Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Rádio po síti: Sagem My web tuner 500

2.3.2011, Jiří Piškula, recenze
Dnes už nikoho nepřekvapí poslech rádia skrze internet. I pro tento účel existují speciální přijímače a na jeden takový se teď podíváme. Je bezdrátový, má nezvyklý design a umožňuje snadný výběr z několika tisíc stanic streamovaného vysílání z celého světa.
Kromě přehrávání internetového streamovaného audia má Sagem My web tuner 500 i další doplňkové funkce v podobě přehrávače hudby z USB zařízení. Jediný port USB 2.0 pro jejich připojení je na zadním panelu přístroje a je možné do něj vložit disky a paměti se souborovým systémem FAT/FAT32. Formáty NTFS a exFAT (FAT64) číst neumí.



Otestovali jsme několik audio souborů v různých formátech s odlišnými vzorkovacími parametry. Přístroj bez problémů přehrává 16bitové WAV soubory se vzorkovacími kmitočty do 48 kHz, s 32bitovým kvantováním si již neporadí. Dále byly úspěšně vyzkoušeny formáty MP3 a MP3 Pro s konstantním (CBR) i proměnným (VBR) datovým tokem. Soubory WMA rovněž přehrál bez chyb. U MP3 souborů je podporováno zobrazení údajů o písní/interpretovi ID3 TAG verze 1 i 2, dlouhé názvy na displeji během přehrávání rolují.



Aby toho nebylo málo, zařízení dokáže přehrávat i audio soubory uložené ve vašem PC, které jsou prostřednictvím protokolu UPnP A/V sdíleny po síti. Nastavení není příliš obtížné, uživatelská příručka je v tomto směru poměrně vyčerpávající – podrobně popisuje, jakým způsobem navázat spolupráci s aplikací Microsoft Windows Media Player 11. Podporované formáty souborů jsou shodné s těmi, které umí přehrávat z USB zařízení.



Další užitečnou funkcí je integrovaný alarm, jenž zapne rádio ve stanovenou dobu. Lze nastavit dva nezávislé časy buzení. Jelikož přijímač nemá vlastní reproduktor, je nutné mít ho připojený do zesilovače. Ten ale musí být zapnutý pořád, aby dokázal signál po zapnutí alarmem zesílit, což je trochu nepraktické.




V době, kdy přijímač nepřehrává zvukové soubory, zobrazuje na displeji aktuální datum a čas.


Přístroj byl testován s firmwarem verze R1.11.