Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Samsung UE46B8000: to nejlepší na zeď?

14.9.2009, Martin Kuchař, recenze
O tomto televizoru bylo namluveno hodně. Masivní reklama ukazuje nejtenčí televizor světa, který má do vašich obýváků přinést nevídaně kvalitní obraz. Je tomu ale opravdu tak a přinesla společnost Samsung na trh skutečně revoluční přístroj?
Pro chvíle, kdy se např. chcete uvolnit od běžného sledování televize, chcete si něco dobrého uvařit, zacvičit si a následně dát příjemnou masáž své přítelkyni/manželce, nebo třeba jen na nějakou chvíli zabavit své děti, je přímo v televizoru specialita v podobě funkce Content Library.




Po přepnutí do této položky v OSD menu budete přesunuti do pěkného grafického rozhraní integrovaného systému. Můžete si vybrat z položek Galerie, Vaření, Hry, Pro děti a Wellness, kdy každá záložka přináší něco zajímavého snad pro všechny cílové skupiny zákazníků.

Jak již možná tušíte, např. v sekci Vaření najdete nespočet receptů na přípravu hlavního jídla, předkrmu nebo grilované speciality a to vždy se sadou pěkných fotografií, které vás procesem vaření provedou.





Následuje položka hry, pod kterou se schovává příjemný bowling nebo vesmírná střílečka, kdy si můžete vybrat, zda chcete hrát sami proti televizoru, nebo proti druhému hráči u TV. Hlavně bowling je příjemně zpracovaný a dokáže zabavit na nějakou tu půlhodinu při pauze před večeří.



Pro něžnější polovičky je v menu přímo položka Wellness, která skýtá opravdu rozsáhlého průvodce cvičením, masážemi či jen relaxačním protahováním. Pro méně zkušené v těchto oblastech nechybí ani výukový tutoriál, který vás naučí základy reflexních masáží apod.





Na konec jsme si nechali ty nejmenší. Pro ně je v televizoru nachystaná sada dětských karaoke písniček a několik před-mluvených pohádek. Pokud máte ratolesti v útlém věku a chcete je naučit anglicky, není nic lepšího, než si s nimi zazpívat anglické karaoke písničky za doprovodu dvojice animovaných psů.



Opravdu chválíme výrobce za tuto drobnou, leč velmi příjemnou funkci. Na webových stránkách společnosti Samsung by se měla v následující době objevit další várka nových funkcí, které si do celé databáze dohrajete jednoduše přímo z televizoru skrze internet. Jediná smůla je, že všechny texty zatím nebyly přeloženy a tak jediné, co je v češtině, jsou samotné popisky, ale následně návody, rady či seznamy ingrediencí jsou již v angličtině.


Internet v TV


Když jsme se zmínili o možnosti stáhnout obsah televizoru skrze internet, tak jsme nelhali. Díky RJ-45 konektoru můžete přístroj připojit do své domácí sítě a napojit se dokonce na stolní počítač jako media server a stahovat si z něj data, přehrávat fotky, videa či hudbu a to ve všech běžných „počítačových“ formátech.

Nechybí ani podporad tolik populárního DLNA standardu, díky kterému se můžete velice snadno připojit ke svému stolnímu počítači a přehrávat si na televizoru jeho obsah. Díky USB konektorům s podporou WiFi dongle nejste navíc vázáni ani jakýmikoliv kabely a můžete být do sítě zapojeni skrze domácí WiFi router - komfort především.



Přímo v záložce „Internet“ naleznete napojení na aktuální zpravodajství, na informace o počasí (lokalitu si lze samozřejmě navolit) a nechybí ani záložka YouTube pro připojení k tomuto světoznámému serveru. Právě na YouTube si pak můžete prohlížet videa podle oblíbenosti, hodnocení, diskuzí atd.



Takto vypadá úvodní obrazovka celého Internetového prohlížeče – do budoucna by mělo být možné si ze stránek Samsungu stáhnout nespočet dalších plug-inů pro rozšíření základních možností.



My se pokusili stáhnout a doinstalovat alespoň službu, která vyhledává a zobrazuje aktuální zpravodajské informace. Vše proběhlo bez sebemenších potíží – jen rychlost trochu pokulhává – i na 30Mbps internetové přípojce jsme dosáhli rychlosti pohybující se maximálně kolem 3,5 Mbps. Je to dáno pravděpodobně relativně pomalou elektronikou, která ale pro použití v televizoru zcela postačuje.


DLNA - spojení s počítačem


Prověřili jsme samozřejmě i vlastnosti integrovaného prohlížeče souborů, který umožňuje přehrávání nespočtu různých "počítačových" souborů a to jak skrze USB Flash zapojenou do jednoho z dostupných USB portů, tak skrze LAN konektor zapojený do domácí sítě.

Nejvíce nás zaujalo, že hned po připojení flash disku je v televizoru k dispozici a můžete tak prakticky okamžitě začít prohlížet na něm obsažené soubory. Vše bez zbytečného čekání.


Náhled integrovaného prohlížeče souborů (pro zvětšení klikněte)

Zpět ale k samotnému "prohlížeči". Ten je proveden v decentních odstínech modré barvy, s velmi přehledným tříděním a 3D posouváním prohlížených souborů. Pokud je soubor známý, je okamžitě zobrazen jeho náhled (v případě obrázků), nebo alespoň zastupující ikona, která ukazuje, zda se jedná o video, hudbu, fotografii nebo složku. Jednoduchým otáčením kolečka na ovladači nebo mačkáním pod ním schovaných směrových tlačítek pak jednoduše procházíte celý obsah připojeného datového úložiště.

Jakmile se přesunete na horní obslužnou lištu, můžete rychle volit, zda chcete soubory třídit podle data pořízení, názvu nebo dokonce podle převažující barvy v obrázku (jestliže hledáte fotografii na bílém pozadí, není nic snazšího, než si nechat obrázky setřídit podle světlých odstínů).


Detail zobrazeného obrázku (pro zvětšení klikněte)

Co je ale důležité, slouží tento program i pro spojení s domácí lokání sítí a hlavně pak v ní obsažených datových prostorů. Po nainstalování obslužné aplikace Samsung PC Share Manager a zapojení do sítě dojde prakticky hned k vyhledání vašeho počítače, kde již stačí pouze nastavit složky a soubory, které chcete s televizorem sdílet. Samotné prohlížení obsahu je pak zcela stejné, jako výše popsaný postup v případě použití Flash disku - systém pro "brouzdání" zůstává samozřejmě stejný.

Zde je seznam všech podporovaných formátů souborů, s kterými si Samsung UE46B8000 hravě poradí:


Pro zvětšení klikněte

A zde je seznam titulků, kterými můžete dodat potřebný jazyk jinak nedabovaným filmům: