Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Přenosná HD „televizka“ Evolve Fantasy

30.9.2010, Petr Kovář, recenze
Také jste už řešili otázku, zda koupit set-top-box nebo rovnou nový televizor? Přenosný přístroj v dnešním testu je menší než většina set-top-boxů, poradí si s HDTV signálem, má HDMI výstup a také vestavěný akumulátor. Někdo by si ho spletl s fotorámečkem.

Běh na akumulátor


Evolve Fantasy disponuje také vestavěným lithium-ionovým akumulátorem s kapacitou 4200 mAh, který vydrží cca 105 minut příjmu televizního signálu. Aktuální stav nabití akumulátoru nelze nijak zjistit, při vybití se přístroj prostě vypne. Nabíjení je indikováno červenou LED, zcela nabitý stav zelenou. Takováto signalizace pomocí LED je u produktů Evolve standardem. Nabíjení trvá poměrně dlouho, určitě více než dvojnásobek času, který je potřeba pro vybití. Akumulátor nelze uživatelsky vyměnit.


Přístroj si poradí s mnoha formáty videa, obrázků, i zvuku.


Přehrávání filmů


Evolve Fantasy dokáže přehrávat video z připojeného USB disku nebo z paměťové karty se souborovým systémem FAT16/32 nebo NTFS. Podporuje velkou řadu formátů. Nesetkali jsme se s problémy u téměř žádného z námi používaných testovacích videí – DivX, Xvid, MPEG-2, MPEG-4 AVC. Bitrate ABR, CBR, VBR, vše v pořádku, s tím vším si Evolve poradí. Problémy nedělá ani přehrávání videí s vysokým rozlišením (včetně Full HD).


Multimediální soubory se po potvrzení přehrávají v malém náhledu, pro velikost přes celou obrazovku je potřeba stisknout zvláštní klávesu.

Se zobrazením diakritiky v titulcích také nebyly zaznamenány žádné problémy, ale např. konec řádku ( ) u titulků SSA se už přístroji dekódovat nepodařilo. Trochu problémů má televize i s titulky TXT, neboť v takovém případě vždy zobrazuje pozadí titulků (pokud je nastaveno), i když zrovna žádné titulky zobrazeny nejsou. Formát WMV není podporován. S titulky zapouzdřenými v kontejneru MKV si přístroj neporadí.

Procházení USB disku je řešeno přehledně. Pro pohyb slouží šipky nahoru a dolů, o složku výše se dostanete pomocí tlačítka RECALL. Vlevo na obrazovce je již zmíněný seznam souborů, vpravo nahoře je náhled videa a pod ním jsou bílým písmem na velmi světle šedém pozadí vypsány detailní informace o videosouboru. To jejich čitelnosti zrovna nepřidá. Některé informace se navíc, bohužel, překrývají.


Pokud v nastavení zvolíte možnost zobrazování titulků v rámečku, bohužel se jeho velikost nepřizpůsobuje aktuálnímu počtu řádků, natož pak znaků v řádku.

Při přehrávání videa lze použít zrychlený pohyb vpřed i vzad rychlostí 2×, 4×, 8× a 16×. Pokud tak učiníte, musíte počítat s velmi dlouhou odezvou na ovládání. Spolu s gumovými tlačítky dálkového ovladače je tak procházení filmů docela nepříjemné.

Občas se nám stalo, že se při zahájení přehrávání objevil na obrazovce žlutý obdélník s nápisem StartResume a pod ním na modrém pozadí nápis „[EXIT] Zrušit“. Na tlačítko [EXIT] ale přístroj nereagoval, stejně jako na žluté tlačítko. Postupným mačkáním všeho možného jsme zjistili, že se jedná o dvoupoložkové menu, přičemž aktivní položka je žlutá, a neaktivní modrá. Potvrzení se děje pomocí klapky OK. A teď k čemu to je: Pokud při přehrávání stisknete tlačítko STOP, přehrávání se zastaví. To je poměrně očekávatelné. Při opětovném pokusu o přehrání stejného souboru se poté objeví tato volba. „StartResume“ přesune video pár sekund před místo, kde jste jej naposledy zastavili a [Exit] prostě jen umožní opustit toto menu a pokračovat v přehrávání od začátku. Jedná se tedy o praktickou, jen nepříliš intuitivní, funkci.


Prohlížení obrázků – na nedeformované fotky zapomeňte


Menu procházení obrázků (podporovány jsou JPEG, JPG, BMP, PNG) má téměř shodný design s menu sloužícím pro procházení filmy. I v tomto menu funguje regulace hlasitosti (po stisku šipky vlevo/vpravo), jelikož je možné ponechat zapnuté přehrávání souborů wav/mp3 v jiné části nabídky a hudbu tak použít jako podkres k obrázkové prezentaci. Šipky by se určitě hodily pro intuitivnější procházení mezi obrázky, namísto tlačítek PREV a NEXT.

Zajímavá je i nápověda na obrazovce, kdy klapka „GOTO“ má, citujeme: „zobrazit mř“. Problém je v tom, že dálkové ovládání tlačítko „GOTO“ neobsahuje. Vyzkoušeli jsme všechny jeho klapky, a žádnou funkci, která by popisu mohla odpovídat, jsme neobjevili. Obrázky lze zobrazit i jako prezentaci. Pro její nastavení je ovšem nutno opustit režim prohlížení obrázků, a nastavení provést v jiném menu, což je značně nepraktické.


Prohlížeč obrázků nabízí náhledy pouze po jednom obrázku, podrobné informace jsou málo čitelné kvůli bílému textu na šedém pozadí.

Displej s poměrem stran 16:10 není jako základ pro prohlížení fotografií příliš vhodný. Problémy jsou s klasickým rozměrem fotek v poměru 4:3. Pro zobrazení fotek různých poměrů stran slouží dle návodu položka menu nazvaná „Poměr stran“, v přístroji naleznete místo toho „Formát“. Nabízí dvě volby. Pokud je použita volba „Uchovat“, jsou fotografie zobrazeny deformované (roztažené na širokoúhlý formát). A ještě tak, že jsou roztaženy více, než musí být. Pár pixelů z kraje každého obrázku proto zmizí.

Při použití volby „Vyřadit“ je zvolen jiný režim, jehož princip se nám nepodařilo pochopit. Ale když si budete prohlížet nějakou fotku vyfocenou „nastojato“, bude roztažená až hanba. Může pomoci jedině převrácení fotografie naležato a následné otočení celého přístroje. V tomto případě je fotka značně ořezaná. Proč jsou tyto položky nazvány právě tak asi netuší ani ten, kdo menu překládal.


Přijímač umí přehrávat také zvukové soubory mp3 a wav.

U fotografií lze použít i režim zoom, ale jen pokud je fotka zobrazená v originální podobě. U otočených fotek už se na detaily zblízka nepodíváte.


Obecné (nejen) technické postřehy


Celé zařízení se během provozu velmi nepříjemně zahřívá. O USB flash jsme měli kvůli její teplotě už pomalu také strach. Lze to brát jako jistou daň za ticho, reprodukci neobtěžuje žádný hluk větráčku. Kvalita vestavěných reproduktorů není nijak valná, ale na video i televizi v klidu postačí. Přehrávání hudby ale raději ani nezkoušejte, kvalita zvuku je v tomto případě špatná. Provedení přístroje je poměrně robustní a vyvolává pocit, že by mělo vydržet i méně vybíravé zacházení. Disponuje i háčky pro pověšení na zeď, ovšem u televize této velikosti je to spíše zbytečné.


Na testovacím obrázku s barevnými přechody jsou patrné omezené možnosti zobrazení jemnějších odstínů, při sledování TV vysílání je obraz subjektivně velmi slušný.

Při manipulaci s televizorem se vám může lehce stát, že omylem stisknete některé z tlačítek na zadní straně. Pokud je v průběhu přehrávání připojeno nebo odpojeno externí napájení, dojde k dočasnému snížení hlasitosti na nulovou úroveň a jejímu postupnému návratu na úroveň výchozí. Jedná se pravděpodobně o hardwarový nedostatek, určitě to není úmysl, protože software o ničem neví.

Plusem je přiložený autoadaptér, který umožní sledování videa i v automobilu. Na kvalitní příjem digitální televize v automobilu, kvůli technickým omezením samotného DVB-T, raději zapomeňte.