Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Samsung HMX-U10: HD "klíčenka"

13.1.2010, Jan Vítek, recenze
Malé je hezké, skladné, ale skrývá v sobě i mnoho potenciálních problémů, alespoň pokud jde o námi zamýšlenou oblast videokamer. Samsung U10 byste si mohli splést s fotoaparátem, ale jde čistě o videokameru, i když v poněkud netradičním hávu. Co tedy nabízí?
Nad testovanou videokamerou Samsung HMX-U10 budou mnozí ohrnovat nos a to samozřejmě plným právem, protože k pořádné videokameře má skutečně daleko jak provedením, tak kvalitou obrazu i funkcemi. Jenomže s takovými kamerami nemůžeme HMX-U10 vůbec srovnávat, protože je jednak zaměřena zcela jinam a potom je tu otázka ceny. Seženeme ji totiž za cca 3200 Kč s DPH (někde i pod 3000) a to je částka poskytující nám vpravdě nevelký výběr.

Z našich recenzí můžeme pro srovnání použít model Toshiba Camileo P30. Ten nabízí stejné rozlišení pro video a navíc lepší (ale nikterak úžasnou) ergonomii i pětinásobný optický zoom. Jenomže mnoho z věcí, které Camileo P30 nabízí, v podstatě nezvládá. Jak náš test ukázal, je velmi patrná chromatická aberace, zoom funguje špatně a je nutné dodržet několik zásad pro to, abychom se dočkali použitelného videa a netrhaného.





To u HMX-U10 neplatí. Prostě zasunete kartu - zapnete kameru - točíte. A to je přesně způsob, jakým by se produkt tohoto zaměření měl chovat, protože koncoví uživatelé asi nebudou amatérští nadšenci do videa, natož pak profesionálové, ale ti, kteří ji chtějí příležitostně vytáhnout z kapsy a natočit si pár záběrů svých přátel, apod. Proto je nutné, aby kamera dobře a hlavně sama zvládala to, co nabízí, aniž bychom se měli starat o cokoliv dalšího.

Pokud tedy budeme brát HMX-U10 jako audiovizuální spotřební zboží a nebudeme čekat, že díky podpoře "toho plného HáDé rozlišení" bude obraz vypadat jak z Blu-ray posledního holywoodského blockbusteru, není důvod k nespokojenosti. Tělo kamery je příjemně pevné, čemuž na dojmu přidá i hliníková zadní část, ovládání maximálně jednoduché, i když ergonomie pro delší natáčení není příliš vhodná (což z uvedených důvodů tolik nevadí), elektronika reaguje svižně (krom přepínání rozlišení videa) a stejně tak i celá kamera rychle startuje.

Také s výkonem pro záznam videí není ani při nejvyšším rozlišení žádný problém, chromatickou aberaci ani neostrosti na okrajích v obraze trochu překvapivě nezaznamenáme a za zmínku stojí také stále připravený software Intelli Studio uložený ve vnitřní paměti či nabíjení pomocí USB.




Ocenění TREFA získává kamera Samsung HMX-U10 za přenosnost, funkčnost, jednoduché
ovládání, nízkou cenu a slušnou obrazovou kvalitu. Logo ocenění je ke stažení zde.


Na druhou stranu se mi nelíbil displej, jenž tmavne a invertuje se při pohledu seshora, odkud je to nejméně vhodné, chybět by nemuselo rozhraní HDMI a digitální zoom je tu v podstatě jen do počtu. Celkově ale Samsung HMX-U10 do puntíku splňuje to, co slibuje, a tak není důvod k nespokojenosti. Proto jsme se rozhodli této kameře udělit ocenění TREFA.


Při dostatku světla slušný obraz
Invertované barvy displeje při pohledu shora
Objektiv bez vážných vad
Chybí rozhraní HDMI
Malé rozměry, hmotnost a jednoduché ovládání
Žádný optický zoom
Zabudovaný software Intelli Studio
Nehodí se pro dlouhé natáčení
Slušné zpracování těla kamery
Ikona Odkaz na databázi
Cena
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 3 200 Kč s DPH


Za zapůjčení videokamery Samsung HMX-U10 děkujeme Samsungu
Videokameru Samsung HMX-U10 a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz