Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Samsung HMX-E10: opravdový pokrok?

24.11.2010, Jan Vítek, recenze
Dnešní den si představíme další z řady nové třídy malých videokamer do ruky, a sice Samsung HMX-E10. Její specialitkou je kromě kompaktního designu také otočný modul s objektivem, který můžeme otočit i přímo proti nám. A doufejme, že to nebude vše.
Start kamery trvá cca 4 sekundy po stisku hlavního tlačítka, ovšem v našem případě ještě na obrazovce blikalo zmíněné upozornění o zkušební verzi, takže to nejde říci tak přesně. Snímač CMOS s rozměry 1/3,2", jejž Samsung prezentuje jako 8megapixelový, má dokázat pořizovat fotografie v jednom z následujících rozlišení:
  • 8MPix (3264x2448) / 4:3
  • 6MPix (3264x1840) / 16:9
  • 5MPix (2592x1944) / 4:3
  • 2MPix (1920x1080) / 16:9

Jedná se tedy o čtyři různá rozlišení využívající po dvou základní poměry stran - 4:3 a 16:9, přičemž to nejvyšší 3264x2448 dává dohromady oněch necelých 8 megapixelů. Otázkou zde spíše bude, jak se na fotografiích podepíše malý objektiv a další schopnosti kamery, protože fotografování zde probíhá čistě automaticky a na uživatele zbyde vedle výběru rozlišení leda stisk spouště. Ta je ovšem na dotykovém displeji, takže zapomeňte na nějaké namačkávání. Prostě zamíříte, dotknete se displeje a kamera asi po sekundě zaostří a pořídí fotku, což není pro pohotové focení ten nejlepší předpoklad.

Podívejme se tedy v krátkosti na to, jak kamera fotí v exteriéru a interiéru. Fotografie byly pořizovány vždy na nejvyšší možné rozlišení 8 Mpix. Nastavení jsou chudá, a tak budou na rozmanitost chudé i naše testy, ale aspoň se podíváme na to, jakých výsledků dosáhneme s využitím tzv. chytrých filtrů Miniature, Vignetting, Sketch a Defog. Jde však pouze o softwarové funkce, které přes jednotný mustr upraví pořízené fotografie. Nakonec se podíváme, jaká nám HMX-E10 zprostředkuje panorámata.

Fotografie v původním rozlišení najdete po kliknutí na miniatury pod velkými náhledy v novém okně. Naleznete zde výhradně snímky bez jakýchkoliv úprav, když nebudeme samozřejmě počítat jejich zmenšení.


Exteriér


Nejdříve tedy přichází na řadu dvě fotografie z venkovního prostředí, které byly pořízeny za pozdně podzimního oblačného dne. Kamera byla nastavena na automatický režim bez jakýchkoliv filtrů či jiného nastavení.

- stiskněte pro zvětšení -
- stiskněte pro zvětšení -

Výsledné fotografie mají vybledlé barvy a přímo z nich křičí neschopnost kamery se správně automaticky nastavit, protože fotografie byly ve valné většině případů přesvícené, jak ukazují i dva nabízené vzorky. Ostrost ani kresba také nejsou kdovíjak kvalitní, takže ve výsledku by se této kameře vyrovnal kdejaký mobilní telefon.


Interiér


Následují dvě fotografie z vnitřního prostředí, které kameře poskytnou lepší podmínky ohledně vyvážení množství světla, kterého je ale o poznání méně než venku. Kamera do EXIF také ukládá informace aspoň o hodnotě citlivosti ISO, která je u první fotografie 320 a u druhé 400. Objektiv je tedy ještě dostatečně světelný na focení v interiéru, ovšem focené objekty se nemohou příliš hýbat, jinak se z nich stanou šmouhy.

- stiskněte pro zvětšení -
- stiskněte pro zvětšení -

Vybledlé barvy můžeme pozorovat i u těchto fotografií, z nichž první byla pořízena z ruky a druhá ze stativu. Méně kontrastní prostředí interiéru je dle očekávání pro HMX-E10 milosrdnější a tomu odpovídají i pořízené fotografie. Ostření je většinou v pořádku, ale dále přetrvávají nedokonalosti v kresbě.


Chytré filtry


Nakonec jsme si vyzkoušeli, jak obraz pozmění čtyři nabízené filtry Miniature, Vignetting, Sketch a Defog, které jsou specialitkou tohoto modelu Samsung. Jde o čistě softwarové změny obrazu, které nám však nabídne kdejaká aplikace, takže nejde o žádnou úžasnou výhodu, jako spíše o hříčku.

Miniature - stiskněte pro zvětšení -
Vignetting - stiskněte pro zvětšení -

Sketch - stiskněte pro zvětšení -
Defog - stiskněte pro zvětšení -

O přínosu se můžete přesvědčit sami. Především je třeba zmínit, že fotografie jsou o poznání více saturované, a to zvláště v prvních dvou případech. Zvláště efektní je pak miniatura, i když jde pouze o značné zvýšení saturace a rozostření spodní a horní části obrazu simulující malou hloubku ostření.


Panoráma


A jako poslední přichází na řadu panoráma, které funguje tak, že držíte na displeji spoušť fotoaparátu a pomalu pohybujete zvoleným směrem. Následně stačí spoušť stisknout. Upozorňuji, že tato funkce byla vyzkoušena několikrát, a to vždy se stejným nebo velmi podobným výsledkem.


- stiskněte pro zvětšení -

Nabízená fotografie má pokaždé výšku něco málo přes 500 pixelů, přičemž šířka pochopitelně závisí na uživateli. Výsledek je ostrý především na krajích, zatímco uprostřed je obraz vlivem pohybu trošku rozmazán. V průběhu také kamera evidentně neupravovala clonu, takže se nemůžeme divit, že fotografie je zpola silně přesvícená. Funkce Panorama se tedy dá po chvilce zkoušení celkem úspěšně používat.