Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Premiérový střih videa: Adobe Premiere Elements 7

6.4.2009, Radek Jahoda, recenze
Adobe se vždy raději zajímalo o profesionální "střihače", ale jak se rozrůstá zájem o domácí zpracování videa, rozhodlo se nenechat tento segment ležet ladem. Využilo zavedeného jména Premiere a s dodatkem Elements 7 se snaží oslovit široké spektrum zákazníků.
Automatický střih je v dnešní uspěchané době módou a možná nutností, takže ani Premiere Elements není o tuto možnost ochuzen. Adobe ho nazývá InstantMovie a tento nástroj nás v několika krocích provede až k finálnímu klipu. Ten není renderován, ale pouze jde o vytvoření logického sestřihu, který se vloží do časové osy jako další klip.

Nástroj spustíme buď v menu Organize klepnutím na ikonku InstantMovie, nebo při editaci zobrazením témat a následným vybráním klipů. My si ukážeme první postup, který začíná nejprve vybráním klipů, ze kterých chceme InstantMovie udělat.


Krok první - výběr klipů

Ve druhém kroku vybereme téma, podle kterého se vše provede. Jde o soubor doplňkových obrázků, zvuků nebo klipů, které se použijí pro efektní aranžmá. Definuje filtry a efekty, které se aplikují na naše klipy a také pořadí klipů a jejich způsob použití. Klipy se vybírají podle svého obsahu, ne náhodně, takže vzniká docela působivý výsledek.


Krok druhý - výběr tématu

Třetím krokem je upřesnění parametrů tématu podle vlastních požadavků. Můžeme změnit text titulků, délku výsledku, hudbu na pozadí, nebo částečně ovlivnit pořadí klipů. Vše je udržováno v jednoduchosti, každý si s tím poradí.


Krok třetí - upravení parametrů

Před samotným vytvořením InstantMovie klipu se provede Smart Tagging, který pak ovlivní pořadí a uplatnění použitých klipů. Jak již víme, tato činnost může trvat docela dlouho, s čímž je třeba počítat. Po dokončení se ale vytvoří InstantMovie v podstatě okamžitě, protože se v tuto chvíli nic nerenderuje, a přidá se do časové osy.


Krok čtvrtý - InstantMovie klip v časové ose

InstantMovie dokáže udělat opravdu působivé klipy, pokud máte rádi hodně efektní video. Animačními nástroji a efekty se opravdu nešetří a většina lidí bude s výsledkem spokojena. Pokud by si chtěl někdo něco podobného udělat sám, tak mu to zabere docela dlouhou dobu, nehledě na to, že nebude mít v prvé řadě k dispozici obrázky a média, která se do klipu vkládají. Adobe se tento nástroj opravdu povedl.

Základním problémem těchto nástrojů, a Premiere Elements není výjimkou, je příliš málo témat. Ke každému potenciálnímu použití je vždy jen jedno, je zde tedy téma pro svatbu, vzpomínky, sport apod., což je hodně málo a navíc - pokud to bude každý používat, tak budou videa všech známých v podstatě stejná. Chybí zde totiž podstatně větší množství scenérií, tím nemluvím o jednotkách, ale o desítkách nebo stovkách, z kterých by šlo vybírat. Dokud toto výrobci nepochopí, tak nelze s těmito nástroji příliš počítat. A měli by to brát jako výzvu.