Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Porte DVB-8199: set-top-box s příchutí

19.5.2008, Radek Jahoda, recenze
Set-top-box nemusí být jen jednoúčelový přístroj pro příjem TV vysílání, ale může nabídnout i další funkce. Podobně jako Porte DVB-8199, který ke klasickému DVB-T příjmu přidává i prohlížení JPEG obrázků a přehrávání zvukových souborů ve formátech MP3 a WMA.
Ještě před samotným používáním přístroje se podívejme na systém menu a konfiguraci.

Hlavní menu je ve spodní části obrazovky v podobě ikonek uspořádaných v půlkruhu, vybraná položka se textově zobrazuje uprostřed. Při pohybu v menu se lze pohybovat (šipkou doleva nebo doprava) pořád dokola, ikonky se pak posouvají. Podmenu se zobrazuje v pravé části již klasickým způsobem, pohybuje se v něm šipkami nahoru a dolů. Tento způsob sice vypadá efektně, ale v praxi zase až tak praktický není. Podle šedivých ikonek lze špatně poznat, co znamenají, popis se pak objeví až po vybrání. Kdyby byly ikonky mnohem větší, tak by to problém pravděpodobně vyřešilo, takto je vše vměstnáno dole a zbytek obrazovky zůstává nepoužit a vyplněn modrou jednolitou plochou. Také velikost písmen by mohla být větší a to jak v hlavním menu, tak i podmenu - opět naprosto zbytečně.

Hlavní menu má celkem pět položek. Jedna je pro nastavení přístroje, další pro spuštění TV nebo programového průvodce, třetí pro spuštění rádia nebo programového průvodce pro rádia, čtvrtá pro multimédia (fotky a MP3) a poslední pro hry.



V Nastavení je pod submenu Instalace základní nastavení přístroje. Zde můžeme spustit vyhledání stanic a vybrat nastavení jazyka menu, zvuku a titulků, na výběr je mnoho světových jazyků včetně češtiny, slovenština v této verzi chybí. Nastavit zde lze rovněž posunutí času, jinak je čas v programovém průvodci EPG posunutý.



Vyhledání stanic je možné plně automatické nebo manuální podle vybraného kanálu. Během hledání je kromě prohledávaného kanálu a celkového průběhu zobrazován i seznam nalezených stanic.



Nastavení TV je pro vybrání poměru stran obrazovky - 4:3 LB (letterbox), 4:3 PS (pan&scan), 16:9 LB nebo 16:9 FIT, norma TV může být PAL, NTSC nebo automatická podle vysílání, video výstup na SCARTu má jedinou volbu CVBS+RGB. Dále zde můžeme nastavit průhlednost OSD a dobu jeho zobrazení.



Dalšími nastaveními jsou rodičovský zámek, kde zadáme heslo a věk pro blokaci. Vybírat lze ze 6, 8, 10, 14 a 18 let nebo blokovat vše.

Po prohledání lze dále seznam upravovat. To se již ale provádí pod hlavním menu TV. Šipkami doleva a doprava vybíráme ze šesti ikonek alias nástrojů. Pomocí nich můžeme stanice mazat, přesouvat, uzamknout rodičovským zámkem, změnit jméno a přidat mezi oblíbené.



Úprava spočívá v zobrazení informací o programu, upravit lze ale pouze název.



Změna názvu je výběrem písmen ze seznamu, k dispozici jsou malá i velká písmena a lze i písmena umazávat, což je vhodné např. pro smazání mezery na začátku názvu stanice Nova.