Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Projektor do kapsy: Sapphire Mini Projector 101

14.5.2010, Jiří Piškula, recenze
Je tomu přibližně rok, co jsme testovali jeden z prvních ultra přenosných (kapesních) projektorů od 3M. Dnes se podíváme na dalšího zástupce této kategorie, tentokrát z produkce společnosti Sapphire, která je u nás známa jako producent grafických karet.
Kapitoly článku:

Jak to funguje


Projektor může pracovat ve 2 módech z hlediska druhu vstupního signálu:
 
V módu PC-HV s využitím přiloženého VGA kabelu lze přivést na vstup obraz v rozlišení VGA (640 × 480 px), SVGA (800 × 600 px) a XGA (1024 × 768 px) s vertikální obnovovací frekvencí 60 Hz. Větší rozlišení ani vyšší kmitočty projektor neakceptuje. Škoda jen, že kabel nemá kromě D-sub konektoru vyvedeny také audiovstupy, když už má projektor integrované reproduktory, občas by to mohlo být užitečné.

Mód CVBS je určen pro všechna ostatní rozhraní, tedy pro připojení libovolného AV zdroje, kterým může být např. kamera, fotoaparát, mobilní telefon, notebook, iPod/iPhone, atd. Tady už se kromě obrazu počítá i se zvukem.


Všechny AV signály do projektoru proudí přes tento 24pinový konektor.

Pokud zrovna neprocházíte menu projektoru, slouží křížový ovladač k ovládání hlasitosti integrovaných reproduktorů – vodorovné šipky (11 úrovní od nuly do sta po 10), úroveň podsvětlení LCoS čipu – šipka nahoru + svislé šipky (pět úrovní od nuly do sta po 25) nebo k přepínání módu CVBS/PC-HV – šipka dolů (opakovaný stisk).


Jednoduchý stolní stativ je velmi praktický.

Menu se zobrazí po stisku příslušného středového tlačítka. Nabídka parametrů k nastavení se liší v závislosti na právě aktivním módu. Pokud projektor na vstupu nedetekuje žádný signál, lze nastavovat pouze úroveň podsvětlení, volit vstup. V nabídce se zobrazuje stav nabití akumulátoru a je k dispozici nabídka základního nastavení (volba jazyka menu, časovač, návrat k továrním hodnotám, zobrazení verze firmwaru).

U obrazu lze nastavovat: jas, kontrast, sytost, ostrost a barevný tón. V další části menu je k dispozici 16 úrovní gamma a ruční nastavení RGB (krok po 1, součet všech 3 složek je max. 256). K dispozici jsou 3 přednastavené globální režimy nastavení obrazu – promítání filmů, prohlížení fotografií, prezentace a jeden uživatelský mód sloužící k uložení individuálního nastavení.


Možnosti nastavení obrazu jsou poměrně široké.

Úhlopříčka promítaného obrazu může být i větší, než udává výrobce (rozmezí 18–165 cm / 7–65 palců). Velký obraz sice nedosahuje příliš velkého jasu, ale lze ho ještě dobře doostřit.


Výdrž a doba nabíjení akumulátoru


Vzhledem ke kapesním rozměrům přístroje jsme byli velmi zvědaví, jak dlouho vydrží být v provozu na jedno nabití a za jak dlouho se prázdný akumulátor nabije na maximální úroveň. Největší vliv na spotřebu projektoru má úroveň podsvětlení a jak se dalo očekávat, hodně s ní dokáže zahýbat zvukový doprovod z integrovaných reproduktorů.

Promítání videa bez zvukového doprovodu s 50% úrovní podsvětlení vydržel Sapphire velmi slušných 120 minut. Stejné video přehrávané i se zvukem při maximální hlasitosti a maximální úrovni podsvětlení dokázal akumulátor „táhnout“ 55 minut. Na ozvučený celovečerní film to tedy není, ovšem „němé“ prohlížení fotek nebo prezentací vydrží s přehledem 2 hodiny. Užitečný je časovač, kterým lze nastavit samovolné vypnutí projektoru po 30. 60, 90, 120 nebo 150 minutách provozu.

Úplně prázdný akumulátor se nabíjí 155 minut. Tady je nutné podotknout, že indikace úrovně jeho nabití v projektoru je velmi orientační – po deseti minutách nabíjení indikoval 50 % a tato hodnota se nepohnula dalších 20 minut, kdy ukazoval 75 %, po hodině nabíjení byla zobrazována hodnota 100 %, přestože LED dioda indikující nabíjení svítila ještě dalších 95 minut.


Údaj o úrovni nabití akumulátoru je třeba brát s rezervou.