně pohromadě všechny tři základní ovládací prvky - červená spoušť videa připravená pro palec a pak nahoře namačkávací spoušť fotografií a kolébkový ovladač zoomu videa. Vedle samotného hledáčku máme ještě z jedné strany kontrolku napájení a z opačné dva podsvícené piktogramy, které nám řeknou, zda jsme v režimu natáčení či focení.



Spodná část kamery má v sobě poněkud vyosený závit pro přimontování kamery na stativ, ale nás budou zajímat spíše dvířka u baterie. Do nichž totiž patří paměťová karta, a to buď Memory Stick PRO Duo Mark II, Memory Stick PRO-HG Duo nebo SD/SDHC/SDXC (třída 4 nebo vyšší). Baterie se uvolňuje pomocí západky vedle dvířek.


- klikněte pro zvětšení -

Pokud otevřeme panel s displejem, přivítá nás velký 3,5" LCD displej, okolo nějž již nejsou žádná další tlačítka (což není na škodu). Samotná základna ale v sobě ještě má řadu prvků, jako vypínač modulu GPS, hlavní vypínač, čtyři vícefunkční tlačítka, panel kryjící rozhraní USB a HDMI a také pole s otvory nad ním. Kdyby to byla kamera firmy Panasonic, pak by za nimi byl malý ventilátorek, ovšem zde je to hlavní reproduktor. To je důležité vědět, že se nám do zachyceného zvuku ve videu nebude plést žádné hučení ventilátoru, na což si někteří majitelé kamer Panasonic stěžují.


Ergonomie


Sony HDR-CX550VE není s hmotností téměř půl kilogramu žádná malá kamerka do kapsy a rovněž její rozměry nejsou malé. Při natáčení tak máte pocit, že skutečně něco držíte v ruce, což přispívá k pořízení kvalitních a stabilních záběrů, to je známý fakt. Kamera samotná však musí mít ještě vhodné provedení, tedy kvalitní uchycení pro dlaň ruky a dobře rozmístěné ovládací prvky.

Tento model se nepokouší pouštět do neznámých vod, a tak má standardně provedené poutko, jež vám umí kameru pevně vtlačit do dlaně, abyste mohli svými prsty volně a pohodlně ovládat spouště a zoom. Druhá ruka pak může pohled objektivu dále usměrňovat, naklápět displej podle potřeby, nebo se zaměří na jiné ovládací prvky, jako je třeba přední kulatý ovladač pro manuální režim.

V ergonomii bych tedy rozhodně neviděl problém, neboť Sony stavělo na osvědčeném základě.


Ovládací prvky


Ty jsme již nakousli v přechozích částech, takže si je nyní shrneme a především popíšeme jejich funkčnost a chování. K trojici základních nemám výhrady. Spoušť videa má hlubší stisk a klade dostatečný odpor na to, abyste si na ni mohli jen tak odložit palec a následně ji jen tak nonšalantně domáčknout. To samé platí pro foto spoušť, která je samozřejmě namačkávací, i když majitelé silných prstů by mohli být nešťastni z její blízkosti k ovladači zoomu. Ten se nastavuje dle míry naklopení a dokáže být velmi rychlý. Celou 10x škálu totiž můžeme projet pouze za dvě sekundy.



Mezi další tlačítko patří Mode vedle hledáčku a jedná se o prostý přepínač mezi režimem fotografování a natáčení, což zdůrazní dvě již zmíněné kontrolky. A nakonec tu jsou tlačítka v samotné základně kamery, tedy pochopitelně vedle dotykového LCD displeje. Skupinka čtyř nám zajistí využití funkcí pro přímé vypálení záznamů pomocí připojené optické mechaniky, tlačítko vedle nás přepne do režimu přehrávání záznamů, pak tu je NIGHTSHOT pro přepnutí do nočního záznamu a nakonec intelligent AUTO zapínající stejnojmenný režim.

Nakonec tu jsou poslední tři ovládací prvky Power, Reset a GPS On/Off, jejichž popisky jsou všeříkající.



Nakonec jsem si nechal kulatý ovladač pro manuální režim. V jeho prostředku je tlačítko, jehož stisk znamená, že se vypne režim intelligent AUTO a my budeme moci manuálně upravovat jedno z následujících nastavení: ostření, expozice, clona, závěrka, korekce AE, vyvážení bílé. Implicitně kamera nastavuje pomocí ovladače ostření a pro volbu ostatních je třeba na pár sekund podržet prostřední tlačítko a pak si pomocí samotného ovladače zvolit z uvedené nabídky. Nastavení pak kamera ukazuje přímo na displeji, takže nejsme odkázáni jen na to, jak vidíme zachycený obraz.

Odezva tohoto ovladače má sice znatelné zpoždění, ale pouze malé a jinak se dá říci, že se vám s ním bude pracovat dobře. Nejlepší je ho uchopit pomocí dvou prstů, což zajistí přesné nastavení.


Displej a hledáček EVF


LCD displej je bezesporu chloubou této videokamery. Jedná se o dotykový 3,5" LCD Xtra Fine s poměrem stran 16:9 a především vysokým rozlišením 921600 bodů. Za sebe mohu říci, že jsem jím byl naprosto uchvácen, neboť je na něm vidět sebemenší detail a rastr je v podstatě nerozlišitelný, takže mi už vůbec nevadilo že musím koukat na něj a ne na živou scénu. Pro porovnání, kamery dnes běžně využívají displeje pouze s cca 230000 body a věřte, že byste se po takových zkušenostech už k nim vracet nechtěli.


- klikněte pro zvětšení -

Displej také netrpí na deformaci barev vlivem změny pozorovacích úhlů, pouze se pochopitelně setkáte se sníženým jasem, což mají na svědomí také světelné odrazy v jeho povrchu.

Dále tu je také elektronický hledáček s úhlopříčkou pouze 0,2", ale jeho rozlišení 201600 bodů také není nejmenší. Ovšem stejně jeho úhlopříčka působí asi tak, jako byste se na 20" monitor koukali z téměř tří metrů, takže jsou sotva vidět OSD informace a rozhodně je lepší použít pokud možno hlavní LCD, na němž toho uvidíte mnohem více a mnohem pohodlněji.


Baterie


Dodávaná baterie typu Li-ion je pouze v základním provedení, čili model NP-FV50 s kapacitou 7 Wh (6,8 V / 980 mAh). Ovšem i tak by měla vydržet téměř 2 hodiny natáčení videa v HD a v SD dokonce 155 minut. Pokud vám to ale nestačí, můžete si dokoupit větší baterie s kapacitou 14 Wh (NP-FV70), nebo dokonce 26,5 Wh (NP-FV100), čímž se úměrně zvedne i doba natáčení na jedno nabití.



My jsme při natáčení HD videa dosáhli se zapnutým hlavním displejem času hodiny a 17 minut, což odpovídá údajům výrobce pro nepřetržité nahrávání. Pokud místo displeje použijeme EVF hledáček, doba nahrávání se bohužel moc neprodlouží a je o cca 5 minut delší. Pro využívání kamery po celý večer je tedy vhodné si pořídit vysokokapacitní akumulátor. Model NP-FV100 nám prodlouží záznam asi 3,8x a za neoriginální zaplatíme i méně než 1000 Kč.


Rozhraní


Co se týče nabízených rozhraní, nemáme důvod k nespokojenosti. Mezi ta hlavní patří HDMI a USB, jež jsme si již ukázali na fotografii výše vedle tlačítek pod displejem. Ty dále doprovází ještě A/V v komponentní i kompozitní podobě, jehož jednotný konektor je na zadní straně hned pod spouští videa. Pod dalším panýlkem s označením DC IN pak máme napájecí konektor pro dobíjení baterie, což je v tomto případě možné díky jednoduchému adaptéru AC-L200 pouze v těle kamery. Sony však nabízí k dokoupení ještě samostatné nabíječky pro baterie, jako je třeba BC-TRV pro jednu a AC-VQV10 pro dvě, která má ještě navíc LCD udávající čas nabíjení a úroveň dobití.



Následně to je již zmíněná čtečka pro karty Memory Stick i SD a pak vepředu barevně odlišené 3,5mm zdířky pro mikrofon a sluchátka. Nezapomeňme ale také na drážku na vrchu kamery, díky níž budeme moci připojit sadu s bezdrátovým mikrofonem (dosah u ECM-HW2 až 100 metrů), stereo mikrofon ECM-HST1, zoomový mono mikrofon ECM-HGZ1 či různé svítilny a blesky včetně infračerveného přísvitu. Možnosti rozšíření tu tedy jsou široké, ovšem za nemalé ceny. Například ECM-HW2 nás přijde na necelé 4000 Kč a ECM-HGZ1 na 2000 Kč.




Nabídka voleb


Pokud nemáte náladu na to, abyste se zaobírali všemožným nastavením, pak si jednoduše necháte zapnutý režim iA (intelligent AUTO) a o nic víc se v podstatě nemusíte starat. Kamera si sama zvolí vše potřebné, ovšem na něco ani iA nestačí, jako třeba na volbu rozlišení, či potřebu využít časovač spouště a k tomu poslouží uživatelovo osobní menu (MY MENU), kde jsou často používané volby. Dostanete se do něj stiskem dotykového tlačítka nahoře vlevo. Dole vlevo je přepínač do režimu přehrávání souborů a na opačné straně se dostaneme do mapy, kde nám kamera pomocí GPS modulu ukáže aktuální polohu. K tomu je však mít onen modul zapnutý a také musí kamera být ve styku se satelity, což ukáže pomocí malého piktogramu (viz foto displeje výše).

O funkci zobrazení polohy pomocí modulu GPS si nyní povíme něco více. Vykoukne na nás mapa celého světa přibližitelná pomocí zoomu až na měřítko 1:2500, ale od té nečekejme zázraky. Jednak není příliš podrobná a pak také zahrnuje "pouze" Severní Ameriku, Evropu mimo Ruska, Japonsko a Austrálii. Pokud se zadíváme třeba na Prahu nebo jiné větší české město, pak nám kamera označí hlavní komunikace bez popisků, městské části a také několik hlavních bodů zájmu. V Praze nechybí Klementinum, Karolinum, různá divadla, apod. Navigovat se tedy pomocí instalovaných map nemůžeme, ale k tomu není tato funce ani určená. Slouží především k "otagování" záznamů příslušnými souřadnicemi.

Do My MENU se tedy dostaneme horním tlačítkem, jež se následně změní v tlačítko, které nás dostane zpět. Je zde celkem šest voleb, přičemž fotografie zde ukazuje tý výchozí, které si můžeme pro všechny tři režimy (foto, video, přehrávání).



Pokud však budeme chtít vidět další volby, a že jich kamera nabízí nepřeberné množství, zvolíme si tlačítko Show others a poté se otevře menu v celé své kráse. Zpracováno je do jednoho dlouhého seznamu, který je rozdělen na skupiny, mezi nimiž se můžeme rychle přesouvat pomocí tlačítek u jezdce v levé části obrazu. Druhým způsobem je umístění prstu přímo do jezdce a jeho posunutí nahoru či dolů, přičemž rychlost plynulého posuvu menu závisí na tom, jak moc prst vychýlíme. Při plné rychlosti se dá menu prolétnout za asi čtyři sekundy, ale tehdy samozřejmě nemáme možnost ani v nejmenším zaznamenat, jaké volby vůbec přeskakujeme. Pak je tu ještě poslední možnost, a sice stisknout tlačítka pro posun přesně o jednu obrazovku, na niž se vejdou čtyři volby.

Nyní se zaměřme na samotné volby rozdělené na osm kategorií: Ruční nastavení, Nastavení snímání, Nastavení pro foto, Přehrávání, Střih, Další, Správa média a Obecná nastavení. Nabídku prvních třech ukáže následující graf.


- klikněte pro zvětšení -

Oproti testovanému modelu Handycam HDR-CX520VE nabídne tato videokamera navíc funkci Golfový záběr. Jedná se o zachycení dvou sekund reálného záběru do zpomalého videa, které je uloženo i v podobě rozfázovaných obrázků. Díky tomu můžeme podrobněji analyzovat zachycený pohyb a z toho vychází i název, neboť tak lze zkoumat třeba i golfový úder.

V ručním nastavení se tedy dočkáme voleb pro výběr scény, nastavení prolínačky, vyvážení bílé, nastavení jasu a ostření podle vlastního výběru na obrazovce. Dále tu jsou úpravy expozice, ruční ostření, telemakro či plynulé pomalé nahrávání. Nastavení snímání nám dovolí nastavení kvality obrazu, režimu nahrávání, zobrazení vodicí mřížky, zapnutí optické stabilizace SteadyShot, aktivaci fce LOW LUX pro záznam v nízkém osvětlení, detekci tváří i úsměvu včetně citlivosti, nastavení zvuku, digitálního zoomu, X.V. color, protisvětla, apod.

Nastavení pro foto má v sobě aktivaci samospouště, volbu rozlišení fotografií, SteadyShot, aktivaci blesku včetně nastavení intenzity, korekci červených očí a způsob číslování souborů. Pak je tu přehrávání s tříděním záznamů podle data, uložených GPS souřadnic či tváří. Můžeme si zobrazit seznam videoklipů či udělat z několika scén videoklipy s hudbou, již jsme si předem do kamery nahráli.


Přehrávání záznamů

Při přehrávání se objeví stejně stylizované menu, tedy hlavní obrazovka s náhledy napravo a dotykový posuvník nalevo. Tlačítky nahoře můžeme přepínat mezi fotografiemi a videem a také si nechat zobrazit mapu, kde budou všechna videa a fotografie s uloženými souřadnicemi GPS zvýrazněny ve formě zabodnutých špendlíků. Videa si lze ještě rozdělit s ohledem na uložené obličeje, jež se v nich objevily, pak tu je funkce filmové cívky zobrazující na jedné dlouhé virtuální pásce všechny záznamy za sebou pomocí malých náhledů a nakonec lze videa i fotografie rozdělit pomocí data pořízení. Samozřejmě však nechybí funkce pro střih videa, ochranu záznamů nebo naopak jejich smazání.

Kamera Sony HDR-CX550VE tedy nabízí mnoho užitečných funkcí, které dokáže svým GPS modulem dále oživit a poskytnout další možnosti pro kvalitní třídění a vyhledávání záznamů.