Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Samsung UE48JU7002: revoluční Tizen OS?

11.9.2015, Jakub Doležal, recenze
Zatímco ovládání mobilu je dnes snadné a intuitivní, u televizorů je to často o nervy. Přepínání kanálů sice funguje na výbornou, ale v oblasti multimédií a internetu je to doslova peklo. Bude pro Samsung řešením Tizen OS?

Testy panelu


Otestování panelu uvnitř televizoru není úplně jednoduché, protože Samsung UE48JU7002 obsahuje hned 4 profily, které se od sebe poměrně liší. Uživatel má na výběr mezi Dynamický, Standardní, Přirozené a Film. Rozdíly tvoří především přednastavený jas, možnost pokročilé úpravy obrazu a zapnutá funkce pro automatickou úpravu jasu.





Z tabulky je jasné, že volba každého z režimů s sebou přináší jistá omezení i výhody. Senzor snímající okolní osvětlení lze naštěstí zapnout dodatečně u všech režimů, takže ten můžeme vynechat. Kde se však bude lámat pověstný chleba, je pokročilé nastavení a rozsah jasu. Jak si totiž ukážeme později u průběhu jasu, je jeho hodnota nejen rozdílná mezi režimy ve výchozím nastavení, ale má i jiná minima a maxima.


Název profilu
Naměřený jas
Naměřená spotřeba
Pokročilé nastavení
Eco senzor
Teplota
Dynamický
296 cd/m2
154 W
Nedostupné
Vypnutý
9799 K
Standardní
226 cd/m2
121 W
Dostupné
Zapnutý
8983 K
Přirozené
116 cd/m2
87 W
Nedostupné
Vypnutý
9839 K
Film
185 cd/m2
140 W
Dostupné
Vypnutý
6105 K


Z předběžných testů bylo vyhodnoceno, že nejblíže k ideálnímu nastavení má profil "Film". Ten jsme tedy použili pro většinu testů a především pro následnou kalibraci. Tradiční režim „Standardní“ tentokrát bude hrát pozici druhých houslí a poslouží pro vzájemné srovnání. Tedy především pro zodpovězení otázky, zda se vyplatí do továrního nastavení zasahovat.


Pozorovací úhly


Výrobci televizorů se tradičním TN panelům vyhýbají obloukem už několik let a dobře vědí proč. V tomto ohledu Samsung nemohl příliš překvapit, neboť majorita starších modelů již dosáhla pomyslné dokonalosti v rovnoměrném zobrazení barevných odstínů.

Opět se ale vrátím k antireflexní úpravě, která při nižší hodnotě podsvícení způsobuje poměrně nepříjemné odlesky a přes den tak budete účastníky prakticky každého seriálů či filmu, na který se budete dívat.


Rozložení kontrastu


Hodnota kontrastu je po celém panelu relativně rovnoměrná a veškeré anomálie se odehrávají především při okrajích, ostatně jako u všech ostatních modelů, které jsme kdy testovali. Svůj díly viny na tom nese podsvícení, které se stále nedokáže s takto velkou plochou vyrovnat.





Kontrast se při 160 cd/m2 pohybuje v rozmezí 700 až 800:1, což je hodnota, kterou jsme byli zvyklí vídat spíše u levnější TN panelů. Výrobci televizorů vždy dokázali podat lepší výsledky a je otázkou, proč dnes testovaný Samsung nedopadl úplně nejlépe. Problém může být v hodnotě jasu černé barvy, neboť ta je poměrně vysoká.


Průběh jasu a spotřeba


Při měření jasu a jemu příslušné spotřeby jsme opět vyzkoušeli dopad na výsledné hodnoty při změně Jasu a Podsvícení v menu televizoru. Začíná totiž být čím dál tím častější, že hodnota Jasu nemá na finální výsledky takový dopad, jako změna Podsvícení. Jak je tomu u UE48JU7002?












Z grafů je patrné, že hodnotu Jasu můžete prakticky vynechat, pokud chcete ovlivnit spotřebu televizoru. Mnohem lepších výsledků dosáhnete, pokud začnete upravovat hodnotu Podsvícení. Velmi podobné je to i s naměřeným jasem, který se v případě Jasu zastavil okolo 100 cd/m2, přičemž změnou Podsvícení lze klesnout až na 11 cd/m2.