Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Samsung HMX-H106: SSD v akci

29.6.2009, Jan Vítek, recenze
Samsung teprve nedávno představil novou řadu kamer HMX-Hxxx, kam patří celkem 4 modely lišící se svou kapacitou. Testovaný HMX-H106 obsahuje 64GB SSD, nabízí rovněž desetinásobný zoom a rozlišení 1920 x 1080i. Jaké jsou jeho další vlastnosti?
Videokamera Samsung HMX-H106 na fotografování příliš zaměřena není a nabízí zde jen minimum možností, což dokazuje i fakt, že režim fotografování sdílí stejnou kontrolku jako režim natáčení videa. Zvolit si můžeme mezi dvěma základními rozlišeními - 2880x1620 / 1920x1080, přičemž to větší je očividně interpolované, neboť by na ně použitý 2,2 Mpix CMOS jednoduše nestačil. Ten je tak tak vhodný na Full HD, tedy 1920 x 1080 a osobně myslím, že nemá ani smysl si ukazovat fotografie v softwarově interpolovaném rozlišení. Všechny tedy budou v nativním.

Co si můžeme ohledně fotografií nastavit dále? Je to především blesk, jejž můžeme tlačítkem umístěným v pravé části kamery vypnout, či zapnout, nebo nechat na funkci EASY Q, aby si jej obsloužila sama. Ostatní nastavení jsou sdílena s nastaveními natáčení videa, takže jde třeba o vyvážení bílé, EV, či protisvětlo.

Oproti obvyklým fotografickým testům videokamer jsme se také rozhodli je nyní patřičně zjednodušit, což zvláště v tomto případě snad tolik vadit nebude. Vyzkoušíme si tedy focení v exteriéru a interiéru, přínos blesku, zoom a makrorežim.


Exteriér


Začneme se dvěma fotografiemi exteriéru, které bohužel musely být pořízeny za nepříliš vhodného počasí, které holt nyní nad Českou republikou vládne téměř nepřetržitě. Zamračená obloha se na nich ukázala jako daleko světlejší než zem a objekty na ní, což se muselo nutně projevit.

- stiskněte pro zvětšení -
- stiskněte pro zvětšení -

Na první fotografii můžeme pozorovat, jak jas oblohy požírá konce stromů, kde se projevuje jen slabá, ale přesto znatelná chromatická aberace. Obraz jinak postihl znatelný šum a také v levé části se zdá, že je více rozmazaný než v ostatních částech. Přitom byl ale pořízen na nulový zoom, optická stabilizace byla zapnuta a kamera byla opřena o stabilní podložku.

Druhá fotografie již vyznívá daleko lépe a ne pouze proto, že je na ní více k pozorování. Také zde je ale obloha přesvícena a zasahuje do hraničních objektů. Dá se na ni ale rozhodně koukat a ani šum v obraze se příliš neprojevuje. Stejná scéna s domem v levé části byla mimochodem použita pro test zoomu (viz dole).


Interiér


Následují fotografie zachycené v interiéru, jednak naaranžované scéna s kaktusem, fotoaparátem a méďou zachycená ze stativu a poté obrázek kuchyně pořízený z ruky.

interiér 1 - stiskněte pro zvětšení -
interiér 2 - stiskněte pro zvětšení -

Fotografie pořízené v denním světle, byť v interiéru, u této kamery nevynikají nijak velkou ostrostí a dá se na nich rovněž pozorovat velký šum, a to i přesto, že dle EXIF bylo ISO nastaveno na 100 při 1/50 s (mám ale pochybnosti, že je toto správně v informacích EXIF uvedeno). Výsledek zde tak připomíná spíše výstup z fotoaparátu nějakého mobilního telefonu.


Blesk


Nyní se zaměříme na to, jak nám k fotografování pomůže blesk. První dva testovací obrázky pochází ze stejné scény, kdy byl poprvé blesk vypnut a poté byl zapnut, přičemž kamera byla nastavena na snímání v interiéru. Osvícení scény denním světlem nebylo nijak silné. Poslední obrázek ukáže reálné prostředí v potemnělém interiéru, kde se o osvícení musel postarat téměř výhradně blesk.

bez blesku - stiskněte pro zvětšení -
s bleskem - stiskněte pro zvětšení -

Jak je jasně vidět, blesk v druhém případě přispěl leda tak k tomu, aby se celá scéna zbarvila do růžové barvy, takže výsledek je objektivně horší než v prvním případě, kde se scéna jeví barevně daleko přirozeněji. Navíc blesk ani nepomohl k tomu, aby byl obraz ostřejší, k čemuž by měl koneckonců sloužit díky tomu, že dovolí zkrácení času závěrky. Kvalita fotografií v tomto případě tedy není nijak závratná.


blesk v interiéru - stiskněte pro zvětšení -

Ve třetím případě se setkáme s výrazným šumem, z čehož můžeme usuzovat, že výkon blesku není nijak velký a sám o sobě na osvícení místnosti rozhodně nestačí. Takto tuto kameru předčí kdejaký dnešní kompakt, takže jako náhradu fotoaparátu ji není radno používat.


Zoom a makro


Poslední testy se týkají zoomování a použití makra. Na prvním snímku je zachycen dům, jejž máme i na druhém obrázku na této stránce. Desetinásobný zoom dokázal snadno přiblížit dvě okna. Na druhém obrázku je vidět přiblížený výřez kaktusu.

- stiskněte pro zvětšení -
makro - stiskněte pro zvětšení -

Test zoomu potvrdil, že objektiv téměř nijak při maximálním zoomu obraz nezhyzdí, ovšem ideální tento stav také není. Jak si můžeme všimnout na bílých hranách kolem oken, projevuje se zde celkem silná aberace v modrém a fialovém nádechu a také se setkáme se zvýšeným šumem. Potom si lze všimnout také menší neostrosti, ale ani obrázky s nulovým zoomem v tomto nijak nevynikají.

Na obrázku s kaktusem můžeme zaznamenat obrazový šum, aberaci a celkově zde výstup opět připomíná kvalitu webkamery. Na tvoření kvalitních makrofotografií tedy Samsung HMX-H106 určen není.