Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Samsung HMX-H106: SSD v akci

29.6.2009, Jan Vítek, recenze
Samsung teprve nedávno představil novou řadu kamer HMX-Hxxx, kam patří celkem 4 modely lišící se svou kapacitou. Testovaný HMX-H106 obsahuje 64GB SSD, nabízí rovněž desetinásobný zoom a rozlišení 1920 x 1080i. Jaké jsou jeho další vlastnosti?
Kapitoly článku:

Zpracování kamery


Tato kamera vypadá celkem klasicky se svým spíše zakulaceným tělem a kruhovým objektivem. Samsung zde využívá už na první pohled kvalitní materiály, kovový objektiv a tělo z pevných plastů, či snad slitin. Setkáme se zde hned s několika odstíny šedé a stříbrné barvy, přičemž části se od sebe liší také svou lesklostí povrchu. Matné je naštěstí téměř celé tělo až na středový zrcadlově lesklý pruh s ovládacími prvky, víko s displejem a pruh hned za objektivem.





Celkové rozměry kamery činí 63 × 61 × 129 mm a hmotnost 354 gramů, takže rozhodně máte pocit, že něco v ruce držíte. Levá strana má v sobě, jak jinak, zasazený displej se zmíněným lesklým víkem, na něž výrobce nezapomněl přidat své logo, zmínku o SSD a rozlišení Full HD. Vedle toho se také můžeme pokochat samolepkou o 37mm širokoúhlém objektivu, 64 GB úložného prostoru pro až 12 hodin záznamu a také 4,7 megapixelových fotografiích.



Pravá část kamery má zase v sobě zasazeno kožené poutko délkou s nastavitelnou pomocí suchého zipu. To je zasazeno do plastového otočného mechanismu, jejž je možné nastavit až o 180° tak, abychom si při běžném natáčení zbytečně nenamáhali zapěstí, nebo pak lze třeba pohodlně natáčet s kamerou zavěšenou proklatě nízko, aniž bychom ji museli nějak krkolomně (či zde spíše rukolomně) uchopit.



Přední část se ukazuje především svým kulatým objektivem Schneider Kreuznach Varioplan-HD s desetinásobným optickým zoomem, ohniskovou vzdáleností 3,3 - 33 mm a optickou stabilizací. Využít zde můžeme rovněž filtry s 37mm závitem, což u dnešních kamer nebývá zvykem. Vnější sklo objektivu je chráněno automaticky ovládanou krytkou, která se uzavře vždy, když kamera aktivně nesnímá, tedy i při přepnutí do režimu přehrávání. V horní části pak trůní blesk fotoaparátu, od nějž nemůžeme čekat žádné zázraky, napravo od něj senzor pro dálkový ovladač a nalevo indikátor nahrávání.



Zadní část kamery obsahuje hlavní ovládací prvky, jež jsou zasazeny do zrcadlově lesklého pruhu. Máme tu kolébkové tlačítko zoomu, spoušť fotoaparátu, modré LED indikátory režimu, tlačítko mode a nakonec u pravého okraje podlouhlou svislou spoušť videokamery.



A nakonec spodní část kamery obsauhuje obvyklé záležitosti - výklopná dvířka s prostorem pro akumulátor a čtečkou karet SD/SDHC a nesmí chybět ani závit pro umístění kamery na stativ.




Ergonomie


Kamera je určena pro držení v pravé ruce, což ale levákům nebude příliš vadit, protože kamera není myš, aby vyžadovala tak jemné a secvičené pohyby. Základem je již zmíněný otočný držák opatřený nastavitelným poutkem, jenž vám kameru zafixuje v dlani. Poté budete moci snadno a pohodlně dosáhnout ukazováčkem na ovládání optického zoomu či spouště fotoaparátu. Palec pak pohodlně spočine na spoušti videa a bude rovněž připraven pro tlačíko mode. Zbytek prstů se pro lepší uchopení kamery může zaklesnout do připravené prohlubně vyložené černým zdrsnělým plastem.



Takové rozložení ovládacích prvků se mi velmi zamlouvalo a bylo rozhodně lepší než u kamery Samsung HMX-R10, jejíž ovládání zoomu je určeno pro palec. Tím ale nejde tak jemně pohybovat a především ne dost dobře tak, aby se nehýbalo i s celou kamerou. Práce ukazováčku se ukázala jako daleko jemnější a přirozenější, takže kamera se při změně zoomu většinou ani nehla. Na palec pak může klidně zůstat jednodušší úkol - spouštění a zastavování záznamu videa.

Zoom se dá také stále dobře ovládat, i když si natočíme rukojeť o 40 stupňů. Pak nám ovšem dost ujede palec od spouště, takže je pak vhodné si pomoci druhou rukou, nebo palec velmi pokrčit, což ale není pro stabilitu obrazu nejlepší. Na druhou stranu, od čeho je střih videa.


Ovládací prvky


Základní ovládací prvky jsme si již popsali. Všechny jsou umístěny na povrchu kamery v zadní části a dle mého názoru jsou rozmístěny a zpracovány velmi dobře. Pouze možná spoušť fotoaparátu by mohla mít jistější domáčknutí. Ostatní tlačítka pak najdeme už vedle displeje, nebo pod ním v základně kamery.



Vedle displeje narazíme na dvě samostatná tlačítka a také jedno kolébkové. Jedná se o nastavení zoomu, jež je ovšem cca 2x pomalejší než když použijeme kolébku na vrchu kamery v krajní poloze. Tato kolébka ovšem nereaguje jako pouhý spínač, ale umožňuje podle naklopení páčky reagovat změnou rychlosti zoomování. Nad ovladačem zoomu pak máme tlačítko Q.MENU pro vyvolání rychlé nabídky pro volbu rozlišení, vyvážení bílé, EV, volbu úložiště, iScene (scénické režimy) a zaostření. Tlačítko s červeným středem pak slouží stejně jako jeho externí obdoba pro spuštění záznamu videa.

A pak tu máme patero tlačítek na základně videokamery. Horní trojice je postupně zleva tlačítko Power, Display (schování informací o rozlišení, stavu baterie, apod. na displeji) a tlačítko pro zapnutí funkce EASY Q.

Spodní dvojice nám ovládá nastavení blesku a také optického stabilizátoru obrazu. Co se týče onoho EASY Q, nejedná se o nic jiného, než o nastavení kamery pro začátečníky. Po zapnutí tohoto módu se kamera začne o vše starat sama a uživatelovi se znepřístupní veškerá nastavení včetně základního menu Q.MENU. To se hodí tehdy, když kameru půjčíte někomu, kdo s ní v životě nepracoval a bude mu stačit vysvětlit, kde je spoušť a jak se zoomuje.


Displej


Použitý displej se dá otevřít do úhlu 90 stupňů a pak natáčet v rozsahu 270 stupňů. Pokud jej překlopíme tak, abychom si kamery udělali trošku dražší zrcátko, obraz se převrátí. LCD je jinak dotykové s úhlopříčkou 2,7 palců a celkem 230 tisíci obrazovými body. Jeho poměr stran pak odpovídá poměru stran snímaného videa, tedy 16:9. Co se týče samotného obrazu, ten se trošku chvěje, což ale není téměř znát na snímané scenérii, ale hlavně na zobrazovaných ikonkách a textu.



Ovládání pomocí prstů má menší, ale stále nepříliš příjemné zpoždění, takže občas vám přijde, že kamera prostě nezareagovala a budete se snažit "tlačítko" na displeji stisknout znovu. Někdy je ale tomu skutečně tak. Například při přepínání mezi zaznamenanými fotografiemi a HD/SD videem je nutné před další akcí pár sekund posečkat, až se kamera vzpamatuje a začne na vaše příkazy reagovat. Svižnější by také mohlo být i pouhé rolování v menu, které nevyžaduje přistupovat do paměti k uloženým souborům, ovšem zde jsem narazil na to, že občas kamera reagovala zase svižně.


Baterie


Hranatý akumulátor je umístěn ve spodní části videokamery a dostaneme se k němu po odklopení dlouhých dvířek, která skrývají rovněž pozici čtečky karet SD/SDHC. Samotný akumulátor pochází přímo od Samsungu a nese označení IA-BP85NF.



Jeho kapacita činí při 7,4 V celkem 6,29 Watthodin a to by mělo dle výrobce stačit na pořízení asi 90 minut záznamu. Stav baterie ukazuje pouze ikonka na displeji se šesti stupni nabití, která však nefungovala zrovna spolehlivě a občas se přepínala mezi červeným varovným piktogramem a vyšším stupňem nabití. Pokud je baterie už opravdu slabá, začne červený piktogram blikat a tehdy vám zbývají už jen tři procenta a několik málo minut. Poté se kamera sama vypne.

Co se týče její výdrže, pak ta při záznamu videa v nejvyšší možné kvalitě trvala celkem 105 minut, což je ještě více, než proklamuje výrobce. Nabíjení baterie pak trvalo asi o pět minut méně.


Rozhraní


Veškerá dostupná rozhraní jsou skryta pod zadními tlačítky za vyklopitelnými dvířky. Nalezneme tu celkem čtyři konektory, mezi něž patří obdélníkový napájecí, mini USB konektor, HDMI a nakonec kombinace komponentního a AV, k němuž dostaneme příslušný kabel.



Možná by se dal využít také vstup pro externí mikrofon, jenž zde chybí. A co se týče přenosových rychlostí na vestavěného SSD pomocí rozhraní USB 2.0, tak čtení probíhá rychlostí 6200 kB/s a zápis 4400 kB/s, což je hluboko pod možnosti rozhraní USB 2.0 i dnešních SSD. Srovnání s dnešními kartami typu SD/SDHC ale tyto rychlosti vesměs snesou.


Nabídka voleb


Samsung se snaží u svých kamer využívat podobná uživatelská prostředí, což je ostatně pochopitelné a obvyklé. Nabídku Q.MENU jsme si již projeli, a tak je nyní řada na kompletní nabídce voleb. Nejdříve přijde na řadu přehled záznamů, do nějž se dostaneme pomocí piktogramu v dolním levém rohu.


nastavení přehrávání

Objeví se obrazovka se třemi záložkami, které náleží zaznamenaným videím v HD i SD kvalitě a nakonec fotografiím. Tam si můžeme snadno listovat pomocí dvou šipek a následně si vybrat video či fotografii. Pak tu jsou ale další nastavení, do nichž se dostaneme následně stisknutím piktogramu v pravém dolním rohu.

Následně se objeví dvě záložky, z nichž první se týká samotných záznamů. Jsou tu jednak možnosti přehrávání (přehrát vše, přehrát jeden, opakovat vše, opakovat jeden), zvolit si nejzajímavější záznamy, mazat je, nebo jim naopak nastavit ochranu, abyste je později omylem nesmazali, kopírovat mezi záznamovými médii, upravovat (rozdělit, či spojit videa) a zobrazit si o nich informace (čas záznamu, rozlišení, zabrané místo).


nastavení paměti, displeje, zvuku ...

Další záložka se dotýká nastavení paměti, displeje, zvuku, apod. Je tu celkem sedm obrazovek s informací o paměti, jejím formátováním, nastavením času, data či časového pásma, zvuku závěrky a různých pípání, jasu LCD displeje, šetřících režimů (automatické vypnutí, Quick on Standby), aktivace dálkového ovladače, instalace softwaru z paměti kamery, nastavení různých dostupných rozhraní, jazyka, OSD menu na televizoru, atd.


Pak tu jsou volby dotýkající se samotného natáčení a pořizování fotografií. Tyto volby byly také rozděleny do dvou záložek a ani jedna z nich není zrovna chudá. Rychle ale zjistíme, že ta druhá je identická s tou, kterou jsme si právě popsali, takže se budeme zabývat pouze první. Setkáme se zde s celkem šesti obrazovkami, v nichž je nabídnuto následující:

iScene, neboli scénické volby (automaticky, sport, portrét, bodové osvětlení, pláž/sníh, jídlo, světlo svíčky a interiér), rozlišení videa (HD 1080/50i, HD 720/50p, SD 546/50p), kvalita (nejlepší - SF, standardní - F a standardní - N), rozlišení fotografií (2880 x 1620 - interpolované a 1920 x 1080), ostrost (standardní, měkký, ostrý), vyvážení bílé (automaticky, denní světlo, oblačno, zářivka, wolfram, vlastní vyvážení bílé), clona (automaticky, ručně), závěrka (automaticky, ručně), nastavení EV, protisvětlo (zapnuto, vypnuto), zaostření (automaticky, ručně, dotykový bod), digitální efekty (vypnout, černobíle, sépie, negativ, výtvarný).


nastavení natáčení videa a fotografování

Pokračujeme stmívačem (vypnout, rozetmění, setmění, roz-a setmít), telemakro (vypnout, zapnout), sériové snímání (vypnout, zapnout), větrný filtr (vypnout, zapnout), digitální zoom (vypnout, zapnout), samospoušť (vypnout, 10 sekund), časosběrný záznam (vypnout, 1/3/5 sekund po 24/48/72 hodin), rychlý náhled (vypnout, zapnout) a nakonec vodicí linky, kde máme na výběr mezi třemi styly, které nám mají pomoci k snadnějšímu pořizování záznamů.


veškerá nastavení videa - pro zvětšení klikněte -

Nastavení je tedy přehledné a ihned se v něm zorientuje i ten, kdo kameru od Samsungu v životě neměl v ruce. A pokud by s tím snad měl problémy, není problém si zapnout mód EASY Q a nechat všechny důležité věci včetně využití blesku na samotné kameře.