Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

SONY 40E4000: další Full HD televize

25.9.2008, Pavel Kovač, recenze
Do našich spárů dorazila LCD televize SONY KDL 40E4000, která má plné HD rozlišení, slušných 40" a velmi povedený design. Podívejme se na televizi podrobněji a podrobme ji našim náročným testům pomocí optických sond.

Pozorovací úhly


Povrch televize je klasický matný, ale oproti monitorům má lehce vyšší lesk. Je to dáno tím, že odrazivá vrstva není tvořena strukturou povrchu, ale antireflexní vrstvou, která je sice hladká a lépe se čistí, ale o něco málo více odráží světlo. Každopádně rozhodně to není lesklý povrch, co se dnes často používá u monitorů. Pozorovací úhly jsou zcela typické pro technologii S-PVA.


Náhled pozorovacích úhlů (Pro zvětšení klikněte)


Stabilita kontrastu


V menu televize je položka Jas a pak ještě Podsvícení. Pokud regulujete podsvícení, nepřicházíte o kontrast. Jakmile však sáhnete na jas, kontrast prakticky lineárně klesá. Doporučuji tedy nejprve stáhnout podsvícení na minimum, kdy nedochází ke ztrátě gamutu a kontrastu, a teprve poté, když je jas stále příliš vysoký, jej snížit pomocí položky "Jas". Každopádně pokud jas regulujete pomocí položky "Podsvícení", tak kontrast kolísá jen minimálně a jeho nejvyšší hodnota dosahuje 2711:1 (statický kontrast).




Průběh jasu


Regulace jasu probíhá v slušném rozmezí 148 cd/m2 až po 408 cd/m2. Zpočátku sice není zcela lineární, ale celkově to jde. Televize se v tomto ohledu chová velmi podobně jako její bratříček KDL 40D3500.




Stabilita jasu


Hned po zapnutí je jas na hodnotě 185 cd/m2, ale během dvou a půl minut dosáhne svého maxima a ani po zahřátí už k žádným změnám nedochází.


V grafu je jako nulová hodnota uvedeno ~0 s jen z toho důvodu, že nikdy nezměřím hodnotu přesně v 0 s, ale cca 2 s po zapnutí. I když je sonda připravena, osciloskop spuštěn, tak lidské oko a mozek chvilku nějaké ty informace zpracovávají, proto takovéto značení. Berte to jako první možnou změřitelnou hodnotu.


Podsvícení


Homogenita podsvícení je velmi dobrá. Sice v krajích znatelně klesá, ale to je u televizí celkem běžné. Ve výsledku si tato vysloužila průměrných 48,4 %, prakticky stejně jako KDL 40D3500. Její rohy jsou však znatelně tmavší, což může občas vadit. U filmů to sice není vidět, ale například když je ve zpravodajství zobrazen nějaký graf na jednolitém pozadí, jistě si toho všimnete. Na druhou stranu se nejedná o nic závažného, kvůli čemu by se televize neměla kupovat.



Je zde také 2D pohled pro lepší orientaci.



V neposlední řadě tu máme tabulku s hodnotami jasu v jednotlivých místech obrazovky.