Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Samsung SMX-C10: kamerka do kapsy

23.7.2009, Jan Vítek, recenze
Samsung nedávno představil videokamery SMX-C10 a SMX-C14, které v době psaní této recenze ještě ani nebyly popsané na webu výrobce, ale jsou již na trhu. Disponují standardním rozlišením, 10násobným zoomem a zajímavé jsou i cenou.
Pokračujeme rovnou video testy, protože Samsung SMX-C10 neumí snímat fotografie. Nabízí ale celkem pět režimů pro natáčení videa, které jsou následující:
  • TV Super Fine (cca 5,0 Mbps)
  • TV Fine (cca 4,0 Mbps)
  • TV Normal (cca 3,0 Mbps)
  • Web Fine (cca 4,0 Mbps)
  • Web Normal (cca 3,0 Mbps)

Rozdíl mezi režimem TV a Web je prostý - TV natáčí v rozlišení 720 x 480 (60i) a Web v rozlišení 640 x 480 (30p). TV rozlišení je tedy interpolované, což je i na low-endovou kameru poněkud slabé. My se tedy podíváme na to, jak kamera natáčí především v TV Super Fine, ale také na rozdíl mezi touto kvalitou a Web Fine. Pokud využijeme 8GB kartu SDHC, pak video s bitrate 5 Mbps může být maximálně 192 minut dlouhé, u 4 Mbps to je 238 minut a u 3 Mbps celkem 311 minut.

A jaké speciální režimy kamera nabízí? Příliš toho ke zkoušení není. Máme tu poměrně dost scénických režimů (automaticky, sport, portrét, bodové osvětlení, pláž, sníh, vysoká rychlost, jídlo, vodopád, denní světlo, oblačno, zářivka, žárovka, noc a tma), pak redukci protisvětla, na což se podíváme, ale jinak to budou spíše staré dobré testy z exteriéru, interiéru, zoom, ostření a stabilizace. Nakonec nezapomeneme na test kvality videa v různých nastaveních, tedy rozdíl mezi TV a Web.

Videa jsou zachycená ve formátu H.264 a samotné soubory mají příponu .MP4. Videa v původní kvalitě TV Super Fine a Web Fine, tedy bez jakýchkoliv úprav, můžete stáhnout zde (obě mají cca 10 MB): TV kvalita, Web kvalita.


Exteriér


Nejdříve přijdou na řadu dvě videa z exteriéru, které ukážou schopnosti kamery zachytávat venkovní prostředí a vyrovnat se se změnou světelných podmínek.

- stiskněte pro stažení -
- stiskněte pro stažení -

První video dokáže, že k dokonalosti má tato kamera skutečně daleko, ale to se ostatně dalo očekávat. Nelíbilo se mi zvláště nedokonalé přizpůsobení clony na světelné podmínky. Obraz tak často ukáže přesvícenou oblohu a video je trošku sekané. Znát je tu také chromatická aberace, ale na tu přijde řeč později.

Druhé video při slabších světelných podmínkách na sklonku dne již ukáže menší problémy při ostření a také na konci výraznou chromatickou aberaci. Obraz také není příliš rozlišitelný v případě zabíraných stromů a projevuje se zvýšený šum.


Interiér


V interiéru, kde je obecně méně světla, bude zase záležet na schopnosti kamery dobře ostřit a zachytávat detaily. My se podíváme také na dvě videa, jedno snímané za dne s dostatkem světla a jedno s umělým osvětlením. Přisvícení kamera nenabízí, takže se musí při ostření spolehnout na jiné osvícení snímané scény.

- stiskněte pro stažení -
- stiskněte pro stažení -

Bohužel, i při dostatku světla má kamera menší problémy s ostřením, což je vidět hned na začátku prvního videa. Na pravé straně můžeme také narazit na zdánlivě rozostřený obraz, ale to je pouze stín, takže jinak je výsledek celkem dobrý, i když by si obraz zasloužil trošku zjasnit.

Druhé video jsem na rozdíl od ostatních konvertoval do nižšího rozlišení, protože je poněkud delší. Ukazuje, jak kamera zabírá v nočním řežimu, jak dlouho v něm trvá, než se přizpůsobí změně světelných podmínek a jak dlouho ostří. Na konci videa je dobře vidět, že měla zaostřeno v podstatě správně, ale přesto zdlouhavě přeostřovala na správnou hloubku. Jak je však znatelné, pokoj byl pouze nepřímo osvícen vzhůru obrácenou žárovkou (40 W).


Zoom, stabilizace a ostření


A nyní narazíme na problémovou oblast této kamery, která leží především v zoomu. Ten je optický desetinásobný a pro lepší výsledky kamera nabídne elektronickou stabilizaci. Dále se zaměříme na schopnost rychlého ostření a reakce na změnu světelných podmínek.

zoom bez stabilizace - stiskněte pro stažení -
zoom se stabilizaci - stiskněte pro stažení -

První video s testem zoomu a stabilizace ukáže, že v průběhu zoomování si moc není na co stěžovat, ale když dozoomujeme, objeví se velmi silná chromatická aberace a také je u přiblíženého obrazu znatelná vinětace, tedy tmavnutí rohů. Ta je znatelná především u druhého videa, kde nebyl použit stabilizátor obrazu. Ten má skutečně pozitivní dopad na chvění, ale optická stabilizace by samozřejmě byla lepší. Té se ale u modelů této cenové kategorie nedočkáme.

ostření - stiskněte pro stažení -

Dále je to schopnost ostření a vyrovnání se se změnou jasu prostředí. Tady dle mého názoru kamera odvádí slušnou práci. Ostření a clona se přizpůsobují zároveň a netrvá příliš dlouho, aby si kamera nastavení opravila.


Protisvětlo


Předposlední test se zabývá funkcí pro snímání v protisvětle. Takové filmování obyčejně není vůbec vhodné, pokud chceme dosáhnout dobrých výsledků, ale někdy prostě není zbytí. Představí se dvě videa - jedno s vypnutou funkcí a druhé se zapnutou.

protisvětlo vypnuto - stiskněte pro stažení -
protisvětlo zapnuto - stiskněte pro stažení -

Výsledek jsme mohli očekávat, protože se zde nastavení clony jednoduše upraví tak, aby vynikl méně osvětlený prostor a nedůležité prostředí za oknem může klidně zůstat přesvícené. Při zapnuté funkci pro natáčení v protisvětle však také více na hranách vynikne chromatická aberace, která pak skutečně kazí celkový dojem.

V těchto ukázkách můžete rovněž slyšet, jak kamera zachytává zvuk z reprodukovaného seriálu. Hlasitost nebyla příliš velká a přesto je zvuk zachycen jasně a zřetelně.


Kvalita TV a Web


Nyní si ukážeme, jaký je rozdíl mezi nejlepší kvalitou TV a nejlepší kvalitou Web. Tyto dva módy se liší rozlišením, bitrate i poměrem stran: TV - 720 x 480 (60i) a Web - 640 x 480 (30p). Video v kvalitě TV je k dispozici hned nahoře na této stránce, ale pro přehlednost jsem odkaz na stejné dal ještě sem vedle Webového.

TV kvalita - stiskněte pro stažení -
Web kvalita - stiskněte pro stažení -

Rozdíly můžete posoudit sami. Dle mého názoru je rozdíl pouze v tom, že se změnil poměr stran, jinak je video stejně detailní a barvy se nezměnily, což je ostatně logické.