Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Samsung HMX-H106: SSD v akci

29.6.2009, Jan Vítek, recenze
Samsung teprve nedávno představil novou řadu kamer HMX-Hxxx, kam patří celkem 4 modely lišící se svou kapacitou. Testovaný HMX-H106 obsahuje 64GB SSD, nabízí rovněž desetinásobný zoom a rozlišení 1920 x 1080i. Jaké jsou jeho další vlastnosti?
Máme tedy za sebou recenzi kamery Samsung HMX-H106, jejímž lákadlem je podle výrobce desetinásobný optický zoom, rozlišení až 1920x1080i, optický stabilizátor obrazu (OIS) a také vestavěný SSD disk, jenž u tohoto nejvyššího modelu své řady dosahuje kapacity 64 GB. Na něj můžeme v tomto případě zaznamenat téměř 500 minut videa v nejvyšším rozlišení a kvalitě. To snad bude stačit každému a pokud náhodou ne, je zde k dispozici ještě slot pro paměťové karty typu SD/SDHC.

Co se týče zpracování kamery a její ergonomie, zde si není téměř na co stěžovat. Její tělo je pevné, i když plasty na okrajích displeje trošku neseděly, jak jsem zjistil po nějakém čase. Najdeme zde také několik lesklých až zrcadlových částí, kvůli nimž bude kamera vyžadovat častější čištění, ale to by u takovéhoto přístroje mělo být samozřejmé. Pokud tedy mluvíme o ergonomii, pak lze celkově říci, že tělo kamery dobře a pevně padne do ruky, přičemž ovládání je dobře dostupné, především z pohledu zoomu a spouštích videa/fotoaparátu.



Displej této kamery nabízí dotykovou vrstvu, jež nabídne přímočarejší ovládání než klasická tlačítka, ale na druhou stranu žádnou hmatovou odezvu, což je problém každého dotykového displeje či tlačítek. Alespoň nějak nám zde ale pomůže zapnutí zvukového potvrzení stisku tlačítek na displeji. Ovládání se dá ale jinak považovat za velmi povedené, nebudete se ani muset příliš seznamovat s manuálem. Vše je rozděleno do třech menu plus jednoho rychle přístupného menu s nejpoužívanějšími funkcemi a vše je dobře popsáno. A pro ty, kteří by přesto tápali, je tu připraven režim, po jehož aktivaci se nemusíte starat o nic kromě spouště a zoomu.

Výdrž baterie činí dostatečných 105 minut při záznamu videa v nejvyšší kvalitě a z SSD lze přes rozhraní USB 2.0 číst rychlostí 6200 kB/s a zapisovat na něj rychlostí 4400 kB/s. A když už mluvíme o přenosech, je vhodné zmínit rozhraní, kam patří obdélníkový napájecí konektor, mini USB konektor, HDMI a nakonec kombinace komponentního a AV, k němuž dostaneme příslušný kabel.

A pak tu jsou záležitosti nejdůležitější - jak kamera vůbec natáčí? Osobně jsem byl s jejím obrazem celkem spokojen. Automatické nastavení clony fungovalo dobře, ve venkovních scenériích vynikla jak zem, tak i obloha, aniž by byla přesvícena do čistě bílé, i když to pak občas znamenalo celkově tmavší obraz. To se ale dá snadno poladit v nastavení kamery. Zajímavé je také ostření kamery, v němž si často HMX-H106 dává na čas, než zareaguje, ale pak je přeostření bleskové. Samozřejmě pokud se ale tyto časy sečtou, nejde o nijak výjimečný výkon, jenž je rovněž trošku sražen tím, že se do zvukového záznamu dostává velmi vysoko položený pískavý zvuk.

Posledním tématem je fotografování. Na to není Samsung HMX-H106 nijak moc zaměřen a jedná se spíše o doplňkovou funkci, o čemž svědčí to, že fotografování ani nemá vlastní režim a jeho nastavení jsou až na rozlišení a blesk sdílená s natáčením videa. Výstupy fotoaparátu pak nejsou nijak úžasné, za což může nejspíše především snímací čip s nízkým fyzickým rozlišením. Setkáme se zde se znatelným šumem, neostrostí a také blesk zde není spásou. Jednoduše na fotografování pomocí této videokamery raději zapomeňte a používejte je pouze v nouzi.


vysoká vestavěná kapacita SSD 64 GB
neostré a zašumělé fotografie
dobré zpracování a ergonomie
obraz na displeji kmitá
jednoduché a přehledné ovládání
nabíjí se pouze ve vypnutém stavu
užitečná optická stabilizace
vysoký pískavý zvuk u záznamu videa
dobrá kvalita videovýstupu
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 21 500 Kč s DPH


Videokameru Samsung HMX-H106 a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz