Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Samsung UE46B8000: to nejlepší na zeď?

14.9.2009, Martin Kuchař, recenze
O tomto televizoru bylo namluveno hodně. Masivní reklama ukazuje nejtenčí televizor světa, který má do vašich obýváků přinést nevídaně kvalitní obraz. Je tomu ale opravdu tak a přinesla společnost Samsung na trh skutečně revoluční přístroj?
Podívejme se nyní na barevný gamut testovaného televizoru. Při připojení televizoru k počítači skrze HDMI rozhraní jsme naměřili tyto hodnoty, které se ale mohou při sledování běžného televizního vysílání lehce lišit. Celkově můžeme vidět, že panel u červené a hlavně zelené barvy nedosahuje rozsahu Adobe RGB, což je ale u televizí běžné a není třeba si s tím lámat hlavu.




Interpolace


Jelikož v našem kraji stále nemáme natolik kvalitní digitální vysílání, aby dosahovalo Full HD rozlišení (až na drobné výjimky), je třeba se podívat, jak si televizor poradí s běžným SD rozlišením u digitálního vysílání nebo například sledování DVD filmu. I když je ale SD rozlišení pro Full HD televizor doslova utrpením, dokáže si Samsung UE-46B8000 s tímto formátem relativně dobře poradit.


(pro zvětšení klikněte)

Následuje klasické srovnání loga televize NOVA, kterou jsme schopni zachytit i v HD formátu.


Logo v HD (pro zvětšení klikněte)


Logo v SD (pro zvětšení klikněte)

Asi sami uznáte, že Full HD v tomto pohledu jednoznačně vítězí. Opravdu ostré logo s mnoha drobnými detaily (spirálka za logem pokračuje, zato u SD vypadá logo jako několik proužků), je čisté a nerozmazané. U SD loga navíc můžete pozorovat nespočet artefaktů plynoucích ze špatné komprese, která se při velké interpolaci (která mezi SD a Full HD bezesporu je) ještě zvýrazní. Bohužel ale na trvalé Full HD vysílání si musíme ještě nějaký ten pátek počkat a hlavně si musíme pořídit mpeg4 set-top boxy.