Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Porte DTT-6720: HD příjem po zemi

20.4.2009, Radek Jahoda, recenze
V dnešní době je dobře, že se začínají objevovat přijímače, které neumí jen to nutné, ale i to, co se bude používat za pár let nebo se používá již dnes v menším rozsahu. Týká se to hlavně HD příjmu, který nabízí i námi testovaný set-top-box Porte DTT-6720.
Po prvním zapnutí přístroje je nám nabídnuta volba jazyka a pak jsme hned přesměrováni na automatické ladění.

Menu přístroje je rozděleno do pěti ikonek, v kterých se přepínáme stisknutím šipek doleva a doprava. Šipky nahoru a dolu pak listují v seznamu, který se mění podle vybrané ikony. První ikonka je Správce kanálů, ten zatím vynecháme, nejprve totiž musíme programy naladit, což se dělá pod druhou ikonkou Instalace.

Zde máme k dispozici čtyři volby. Jako první je Automatické hledání, dále Ruční hledání, Rozšířené hledání a Nastavení příjmu.



Jako první bychom měli nastavit způsob příjmu, tedy zemi (která pravděpodobně nastaví frekvence kanálů), napájení antény a způsob číslování kanálů.



Automatické hledání projde všechny přednastavené kanály a nalzezené stanice přidá do seznamu, jak TV, tak i rádia. Průběh je ukazován jako číslo prohledávaného kanálu, zobrazena je i přesná frekvence. Nalezené stanice jsou postupně zobrazovány, vidíme i sílu signálu a kvalitu příjmu.




Ruční hledání prohledá jeden vybraný kanál, jinak je stejné jako automatické.



Rozšířené vyhledávání zobrazí seznam kanálů a u známých i parametry vysílání. Jak procházíme seznam, tak se objeví i parametry ostatních kanálů. Požadované kanály pak můžeme zaškrtnout a na těchto pak provést vyhledávání stanic. Celkem lze uložit až 1000 stanic.



Pak již můžeme přejít k úpravě stanic, kterou najdeme pod první ikonkou Správce služeb.



Zde máme seznam přednastavených (oblíbených) kategorií, můžeme změnit pořadí stanic, mazat je a přejmenovávat. Stisknutím OK pak stanici zablokujeme rodičovským zámkem (PIN nastavujeme jinde).



Přejmenování probíhá stylem psaní jako na mobilním telefonu, takže stiskneme příslušnou číslici a vybereme dalším stisknutím písmenko. Bohužel na ovladači nejsou písmenka vyznačená, takže si to buď musíte pamatovat, nebo si vzít k ruce mobil jako nápovědu.



Ve Správci oblíbených můžeme přiřadit stanice do kategorií, jejich úpravu a přesun pak ale děláme ve Správci služeb.



Na Průzkumníka se podíváme později, nyní pojďme v nastavování dále. Třetí ikonka Předvolby slouží k nastavení parametrů přístroje.



Jazyk je samozřejmě pro nastavení jazyka menu a základní výběr jazyka zvuku a titulků (pokud je jich vysíláno více).



Jako TV výstup máme možnost zvolit PAL, SECAM nebo NTSC, vybrat poměr obrazovky 4:3 nebo 16:9 a mód konverze poměru stran - Pan and scan nebo Letterbox. Pak dochází ke správnému oříznutí nebo doplnění černých pruhů, pokud vysílání a poměr stran obrazovky nesedí. Pro SCART je možné vybrat kompozitní výstup CVBS nebo RGB a také mód výstupu zvuku na S/PDIF - vypnuto, PCM nebo Dolby Digital (pokud je vysílán, jinak je vždy PCM).



Čas můžeme nastavit ručně, nebo se může řídit vysíláním, což u nás funguje dobře, takže není důvod tuto funkci nevyužívat. Na časovač se opět podíváme později.



Zobrazení na obrazovce umožní nastavit průhlednost menu a okýnek a dobu zobrazení, než zmizí.

Pod čtvrtou ikonkou najdeme zobrazení systémových informací, tedy model, verzi firmware a hardware a datum vydání (u nás V1.0 z 19. prosince 2008). Dále máme možnost se vrátit k továrnímu nastavení (smaže se nastavení a stanice), nastavit rodičovský zámek - pin a zablokování menu a spustit aktualizaci firmware přes USB.