Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Samsung QE65Q8DN: to nejlepší za rozumný peníz?

26.3.2019, Jakub Doležal, recenze
Samsung QE65Q8DN: to nejlepší za rozumný peníz?
Úkol zněl jasně. Vybrat tu nejlépe vybavenou televizi na trhu s podporou posledních technologií, avšak za cenu, která se nebude blížit rozpočtu běžné domácnosti na několik měsíců. Zvládne to Samsung s řadou Q8D?
Jsme na samém závěru dnešní recenze a pojďme si nejdříve zrekapitulovat zadání pro dnešní test. Cílem bylo najít na trhu televizor, který by obsahoval ty novější funkce a zároveň příznivou cenu. Snahou bylo vybrat takovou televizi, která by s vámi přečkala několik dalších let, aniž by technologicky výrazně zaostala. Splní tyto požadavky Samsung řady Q8D?
 
 
Po stránce výbavy nechybí Samsungu prakticky nic. Obsahuje certifikované DVB-T2 tunery, obrazovka disponuje 4K a podporou HDR10+. Uvnitř televizoru se nachází výkonný čipset schopný zajistit plynulé přechody v menu a nezaskočí ho ani přehrávání náročnějších videí. Kapituluje pouze u snímků, které mají takřka nekomprimovanou kvalitu.
 
Ovládání systému i ovladač samotný jsou jednoduché a přehledné. Velmi rychle se tak se systémem Tizen naučíte pracovat a nebude vás prakticky omezovat. Tedy především ty z vás, kteří si chcete pustit jeden z televizních kanálů, nebo vybranou aplikaci typu YouTube a Netflix. Kromě toho se můžete podívat na internet a nebo si z televizoru udělat "obraz" na stěně.
 
Ostatně zastavme se u obrazu, který je při kvalitním zdroji signálu doslova dechberoucí. HDR je jednoznačně přínosem a byť to tvůrci obsahu občas přeženou s podáním barev, je radost sledovat takto zachycené snímky. QLED je v tomto směru velmi napřed, byť přímé srovnání s OLED panelem by nejspíše dopadlo remízou. Ptáte se proč?
 
Podsvícení nikdy nebude tak dokonalé jako u OLEDu, respektive nikoliv se současnými postupy. Byť byla obrazovka opatřena podsvícením pod celým panelem, nejsou výsledky tak dobré a místy to bylo vidět i při přehrávání filmů nebo statickém obrazu. Zkrátka v něčem má navíc QLED a v něčem jiném zase OLED.
 
Pro méně náročného uživatele, který vyžaduje vybavený televizor s větší obrazovkou, je však tato řada nadmíru dostačující a ve velikosti 55" i cenově přijatelná. Náročnější zákazníci mohou po chvilce používání začít narážet na limity operačního systému.
 
Tizen se od svého počátku posunul mílovými kroky kupředu a dnes se jedná o svižný a přehledný systém. Nicméně pro náročnějšího uživatele se velmi brzy stane nepříjemným soupeřem, který vám toho mnoho nedovolí. Pokud jste zvyklí na volnost a bohaté možnosti operačního systému Android, pak můžete být v případě Tizenu nepříjemně zaskočeni.
 
 

Televizor je vhodný pro:


Zákazníky vyžadující vybavený a cenově dostupný televizor
 
 

Plusy

 
+ Barevné podání, zejména HDR
+ Bohatá výbava
+ Rychlost reakcí
+ Stylový design
 
 

Minusy

 
- Nerovnoměrné podsvícení
- Limity operačního systému
- Omezené množství aplikací
 
 
Za zapůjčení televizoru děkujeme společnosti Samsungu.

 
Cena v době testování: cca 30 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu: