Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Sony HDR-CX105E: miniatura z Japonska

8.7.2009, Jan Vítek, recenze
Sony svou řadu kamer s označením HDR-CX105E označuje jako lehké a snadno použitelné modely, jež můžete mít díky malým rozměrům stále při sobě. Zdůrazňuje i jejich kvalitu obrazu danou HD rozlišením a rychlost i funkce pro zachycení lidí a jejich tváří.
Co se týče rozlišení a bitrate videa, natáčet můžeme v kvalitách HD FH (1920 x 1080i, 16 Mb/s) / HQ (9 Mb/s) / SP (7 Mb/s) / LP (5 Mb/s) , SD a HQ (9 Mb/s) / SP (6 Mb/s) / LP (3 Mb/s). A co se týče dély videa, jež se vejde na 8GB interní paměť, pak pro kvality HD FH/HQ/SP/LP platí 55 m/1 h 55 m/2 h 25 m/3 h 15 m.

Kamera samotná zaznamenává videa do známého formátu AVCHD do souborů s příponou .mts, které si můžeme sami stáhnout z kamery připojené pomocí rozhraní USB 2.0, pokud je tedy kamera nastavena na USB Mass Storage. Ke stažení a vypálení videí pak můžeme využít dodávaný software Picture Motion Browser přiložený na optickém disku. Kamera také nabízí základní možnosti editace videa - jejich rozdělování či slučování, a tím i jejich zkracování. V testech jsme vzhledem k tomu, abyste nestahovali desítky megabajtů dat, přikročili k nabídce videí v rozlišení 960 x 540 pixelů ve formátu Xvid.

Z pohotovostního režimu je kamera připravena k natáčení za přibližně tři sekundy, takže než si nastavíte displej a zamíříte na cíl, kamera bude připravena. Zazoomována bude přitom na úroveň, na které jste ji nechali před uspáním. Se zoomem se jinak pracuje snadno a můžeme jej nastavovat v širokém rozsahu rychlosti. Elektronická stabilizace obrazu funguje, ale v displeji se scéna i při největší snaze na nejvyšší zoom velmi třese. Jak je na tom samotné zachycené video, to uvidíme na přiložených videích. Pojďme tedy na ně. Ukážeme si záběry z exteriéru, interiéru, testy zoomu a stabilizace a také pohotovosti ostření se zpomaleným záběrem.


Exteriér


První dvě videa byla tedy natáčena venku. První za slunného dne a druhé za podmračeného dne, kde se ukáže, jak kvalitní výstup kamera nabídne. Ukáže se především její schopnost automaticky nastavovat parametry, také kvalita barev a případně vady objektivu.

exteriér 1 - stiskněte pro stažení - 10 MB
exteriér 2 - stiskněte pro stažení - 10 MB

V prvním videu se ukazuje práce elektronické stabilizace obrazu, jež oproti optické nepracuje tak dokonale a obraz to odnesl menším třesem. Při záběru stromů také vynikne přesvícená obloha, což se při pohledu na město spraví, takže se můžeme přesvědčit o její barvě a že na ní plují mraky. Jinak lze potvrdit to, co již odhalily fotografie na předchozí stránce - vynikne chromatická aberace, ale jinak je výsledek dobrý.

Druhý výsledek je velmi podobný, jen se ukazuje větší třes obrazu. Snad proto, že obraz byl natáčen při zhoršených světelných podmínkách.


Interiér a protisvětlo


První záznam je pořízen v prostředí, které schopnosti kamery snímat v interiéru pořádně vyzkouší. Využita byla totiž na koncertu kapely Meinhof, kde rozhodně nebyly ideální světelné podmínky a také uvidíme, jak se ukáží schopnosti vestavěných mikrofonů nahrávat v hlučném prostředí. Pro tento případ byla využita funkce kamery pro snížení jejich citlivosti, jinak bychom asi moc neslyšeli. Druhé video naopak ukáže, jak kamera snímá protisvětlo za jasného dne.

koncert - stiskněte pro stažení - 32 MB
interiér a protisvětlo
- stiskněte pro stažení - 7,1 MB

Výstup z koncertu mi osobně připadl jako velmi dobrý vzhledem k tomu, jakou kulisu musela kamera zvládnout. Problémy vznikly především s nedokonalým ostřením, ale světelné podání scény je i přes velké kontrasty dobré a nic důležitého vyloženě nezaniká ve tmě. A co se týče zvuku, ten byl rovněž zachycen kvalitně.

Interiér v protisvětle je zachycen kvalitně a i přesto, že je micina černá, není z ní jen flek uprostřed obrazu. Zbytek videa mi osobně přijde také naprosto v pořádku.


Zoom, stabilizace a ostření


Testy zoomu a stabilizace byly provedeny za slunného dne, kamera měla tedy ideální podmínky k tomu, aby předvedla co nejlepší výkon. Pro tyto testy dobře poslouží venkovní scenérie a jeden barevný infantilní obrázek.

zoom a stabilizace
stiskněte pro stažení - 8,8 MB
pohotovost ostření
- stiskněte pro stažení - 3,2 MB

Zoom pracuje kvalitně a kamera téměř stále nabízí ostrý obraz. Stabilizace při největším přiblížení však již nepracuje ideálně a obraz se při něm třese, ale alespoň není tak rozmazaný v průběhu zoomování. I zde se ale ukazuje poněkud slabší podání barev, které ale můžeme následně vylepšit úpravou sytosti.

S pohotovostí ostření můžeme být spokojeni, protože to je skutečně rychlé a stejně tak dostatečně rychle kamera reaguje na změnu světelných podmínek.


Zpomalený záběr


A nakonec si ukážeme, co nabízí funkce zpomaleného záběru. Ta je přístupná v hlavním menu vedle klasického natáčení videa a pak pořizování fotografií, přičemž je označena jako plynulé pomalé nahrávání. Kamera si totiž uloží ve větší rychlosti řadu snímků do vyrovnávací paměti a poté z tohoto materiálu zpracuje video, což trvá přibližně 10 sekund. Celkově může mít toto video 11 sekund a co se týče jeho kvality, ta rozhodně není nejlepší, jakou tato kamera nabízí. K lecčemu by se nám ale tato funkce mohla hodit, tak se na jeden takový výstup podívejme. V menu si pak můžeme pro tuto funkci dodatečně nastavit časování - 3 sekundy před spuštěním, nebo 3 sekundy po.

zpomalený záběr - stiskněte pro stažení - 1,7 MB

Obraz skutečně v tomto záběru není příliš ostrý a také jeho komprese vypadá až přehnaně, což tedy rozhodně není způsobeno převodem do Xvidu, protože chvění na koberci se ukazuje už v originálním souboru. Video však vypadá efektně a leckoho jistě napadne, jak dobře se tato funkce dá využít.