25.7.2017, Jakub Doležal, recenze

Miniaturní malinový počítač byl původně určen spíše vývojářům, ale všestrannost druhé generace jej vystřelila na trůn mezi nejlevnějšími multimediálními centry. Udrží žezlo i následovník Raspberry Pi 3?

reklama
digi | od: boxi22 (3)  10.8.201723:06
"- Absence digitálního výstupu na zvuk­"
A co HDMI?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: digi | od: aladincz (1)  29.8.201818:53
Sice je to rok stará diskuse, ale... absence digivýstupu opravdu dělá zařízení prakticky nepoužitelné pro určité konfigurace. Například pokud zařízení slouží zároveň jako přehrávač filmů i hudby, takže je třeba druhý výstup pro AV receiver. Přídavná zvukovka věc neřeší, protože v KODI šlo vybrat buď zvuk jen do HDMI nebo jen na zvukovku.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: digi | od: tomil2002 (26)  23.9.201823:14
" Sice je to rok stará diskuze... ­"
A co tak av receiver s hdmi vstupem, myslím že toto už má každý novější av receiver.Nebo dual boot RuneAudio a OSMC třeba. Co se mě týče tak malina je bezkonkurenční jako multimediální centrum a taky i jako hi­-fi přehrávač .To chce si trochu vyhrát , případně doplnit o 7­" dotykáč , dálkové ovládání ir­-usb funguje taky super , internetová rádia u obou aplikaci KODI i RuneAudio případně Volumio.Je to ale trochu ­"dodělej si sám­" i když jdou koupit balíčky komplet včetně sw na kartě.Optimální je mít volbu u startu Raspbian , KODI i OSMC. Raspbian je mi bližší prostředím než w7 o novějších ­"W­" ani nemluvím. U kupných krabiček MMC mi vadí Android a to ve všech verzích .Poslední verze Androidu kterou znám je tuším 7. Jestli je ještě něco novějšího ke dnešnímu datu nevím a ani mě to už moc nezajímá abych napsal pravdu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
zklamání kvůli softwaru | od: Doom (6)  25.7.201719:25
RPi 3 jsem si koupil jako náhradu za velký počítač na nenáročné serfování po netu, spamování na fórech a přehrávání HD filmů, abych nemusel nechávat běžet hlavní poč.
Hardwarově je to asi dobré, ale softwarově děs. Jsem zvyklý na Windows a tak pro mě byly Linuxy dost problém.
Raspbian ­- nepovedlo se mi zprovoznit základní přehrávání filmů, ani z flešky, ani z disku připojeného přes powered USB hub; černá obrazovka, trhaný zvuk. Přehrávání z netu chodilo pěkně ­(KODI + Sosáč­), ale KODI neuvěřitelně tuhlo.
U Raspbianu mě navíc překvapila absence možnosti mít dvě klávesnice ­(EN+CZ­).
Ubuntu MATE je zas docela velký žrout paměti. Chromium se mi nepovedlo rozjet, Firefox během chvilky čučení na youtube vyžere celou RAM a systém se zaseká. Přehrávání filmů stejně jako na Raspbianu.
U distribucí založených na KODI mi zase chybí desktop kvůli surfování po netu.
Uživatelská přítulnost Linuxů je proti Windows totálně nulová, hodiny strávené čtením návodů na netu jaksi vyšuměly do ztracena kvůli tu a tam chybějícím závislostem.
Takže za mě RPi spíš ne ­- pokud nejste linuxový power user. Podotýkám, že nejsem BFU a ve světě windows se vyznám velmi dobře.
Možná dám ještě šanci androidu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(3)
Re: zklamání kvůli softwaru | od: Doom (6)  25.7.201719:31
A ještě další bolístka ­- jeden z požadavků byl přehrávání internetových rádií. Věc, kterou ve Windows dělám jednoduše přes AIMP, stáhnu si PLS s adresami a hraju; na Raspbianu i na UBUNTU Mate problém; Rhythmbox přehrával sekaně, jednou za hodinu bylo nutné přehrávač stopnout a znovu pustit.
V okamžiku, kdy zahrál systémový zvuk, se rádio taky stoplo a už nenaběhlo. Některé playlisty, které mi na Windows jely, se na Rhythmboxu vůbec nerozjely.

Vím, RPi za to nemůže, ale hardware bez kloudného softwaru je k ničemu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(3)
Re: zklamání kvůli softwaru | od: drk22 (5)  12.11.201712:42
Malina za to nemůže, ale obávám se že ani linux. Tohle bych viděl na problém mezi klávesnicí a židlí.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Re: zklamání kvůli softwaru | od: danton (46)  12.11.201712:55
Ne ne, klávesnice i židle jsou nové, před dvěma měsíci kupované.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Taky mě to zarazilo | od: zvirek (6)  25.7.201711:17
Vzhledem k tomu, že Rpi 3 mám doma už přes rok, tak mě také zarazilo, že se zde recenze objevuje až nyní ?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Datum. | od: danton (46)  25.7.20176:40
Nechápu co je to za moderno nedávat u recenzí ­/ článků datum zveřejnění. Když si pozpátku najdu nějakou recenzi, rád bych věděl ze kterého roku je. Já vím, je to náročné napsat osm číslic a dvě tečky...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(5)  nízká(1)
Re: Datum. | od: Milan Šurkala (14)  25.7.201713:42
Datum uvedení u všech článků a recenzí vidím, vždycky se to vyplňuje a vždycky se to zobrazuje ­(u článků, které vyšly dnes, se objevuje ­"dnes­" a u včerejších článků je ­"včera­", což se následující dny automaticky systémem nahradí klasickým zobrazením data­). Díváte se dobře?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste vpravo nahoře. Pokud nemáte profil, zaregistrujte se.
Uživatelský profil Vám umožní u nás využívat několik zajímavých funkcí.