reklama
Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Sony HDR-CX105E: miniatura z Japonska

8.7.2009, Jan Vítek, recenze
Sony svou řadu kamer s označením HDR-CX105E označuje jako lehké a snadno použitelné modely, jež můžete mít díky malým rozměrům stále při sobě. Zdůrazňuje i jejich kvalitu obrazu danou HD rozlišením a rychlost i funkce pro zachycení lidí a jejich tváří.
reklama
Nyní již zbývá jen shrnout to, co jsme se o kameře Sony HDR-CX105E/R dozvěděli. Sony nabízí celkem tři verze v červeném, černém a stříbrném zbarvení a zdůrazňuje u nich především malé rozměry a nízkou hmotnost, funkce určené pro snímání lidí jako rozeznávání tváří a Smile Shutter pro automatické uložení fotografie při úsměvu a nakonec je to bleskový start z pohotovostního režimu, jenž nás skutečně omezovat nebude.

Co se týče technických podrobností, čeká nás maximální rozlišení 1920 x 1080i, integrovaná osmigigabajtová paměť schopná rychlých přenosů dat doplněná o slot pro karty Memory Stick, desetinásobný optický a až stodvacetinásobný digitální zoom a také elektronický stabilizátor obrazu SteadyShot. Obraz zachytává 2,3megapixelový CMOS senzor a při natáčení se budeme koukat na 2,7palcový dotykový LCD displej.



Na zpracování kamery a ergonomii si nemůžeme moc stěžovat. Někdo by mohl namítnout, že je až příliš malá, takže se bude v ruce špatně držet a ovládat. Rozložení prvků je ale bezproblémové, tedy snad až na ovládání zoomu příliš blízko u spouště fotoaparátu. Manuálně ovládaná krytka objektivu má své výhody i nevýhody, ale to ať posoudí každý podle svých preferencí. Celkově je tělo této kamery pevné, vypadá odolně a především funkčně, což je znát už na uložení baterie v zadní části, což sice nevypadá dvakrát elegantně, ale zato lze pak snadno využít baterie s několikanásobně vyšší kapacitou, než jakou má základní model.

Výdrž baterie činí dle testů 93 minut při natáčení videa v nejvyšší kvalitě, což odpovídá specifikacím a její opětovné nabití trvá o cca 35 minut déle. Zakoupení další baterie s stejnou nebo vyšší kapacitou se tedy zcela jistě vyplatí. Napájecí adaptér by ale mohl být menší, když už se samotná kamera chlubí malými rozměry. Co se týče dostupných rozhraní, k dispozici je firemní konektor se dvěma dodávanými kabely (kompozitní kabel a multikabel AV), dále HDMI a USB 2.0.

Ovládání kamery se děje především pomocí dotykového displeje a třech víceméně oddělených menu, jež jsou přesto pomocí několika voleb provázána. Orientace v nich je snadná již po chvíli používání, příliš k tomu ale nepřispívá české menu s množstvím zkratek, na němž by chtělo ještě zapracovat, aby byly popisky výstižnější. Naštěstí ale každá položka nabízí ještě podrobnější vysvětlení.

Co se týče fotografování, na to si téměř nemůžeme stěžovat. Obraz je vzhledem k dostupnému fyzickému rozlišení čipu CMOS ostrý a fotografie rozhodně použitelné. Objektiv má ale vady způsobující objevivší se chromatickou aberaci, která nás v testech často provázela a také se projeví občasná neostrost. Režim telemakra i fotografie při maximálním zoomu jsou jinak také použitelné. S video testy můžeme být také víceméně spokojeni. Elektronická stabilizace obrazu ale nefunguje zcela ideálně, takže se zde klade důraz na stabilní držení kamery, k čemuž její malé rozměry příliš nepomáhají. Ostření je jinak rychlé, obraz i ve ztížených podmínkách vyvážený, i když v šeru není ostření kamery ideální. Zachycený zvuk hlučného prostředí není nijak přebuzený.


dobré a funkční zpracování
jen elektronická stabilizace
slušná kvalita videa i fotografií
pro někoho možná až příliš malé tělo
zvukové záznamy
projevující se chromatická aberace
dobrá ergonomie
nepříliš výrazné barvy
široké volitelné příslušenství
chybí byť i jednoduchý ochranný vak
Cena v době testování: cca 16 000 Kč s DPH


Videokameru Sony HDR-CX105 a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz
reklama