Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Pinnacle Studio 15 nebo Avid Studio 1?

6.12.2011, Radek Jahoda, recenze
Pinnacle se stal součástí Avidu a ten vnesl do Studia trochu zmatek. K dispozici jsou totiž hned 2 verze, jednak Pinnacle Studio 15 a pak více vybavené Avid Studio 1. Na oba se teď podíváme.
Tvorba optických disků je v podstatě stejná jako tvorba titulků. Přepneme-li se do třetí záložky Disc, opět se změní uživatelské rozhraní, tentokrát je ale na místě náhledového okna náhled disku a ne časové osy. I časová osa se změní. Je rozdělena do 2 částí. Horní část nese seznam menu na disku, spodní část má stále časovou osu projektu, kde vytváříme kapitoly. Ty lze vytvořit i automaticky po určitém časovém úseku.




Tvorba disků
(klepněte pro zvětšení obrázku)


Editor menu na disku je identický s editací titulků. V horní části, kde se nastavuje vzhled a pohyb objektů, ale přibude další položka pro tvorbu tlačítek menu.




Tvorba menu disku
(klepněte pro zvětšení obrázku)


Tlačítka ukazují na kapitoly, ale nenastavují se v editoru menu, ale přímo v prostředí programu. Opět jednoduše tak, že přetáhneme vytvořený odkaz/kapitolu na tlačítko v náhledovém okně. U každého tlačítka je pak ukázán název kapitoly.




Exporter


Export využívá samostatné okno a opět je velmi jednoduchý. Vlevo se vybere typ exportu - do souboru, na disk nebo na web. Pod tím je hned výběr formátu, u souboru je výběr typu souboru či typu zařízení - AVI, DivX, AVCHD/Blu-ray, MPEG-1/2/4, PSP, Real Video, WMV atd. U exportu na disk máme na výběr DVD, Blu-ray nebo AVCHD disk, nastavovat lze jen základní parametry, ale to postačuje. Export na web má jen jednu možnou položku - YouTube. Výběr je dostatečný a pokud si vystačíte s klasickými formáty spotřební elektroniky, nepotřebujete víc.

Zbytek okna zabírá náhled, zobrazení dostupného místa na pevném nebo optickém disku a nastavení výstupního souboru.




Podrobnější nastavení exportu do souboru


Ale ani tím ještě nemusí export skončit. Pokud vytváříme optický disk, můžeme si vytvořit i potisk a booklet. K tomu slouží program SureThing Express Labeler, který je dodáván spolu se Studiem.





Jde o velice jednoduchý program, který umožní výběr z předdefinovaných vzhledů, které ale nelze příliš upravovat. Jde o základní verzi, která uživatele příliš ke kreativitě nevybízí. Účelem je rychle vytvořit booklet nebo potisk CD nebo DVD. V nabídce také není příliš mnoho vzhledů, lze je ale dokoupit nebo rovnou upgradovat na verzi CD/DVD Labeler Deluxe Edition, který toho umí podstatně více.