Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Porte DVB-8199: set-top-box s příchutí

19.5.2008, Radek Jahoda, recenze
Set-top-box nemusí být jen jednoúčelový přístroj pro příjem TV vysílání, ale může nabídnout i další funkce. Podobně jako Porte DVB-8199, který ke klasickému DVB-T příjmu přidává i prohlížení JPEG obrázků a přehrávání zvukových souborů ve formátech MP3 a WMA.
Kapitoly článku:
Základní ovládání je jednoduché. Tlačítkem OK lze zobrazit seznam stanic a vybírat tak pohodlně požadovanou stanici. Přepínat lze ale i klasicky šipkami nahoru/dolů po jedné stanici. Do oblíbených stanic se pak dostaneme stisknutím tlačítka FAV.



Po přepnutí se zobrazí číslo stanice, její název a také informace o vysílaném pořadu a o následujícím pořadu. Tyto informace můžeme zobrazit rovněž stisknutím tlačítka Info.



Další stisk tlačítka Info zobrazí další informace o stanici včetně síly signálu a kvality příjmu.



U rádia se na pozadí místo videa zobrazuje statický obrázek s českým nápisem Vítejte ve světě digitálních médií. Jde o stejný obrázek, který se objeví po prvním spuštění přijímače.



Tlačítkem L/R přepínáme zvukový kanál a zvukový mód, který je klasicky stereo nebo pouze levý nebo pravý kanál, což je nutné pro naše duální vysílání, takže je dobře, že toto přijímač podporuje.



Pro zobrazení programového průvodce stiskneme tlačítko EPG nebo vybereme položku TV průvodce z menu TV. Zobrazení je poměrně komfortní, vlevo je seznam stanic, vpravo pak seznam pořadů. Ten zobrazuje ale pouze maximálně pět položek najednou, protože část obrazovky je zabrána informací o datu a přijímaným obrazem.

Ovládání je jednoduché, ale mírně nestandardní. Šipek na dálkovém ovladači se totiž používá pouze pro přepínání stanic (nahoru a dolů) a listování po dnech, pro častěji používané listování v seznamu je nutné použít barevná tlačítka. Při ovládání tak neustále kmitáme prsty z velkých kurzorových tlačítek na menší ve spodní části ovladače. Navíc listování nahoru a dolů není nad sebou, ale to vlevo dole listuje nahoru a vpravo nahoře listuje dolů.



Pro zobrazení podrobných informací se musí stisknout modré tlačítko vpravo dole, původní seznam pořadů pak nahradí popis, který má ale jen čtyři řádky, listujeme opět šipkami, takže prsty letí opět nahoru. Zpět do seznamu se dostaneme tlačítkem Exit. Netvrdím, že si na to nejde zvyknout, o uživatelský komfort ale rozhodně nejde.



Ze seznamu pořadů lze naprogramovat nahrávání červeným tlačítkem, označeném jako Kniha, což je pravděpodobně přeloženo z anglického Book, což ale v tomto případě určitě nemá s knihou nic společného. To ale není podstatné, po jeho stisknutí se dostaneme do naprogramovaných pořadů, zatím se ale nic neukládá.



Nejprve vybereme šipkami volnou pozici v seznamu a poté dalším stiskem červeného tlačítka vkládáme vybraný pořad z EPG, přičemž je nám ponechána možnost změnit parametry.



Poté žlutým tlačítkem pořad uložíme a máme ho pěkně v seznamu. Tlačítkem Exit se opět dostaneme zpět do programového průvodce. Plánovač lze zobrazit i kdykoliv přímo tlačítkem DIGEST.



Druhým zdrojem informací je teletext. Zobrazit lze opět tlačítkem na dálkovém ovladači, poté je nutné vybrat jazyk teletextu, který je detekován automaticky, takže ve volbě je pouze čeština, kterou potvrdíme a vše se rozběhne. Dekodér podporuje všechny klasické funkce, zobrazuje správně češtinu včetně diakritiky velkých písmen. Jediná výtka patří snad tomu, že dekodér pravděpodobně nechytí (z výkonových důvodů nebo kvůli horšímu signálu?) všechny přijmuté pakety, takže je někdy nutné na načtení zadané stránky čekat déle. Druhá věc je, že přístroj má paměť tak na 4 strany (jestli vůbec), takže rychlejší listování vůbec nepřipadá v úvahu.



Při zobrazení skrytých titulků jsem ale nepozoroval, že by některé stránky vypadly, vše se zdálo, že funguje, jak má.



Po zasunutí disku do USB portu se můžeme z menu dostat k podporovaným souborům. Ovládání je pak mírně odlišné pro MP3 a WMA skladby a obrázky. Základní procházení struktury disku je shodné, v levé části jsou adresáře, v pravé jsou názvy souborů. Podporovány jsou správně dlouhé názvy oříznuté na maximální délku 18 znaků u adresářů a 16 znaků u souborů.

Při přehrávání písniček zůstáváme v zobrazení adresářů, v dolní části je pak informace o přehrávání a nápověda pro použitá tlačítka na dálkovém ovladači. Spouštění a zastavení je opět realizováno barevnými tlačítky, lze i využít opakování a náhodného výběru skladeb.



U obrázků lze kromě struktury disku zobrazit i náhledy fotografií. Jejich načtení je relativně rychlé, vezmeme-li v úvahu použití pomalejšího USB 1.1 rozhraní. Mezi fotkami se lze pak šipkami pohybovat a vybírat, ve spodní části se pak objeví informace o datu pořízení a velikosti obrázku. V případě potřeby můžeme obrázek i otočit. Jen pro doplnění - podporovány jsou jen JPG obrázky.



Stisknutím OK na vybraném obrázku (v náhledech i ve složce) zobrazíme obrázek v plné velikosti, přičemž ho lze dále přiblížit až na dvojnásobek nebo zmenšit na čtvrtinu. Další obrázek se zobrazí s efektem vysunutí ze strany, doba je podle velikosti souboru, přibližně pět vteřin na 2MB soubor.



Funkci přehrávání zvuku a prohlížení fotografií nelze nic vytknout a je určitě dobrým doplňkem k prostému DVB příjmu. Některé jiné přijímače ale nabízí i přehrávání videa v DivX/MPEG-4 formátu.