Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Pinnacle Studio 15 nebo Avid Studio 1?

6.12.2011, Radek Jahoda, recenze
Pinnacle se stal součástí Avidu a ten vnesl do Studia trochu zmatek. K dispozici jsou totiž hned 2 verze, jednak Pinnacle Studio 15 a pak více vybavené Avid Studio 1. Na oba se teď podíváme.
Avid, který převzal Pinnacle, nám naservíroval hned dvě Studia. Studio staré, jež drží číslování od předchozích verzí a dostalo tak číslo 15, které sice (pravděpodobně) sdílí s novým Studiem renderovací pozadí, ale podobá se jako vejce vejci svému předchůdci. O tom, zda má cenu upgradovat na vyšší verzi, se nechá polemizovat. Výrobce slibuje rychlejší renderování a náhled díky podpoře akcelerace mnoha efektů grafickou kartou, to již zvládala ale 14. verze. Jde tedy spíše o rozšíření předchozích možností. Moc nevěřím, že se najde moc uživatelů, kteří přejdou na patnáctku.

Nové Studio, které restartuje číslování od jedničky a které již nese název nového majitele, přichází se zcela přepracovaným a inovovaným rozhraním. Tím možná trochu stávající uživatele zmate, nutno ale konstatovat, že nové prostředí je daleko lepší a rychle si na něj každý zvykne. Umožňuje v podstatě to samé, co předchozí verze, navíc přidává velmi hodnotnou knihovnu médií a efektů, která se používá snadněji. Samotná práce ve Studiu 1 je tak mnohem přímočarejší a určitě dovede uživatele rychleji k cíli.

Dalším vylepšením je možnost používat neomezené množství stop. Popravdě většina domácích uživatelů si vystačí se dvěmi, ale mohou se "rozjet" a může je to nakopnout k nějaké tvůrčí činnosti. Navíc konkurence již tuto možnost nabízí, takže byla jen otázka času, než se přidá i Studio.





Nové Studio má také dobře zvládnutou tvorbu titulků, tvorba menu disků je konečně oddělena od časové osy, což je jedině dobře a navíc je tvorba menu stejná jako tvorba titulků, takže se není nutné učit více nástrojů.

V co vždy doufám a co považuji za důležité, je možnost mixování zvuku ve 3D - tedy surround. Studio sice podporuje střih souboru s 5.1 kanály, ale nelze s libovolným zvukem pohybovat v prostoru. Nelze tak provádět nějaké zvukové efekty, kterými ohromíme obecenstvo (oblíbený zvuk tekoucí vody ze zadních kanálů).

Upgrade na nové Avid Studio 1 je poměrně velkou změnou a lze ho rozhodně doporučit. Stále ale trvá, že je dobré mít rychlý počítač, ideálně s novou grafickou kartou, na které lze akcelerovat efekty a renderování. Zvláštní, že činnosti, které dřívější programy zvládaly na 10x pomalejších počítačích, nové programy zvládají jen tak tak. Dobrou zprávou je, že program vypadá stabilní, jediný problém s ním byla špatná detekce AVCHD souborů z mé kamery, když bylo nutné provést opětovné "připojení" souboru.

Škoda poměrně vysoké ceny. Uživatel toho sice dostane dost, otázka je, zda toho není pro domácího uživatele příliš - za tu cenu. Přestože výrobce láká na to, že hodnota doplňků má jinak cenu 10x vyšší. Pokud nebereme v potaz možnost upgradu z Pinnacle Studia na Avid Studio za cca 2300 Kč, chybí zde levnější samostatná verze. Ta by měla podle mne u stávajících uživatelů největší úspěch.

Závěrečné hodnocení bude patřit výhradně právě Avid Studiu 1:


Jednoduchost ovládání
Cena
Intuitivní ovládání
Vyšší nároky na výkon počítače
Výborná knihovna souborů
Ikona Odkaz na databázi
Nekonečné množství stop
Ikona Odkaz na databázi
Velké množství doplňků
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 3 300 Kč s DPH
 

Za zapůjčení Pinnacle Studia 15 a Avid Studia 1 děkujeme EXACu




Vývoj ceny testovaného produktu: