Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Premiérový střih videa: Adobe Premiere Elements 7

6.4.2009, Radek Jahoda, recenze
Adobe se vždy raději zajímalo o profesionální "střihače", ale jak se rozrůstá zájem o domácí zpracování videa, rozhodlo se nenechat tento segment ležet ladem. Využilo zavedeného jména Premiere a s dodatkem Elements 7 se snaží oslovit široké spektrum zákazníků.
Dostáváme se k tomu nejdůležitějšímu - editaci. Zde nabízí program opravdu hodně a nezadá si ani s profesionálními editory. Práce je navíc jednoduchá a intuitivní, takže je jen otázkou času, než se každý naučí možnosti programu využívat.

Panel nástrojů zobrazuje v horní části pět ikonek, které přepínají jeho obsah. Zobrazují v podstatě vždy nějaký seznam - souborů, témat, efektů, přechodů a titulků nebo parametry klipu se seznamem vložených efektů.

Seznam klipů zobrazuje buď jen ikonky podobně jako v Organize, nebo seznam pod sebou s malou ikonkou a parametry včetně počtu použití v projektu. Odtud můžeme klipy přetahávat do časové osy, je možné přetáhnout i více označených klipů najednou. Použít je možné jakoukoli video stopu.

Zobrazení seznamů je často velmi pomalé, což je způsobeno postupným načítáním z disku. Po prvním načtení se ale značně zrychlí a nebude již dělat problémy. Vhodné je ale nechat si vždy zobrazit jen požadovanou kategorii, což je přehlednější, protože jinak je seznam i hodně dlouhý. Tolik jich Premiere Elements nabízí.

U efektů je vždy zobrazen malý obrázek, který ukazuje, co přesně dělá. Aplikuje se jednoduše přetažením na klip v časové ose.


Seznam efektů a filtrů
(klepněte pro zvětšení obrázku)

Seznam přechodů také zobrazuje jeho funkci, tedy políčko přibližně v polovině přechodu, po najetí myší i animaci dvou obrázků s písmeny A a B.


Seznam přechodů
(klepněte pro zvětšení obrázku)

Všechny (resp. téměř všechny, u některých to nemá smysl) efekty je možné klíčovat. Týká se to i ořezu a rotace obrazu, lze tím rozpohybovat video po obrazovce a vytvářet animace. Práce s klíčovými snímky je jednoduchá, přičemž máme dvě možnosti. Jedna je použití časové osy, kde na klipu vybereme z drop-down menu typ efektu a vkládáme pomocí myši stiskem klávesy Ctrl a klepnutím na křivku. Poté potáhneme za křivku nahoru nebo dolů a vytvarujeme ji pro požadovaný efekt. Tvar křivky může být lineární nebo lze použít Beziérovy křivky, buď automatické, nebo s požadovaným definovaným sklonem - k tomu je u každého bodu modrá směrovka, viz obrázek.


Klíčové snímky a modelování křivky

Druhou možností je v parametrech klipu zapnout klíčování ikonkou stopek u každého efektu a v malé časové ose (kterou je nutné zapnout tlačítkem vedle názvu klipu a ikonky) přidávat klíčové snímky. Zde máme možnost nastavovat buď přesně parametry zadávání čiselných údajů, nebo jen potažením myší.


Editace, klíčové snímky a parametry klipu
(klepněte pro zvětšení obrázku)

Premiere Elements má mezi mnoha efekty i klíčování, k tomu je zde ale dokonce více filtrů, které se aplikují na klip a zprůhlední některé části obrazu. Nejjednodušší použití má Videomerge, který se snaží udělat vše automaticky, vybere si barvu a ve většině případů není nutné nic dalšího nastavovat. Stále ale ponechává možnost zvolit jinou barvu a rozsah (i jednoduše klepnutím na obraz). Druhý filtr je klasický Chroma Key a dále jsou zde přímo filtry pro nejčastější zelenou a modrou klíčovací barvu.

Práce v časové ose je jednoduchá, mám snad jedinou výtku k reprezentaci času v měřítku (což jsem již zmiňoval). Chybí také ukazatel posunutí klipu a také oddělení jednotlivých stop by mohlo být lepší. Jinak ale vše funguje bezvadně.

Kompozice stop, tedy míchání stop nad sebou, umí pouze průhlednost, což se použije při klíčování, ořezu a tvorbě efektu obraz v obraze (Picture in picture). Pokud bychom chtěli jinou kompozici, například násobení, sčítání stop, modulace apod., tak máme k dispozici pouze maskování, na což je speciální přechod Image Mask transition. Ta umožňuje vybrat maskovací obrázek, kterým dokážeme maskovat požadovanou část obrazu. Abychom příliš nekritizovali - toto tuším neumí ani plný Premiere, ale je to pouze v After Effects, a další střihové programy to také neumí, i když programátorská aplikace je asi stejně jednoduchá, jako použití průhlednosti. Výjimkou je v tomto ohledu jen Vegas, ovšem Vegas Studio je o toto také ochuzeno.

Aplikace přechodu je také jednoduchá, stačí ho přetáhnout mezi dva klipy v časové ose. Menší problém vzniká, pokud ho aplikujeme tam, kde klip přímo končí resp. začíná. Pak se doplní část přechodu statickým snímkem (posledním resp. prvním z klipu), což nepůsobí dobře. Je na to nutné dát pozor a konec klipu zkrátit nebo začátek posunout.


Zvukový mixer

Premiere má i pěkný, i když jednoduchý mixer, kterým můžeme nastavit hlasitosti jednotlivých stop. Dokáže pracovat i s pětikanálovým zvukem, ale nedokáže z různých zdrojů prostorový zvuk vytvářet. Nelze tak libovolný zvuk rozmístit kamkoliv v prostoru, což je určitě škoda, protože toto již nabízí všichni konkurenti.