Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Samsung UE46B8000: to nejlepší na zeď?

14.9.2009, Martin Kuchař, recenze
O tomto televizoru bylo namluveno hodně. Masivní reklama ukazuje nejtenčí televizor světa, který má do vašich obýváků přinést nevídaně kvalitní obraz. Je tomu ale opravdu tak a přinesla společnost Samsung na trh skutečně revoluční přístroj?
Televizor disponuje zcela lesklou (až super-lesklou) povrchovou úpravou, jež sice přináší lehce „živější“ barvy, ale na druhou stranu v ní vidíte všechny odlesky v místnosti. Každopádně se jedná o S-PVA panel, který obvykle disponuje slušnými pozorovacími úhly a ani dnes tomu není jinak.


Fotografie pozorovacích úhlů (pro zvětšení klikněte)


Stabilita kontrastu


Přímo v první záložce OSD menu si můžete volit, zda chcete regulovat jas nebo podsvícení. Televizor je podsvícen LED technologií, která zpravidla poskytuje velmi kvalitní parametry. Jak tomu již bylo v minulých recenzích, snížením intenzity podsvícení nesnižujete kontrast, jako je tomu v případě snížení jasu. Ostatně podívejte se sami, jakých hodnot dosahuje kontrast v případě, kdy jsme s podsvícením nehýbali a zaměřili jsme se pouze na snížení jasu jako takového.



Průběh jasu


Regulace jasu probíhá v rozmezí od 48 cd/m2 až do 432 cd/m2. Odezva je prakticky zcela lineární, až na drobné pochybení u hodnoty 70%, kde dojde k mírnému skoku. Celkově se jedná o dobrý výsledek.



Stabilita jasu


Po zapnutí televizoru je hned možné naměřit hodnotu 203 cd/m2 , jež se po 180 s ustálí prakticky na trvalé maximální hodnotě, na které jsou rozdíly na úrovni statistické chyby měření.



Podsvícení


Co nás při testech ale zajímalo ze všeho nejvíce, je homogenita podsvícení, které je díky použité LED technologii skutečně kvalitní, jak se ostatně sami přesvědčíte v grafech. Měřením jsme zjistili, že si televizor za tuto kategorii může odnést celých 73,4 %, což je nevídaně vysoká hodnota, s kterou se málokdy setkáme i u stolních LCD monitorů. Je vidět, že u Samsungu opravdu umí a že LED panely mají v budoucnu co nabídnout – minimálně z pohledu podsvícení.