Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Sapphire HD5570 XtendTV: zpět ke starým časům?

8.4.2011, Radek Jahoda, recenze
Při prvním pohledu na tuto kartu na mne padla nostalgie. Že by návrat ke kořenům? Že by návrat slavných karet All In Wonder? Že by návrat ATI Multimedia Center? No tak horké to snad nebude. Ta doba je pryč.
Na několikrát položenou otázku, k čemu je na grafické kartě USB konektor odpovíme záhy. Sapphire použil jako TV přijímač řešení od firmy Mirics, která vytvořila zajímavý způsob příjmu.

Nejprve ale odpověď na otázku, proč USB? AMD zcela opustilo projekt televize na grafické kartě, a tak zmizelo i rozhraní, kterým šlo přenést video do počítače. Toto zrealizovat na jedné kartě jde buď použitím switche na rozhraní PCIe, což by bylo hodně nákladné, nebo právě použitím USB rozhraní a připojením externím kabelem ke standardnímu USB portu počítače. Právě druhý způsob je zde použit a jde tak vlastně o dvě nezávislá zařízení v jednom. Pokud byste si tedy pořídili jen obyčejnou grafickou kartu a pak USB přijímač zvlášť, tak dosáhnete stejného efektu.

Zajímavé spojení dvou zařízení do jednoho není jediným překvapením této karty, Tím druhým je použité řešení DVB-T přijímače od firmy Mirics. Klasická kombinace dvou čipů TV tuner + demodulátor se zde omezí jen na první ze jmenovaných (MSi001). Demodulátor tu není a je nahrazen jakýmsi převodníkem pro USB (MSi2500), který vezme výstup z TV tuneru a pošle ho přes USB do počítače. A kde se demoduluje? Přece softwarově v počítači.


Blokové schéma FlexiTV

Toto řešení firma Mirics nazývá FlexiTV a má jít podle ní o velmi efektivní řešení. Teoreticky dokáže přijmout téměř jakýkoliv signál od AM, FM nebo DAB rádia, přes různé druhy analogových a digitálních TV (jak DVB-T a DVB-T2, tak i DVB-S a DVB-S2) až třeba po GPS. Ne všechny typy ale dokáže najednou, záleží to na typu použitého tuneru a jeho rozsahu ladění. Nevýhodou je to, že vše musí zvládnout procesor a je to opravdu náročná činnost.

Pokud máte starší procesor, jste na to upozorněni již při instalaci FlexiTV. Jednak se objeví konzolové okno, kde najdeme hlášku o typu procesoru...


Detekce typu procesoru

... tak i upozorněním na nevhodný procesor.


Upozornění na nevhodný procesor

Podotýkám, že jde o dvoujádrový AMD Athlon X2 6000+ s frekvencí 3.05 GHz. Ten stále dnes stačí na přehrání H.264 videa bez hardwarové akcelerace a střih HD videa je s ním relativně také v pohodě. I demodulaci DVB-T na FlexiTV zvládne, zátěž procesoru je ale enormní, kolísá někde kolem průměrné hodnoty 75 %.


Zátěž procesoru během demodulace

Že výkon nespotřebuje jiný proces, dokazuje následující výpis procesů.


Výpis procesů a zátěž procesoru

Zátěž procesoru nezáleží na typu přenášeného videa - kodeku. Ať jde tedy o vysílání v SD rozlišení nebo HD rozlišení, je zátěž stejná. Naštěstí zbytek, tedy dekódování videa, obstarává přímo grafická karta, a tak i vysílání v HD rozlišení pomocí H.264 je plynulé. Jinak by tento procesor na celý proces nestačil. I tak ale dochází k zadrhávání videa, pokud děláte na počítači ještě něco jiného.

FlexiTV je určitě zajímavé řešení a ukazuje možnosti dnešních procesorů, které zvládají demodulaci softwarově. To ale neznamená, že jde o ideální řešení. Procesor za takových podmínek potřebuje vysoký výkon a tím pádem má větší spotřebu, více se zahřívá, takže i větrák chladiče se bude točit rychleji, čímž se zvedne hluk počítače.

Řešení se samostatným čipovým demodulátorem, který pošle do počítače již čistý digitální stream, je tedy stále praktičtější. A při využití dekódování grafickou kartou tak bude zátěž procesoru na nule a uživatel může bez problémů na počítači i pracovat bez ztráty výkonu. Spotřeba čipového demodulátoru bude navíc někde do 1 W, takže je i mnohem efektivnější.