Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Raspberry Pi 3: obhájce trůnu?

25.7.2017, Jakub Doležal, recenze
Miniaturní malinový počítač byl původně určen spíše vývojářům, ale všestrannost druhé generace jej vystřelila na trůn mezi nejlevnějšími multimediálními centry. Udrží žezlo i následovník Raspberry Pi 3?
Obhájí Raspberry Pi 3 titul krále nejlevnějších multimediálních center, nebo jej už konkurence dohnala, nebo dokonce předehnala?

Nejnovější generace "Maliny" je více než důstojným nástupcem předchozí generace. Nabízí celkově výrazně vyšší výkon, řadu vylepšení v oblasti bezdrátové komunikace a opět nesmírně rozsáhlou komunitu, která každý den doslova chrlí různé návody, nové programy, nové funkce a rozhodně nehodlá přestat. O tom si mohou nechat i velcí výrobci hardwaru jen zdát.
 

Pokud hledáte levné multimediální centrum pro přehrávání obsahu do rozlišení 1920 x 1080p, pak je Raspberry Pi 3 stále jednou z nejlepších voleb na trhu. Celková cena záleží na tom, jaké příslušenství máte již k dispozici, ale věřím, že MicroSD kartu a možná i USB napájecí zdroj byste v domácnosti našli.

Pravdou je, že RPi3 nefunguje ihned po vybalení z krabice, ale manuály na instalaci jsou tak propracované, že je zvládne prakticky každý, kdo se dokáže hledat na internetu a má trochu trpělivosti. Pro zkušené uživatele je zprovoznění systému práce na pár minut. Odměnou vám bude zařízení, které můžete po konci "mutlimediální životnosti" uplatnit jako stovky dalších alternativ (meteostanice, hlasový asistent, chytré zrcadlo, ...).

Bohužel je "Malina" stále určena především vývojářům, a tak se ani v nejnovější generaci nedočkala hardwarové podpory 4K videa. Je to velká škoda, protože řešení na trhu existují, ale zřejmě by pak prodejní cena překonala onu magickou hranici 35 dolarů, kterou se Pi Foundation snaží dodržet.
 
Záleží tedy na tom, jaké uplatnění pro své multimediální centrum plánujete, pokud si vystačíte s FullHD, pak si Raspberry Pi3 zařaďte na přední příčky seznamu kandidátů, pokud ale máte nebo plánujete pořízení 4K televizoru, nebude současná generace "Maliny" stačit.

 

Multimediální centrum je vhodné:


1) Pro uživatele s nízkým rozpočtem
2) Pro multimediální obsah do 1080p
3) Pro kutily, kteří si chtějí nastavit vše po svém


Plusy


+ Nízké pořizovací náklady
+ Velmi aktivní komunita i výrobce
+ Nabídka multimediálních systémů
+ Jednoduchá instalace i ovládání
+ Plynulé reakce pro přehrávání 1080p
+ Prakticky "nulová" spotřeba

 

Minusy


- Systém je lepší nevypínat
- Absence digitálního výstupu na zvuk
- Výkon nestačí na 4K, chybí i HW podpora

 
Orientační cena v době testování: 1050 Kč s DPH, v případě setu: 1800 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu: