Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Sapphire HD5570 XtendTV: zpět ke starým časům?

8.4.2011, Radek Jahoda, recenze
Při prvním pohledu na tuto kartu na mne padla nostalgie. Že by návrat ke kořenům? Že by návrat slavných karet All In Wonder? Že by návrat ATI Multimedia Center? No tak horké to snad nebude. Ta doba je pryč.
Sapphire dává ke kartě jen jednoduchý návod na (hardwarovou) instalaci karty, kde je nakresleno propojení kabely. Neznalý uživatel ale bude tápat, co vlastně nainstalovat. K tomu žádný návod není, sice se dopátrá nebo spíše uhádne, ale i tak by to chtělo vyřešit lépe. Sice je dodáván manuál v elektronické podobě (čeština chybí, je zde slovenština), ale už se předpokládá, že víte, co jednotlivé pojmy znamenají.

K instalaci TV je totiž společný instalátor přímo od firmy Merics, který nabídne instalaci FlexiTV, FlexiStream Server a FlexiStream Client. Kdo to prvně uvidí, tak si myslí, že FlexiTV je celá aplikace pro sledování TV. Není.


Instalace

FlexiTV jsou totiž jen ovladače, tedy se nainstalují klasické BDA ovladače do systému a softwarový demodulátor. Ke sledování TV tak musíte použít nějakou jinou aplikaci. Stačí k tomu třeba Windows Media Center. Ten již popisovat nebudeme, popsali jsme si jej v samostatném článku, takže pojďme na další dodávanou aplikaci, a tím je FlexiStream.

Ten slouží pro streamování TV po síti a jejímu sledování kdekoliv. Na počítači s TV tunerem nainstalujeme FlexiStream Server, na počítači, kde budeme TV sledovat, nainstalujeme FlexiStream Client. Server běží na pozadí a je nutné počítat s tím, že se nemusí dostat k ovladačům, pokud je již nějaký program používá (např. Windows Media Center).

Nutností při instalaci a běhu programu je také vytvoření účtu přímo u Mirics. Netuším, k čemu se používá, jde zřejmě prostě jen o registraci produktu.


Mirics FlexiStream Client

FlexiStream Client je velmi jednoduchá aplikace, kam jen zadáme IP adresu serveru, ten se na něj napojí a dále funguje jako běžná TV aplikace. Moc toho neumí, to co vidíte na obrázku je v podstatě vše, co lze využít. Vlevo je seznam naladěných programů, vpravo samotný obraz, pod ním je aktuálně vysílaný pořad a následující pořad. Více využít nelze, obraz je navíc značně opožděn vůči realitě díky značnému bufferování. V základu je nastaveno 30 sekund, lze ale případně změnit.

Nevýhodu rozhraní programu je také značná prostorová náročnost, navíc nelze přepnout do kompaktnějšího zobrazení ani přes celou obrazovku. Nebo jsem na to prostě nepřišel, ale v manuálu o tom také není ani zmínky, takže to pravděpodobně opravdu nejde.


Nastavení streamování ze serveru

Možností nastavení příliš není. Lze vybrat typ připojení, tedy rychlost a délku bufferu a pár dalších méně významných položek (viz obrázek). Datový tok (maximum je 1280 kb/s) spolu se Server CPU Load určuje kvalitu videa.

FlexiStream má fungovat i na přenosných zařízeních, takže lze mít přístup ke své TV kdekoliv. Spolu s touto kartou ale není dodáváno.

Na druhém CD je dodáván ještě program ArcSoft SimHD IM. Je to plugin do komunikačních programů MSN, Skype a Yahoo, který provádí upscale video hovoru na vyšší rozlišení. Využívá k tomu akceleraci přes ATI Stream, takže by neměl zatěžovat procesor. Podle obrázků má zázračně vylepšit kvalitu videa, což je třeba brát s rezervou. Pravděpodobně půjde o určitý typ bikubické změny velikosti. Jelikož se nejedná o funkci spojenou s TV, tak jsem ho netestoval. Tento plugin dodává Sapphire i k jiným grafickým kartám, takže nejde jen o vymoženost této karty.