Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Redstar MP4 přehrávač RS-MP4-02: levná variace na iPod

5.2.2008, Michal Učeň, recenze
Když se řekne iPod, každý si představí sérii úspěšných kapesních přehrávačů od Applu. Dnes testovaný MP4 přehrávač Redstar sice vsadil na podlouhlý design, ale zanechal i spoustu svých prvků a útočí velmi nízkou cenou.
Menu přístroje je poměrně jednoduché a skládá se z bočního panelu s ikonkami, mezi kterými lze přecházet pomocí tlačítek přechodu mezi soubory. Jak už jsem předeslal v předchozí kapitole, kvalita zobrazování je na displeji celkem slušná. Rozhodně to postačí i na běžnou orientaci v menu a zobrazení fotografií či přehrávání videa. Pohyb v menu je poměrně rychlý, pouze u načítání větších souborů je znát drobná prodleva.



Funkce přehrávání hudby je schována pod položkou Music a v prvním kroku si můžete vybrat složku, ze které budete hudbu přehrávat pomocí klasického prohlížeče souborů. Bohužel není implementován žádný systém playlistů, takže se vždy pouze orientujete pomocí přechodu mezi skladbami v rámci složek. Přehrávač podporuje ID3 tagy, ale bohužel ne v češtině.



Na displeji je pak zobrazený grafický ekvalizér, časová osa, název skladby a kvalita přehrávání. V horní liště je pak zobrazena úroveň hlasitosti, mód přehrávání a aktuální stav baterie. Pro změnu nastavení však musíte složitě vyjíždět z hlavního menu. Přístroj přehrává formáty MP1, MP2, MP3, WMA, WMV, ASF a WAV, chybí snad jen OGG a některé méně časté formáty, nicméně většina uživatelů by měla být spokojena. Přístroj funguje i při větších otřesech a přehrávání nepřeruší ani hrubší pád na zem. Kvalita zvuku je samozřejmě subjektivním ohodnocením a hodně záleží na výstupu. Nicméně u našeho testu na kvalitnějších sluchátkách byl zvuk čistý a docela slušné byly i basy. V tomto ohledu nemůžeme přehrávači moc vytknout.



Přehrávání videa je podobné jako u hudby. Vyberete soubor a tlačítkem Menu spustíte jeho přehrávání. Nejdříve se objeví i postranní lišty s ukazatelem aktuálního času přehrávání a celkové délky souboru, úrovní hlasitosti a stavu přehrávání. Video je potom ve vcelku dobré kvalitě a i přes malý displej lze sledovat i filmy. Vadilo mi, že pokud se chcete při přehrávání filmu dostat do hlavní nabídky, například kvůli úrovni jasu, musíte video přerušit a poté hledat ručně pozici, kde jste skončili. Přístroj přehrává pouze formát AVM, do kterého si svá videa převedete v přiloženém programu AVIConverter na PC.



Prohlížení fotografií je celkem dobré, ovšem při procházení souborů nevidíte náhledy, takže je orientace složitější. Rychlost přechodu mezi fotografiemi pak dost záleží na jejich velikosti, ale i při větších formátech trvá zobrazení přibližně 2 sekundy, což je slušný čas. U tak malého displeje a vzhledem k omezení kapacity paměti je ale lepší soubory před přehráváním do přístroje upravit do menšího formátu. Trochu mi tady chyběla funkce automatického zobrazování a nastavení přechodu mezi snímky, ale přístroj stejně nepodporuje spojení s externím displejem, takže nějaké prezentace vlastních snímků možné nejsou.



Diktafon nabízí základní funkci nahrávání, což postačuje pro vlastní poznámky, nikoliv pak pro nahrávání zvuku při přednáškách nebo konferencích. Mikrofon je totiž dost slabý a vzdálenější a slabší zvuky zachytí jen velmi špatně. Délka záznamu je však dostatečně velká a u 2GB verze se jednalo až o 125 hodin záznamu.



Integrovaná je i funkce rádia, které umožňuje poslech stanic v rozmezí frekvencí 76-96 MHz a 87-108 MHz. Poslech je pak závislý na sluchátkách, příjem je docela čistý a samozřejmě závisí na kvalitě signálu. Do paměti můžete uložit až dvacet stanic, ovšem nelze jim přidělit žádné názvy. Před spuštěním rádia je také potřeba v nastavení upravit lokalitu na Europe. Rádio pak umožňuje automatické nebo ruční ladění.



V menu najdete i položku Game, kde si můžete zahrát klasický tetris. Osobně tyto funkce považuji u multimediálních přehrávačů za dost zbytečné, protože uživatele zabaví pouze na chvíli a pak už zůstanou nevyužity.



Přístroj nabízí také funkci čtení TXT souborů. Sice je čtení elektronických knih stále oblíbenější, ale pravděpodobně tuto možnost moc často nevyužijete. Nicméně čitelnost displeje je v tomto případě slušná a převod nějakého dokumentu či materiálů na PC zabere takřka pár sekund, takže občas se může tato funkce hodit.



V nastavení najdete základní možnosti úprav zvuku, kde si lze zvolit formu přehrávání nebo třeba vytvořit vlastní ekvalizér. Problémem je, že při přehrávání musíte vždy k těmto funkcím přistupovat opět přes hlavní nabídku, což je poněkud zdlouhavé. Dále máte na výběr úpravu parametrů u funkcí rádia a záznamníku. Podstatná je možnost úpravy jasu displeje, nastavení šetřícího režimu a vypnutí přístroje při nečinnosti.