Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Pinnacle Studio 14

3.3.2010, Radek Jahoda, recenze
Střihový software s názvem Studio vynesl jeho tvůrce Pinnacle do výšin. Byl jedním z prvních editorů pro domácí uživatele, takže se dostal do širokého povědomí. Dnes má ale spoustu konkurentů, takže se výrobce musí hodně otáčet. Obstojí jeho nová verze 14?
Kapitoly článku:
Možnosti editace zůstaly v podstatě beze změn, takže Vás případně odkáži na recenzi předchozí verze Studia 12. Zaměříme se nyní hlavně na změny.

První už jsme zmínili - nový vzhled je o něco tmavší, i když ne tak tmavý, jako to bývá u některých jiných video editorů. Horní menu ale zůstalo v barvách Windows, takže neladí se zbytkem prostředí, což bylo zase dříve lepší. Naopak ikonky jsou více vybarvené a přehlednější, dříve byly jen z jednoduchých čar. Změnu doznaly i ikonky pod náhledovým oknem, které jsou teď v řadě stejně veliké, zmizelo větší tlačítko pro spuštění přehrávání, je stejně velké jako ostatní tlačítka, ale určitě si ho nespletete.

Jinak zůstaly všechny ikonky na svém místě, takže dřívější uživatelé mohou začít pracovat s programem bez jakéhokoliv učení. Zůstala i možnost přepnutí časové osy do tří režimů, které se přepínají ikonkami vpravo nad časovou osou:
  • Klipy - zobrazí se pouze ikony vložených video klipů, mezi kterými je naznačen případný přechod
  • Časová osa - klasická časová osa
  • Textový výpis - výpis všech médií včetně efektů, filtrů, titulků, přechodů, ...

Nevím již přesně, zda to bylo už i v minulé verzi, ale změnu měřítka v časové ose lze provádět i chňapnutím za horní měřítko. Pokud táhneme za ukazatel jezdce, tak s ním pohybujeme. Ke změně došlo i u posuvníku časové osy, který je užší, takže se musíme přesněji trefovat. Pokud zmenšíte okno programu tak, že se tam již všechny prvky nevejdou, objeví se po stranách klasický posuvník z Windows, kterým pohybujeme celým programem, ne jen časovou osou. Určeno tedy hlavně pro práci přes celou obrazovku, minimální výška okna je přibližně 730 bodů, to už posuvník zmizí.


Nový vzhled Studia 14
(klepněte pro zvětšení obrázku)

Časová osa zůstala beze změn, obsahuje tedy společnou stopu pro video+audio, další stopu pro překryvné video (obraz v obraze), stopu pro titulky, stopu zvukových efektů a komentářů a hudební stopu. Normálně není stopa pro překryvné video vidět, ale pokud přetáhneme nějaké video do titulkové stopy, tak se objeví a video bude místo v titulkové stopě ve stopě překryvné. Zde Studio za svými konkurenty zaostává, protože ti nabízejí stop více. Zde se to kompenzuje různými efektovými nástroji a především funkcí koláže.


Vytvoření koláže
(klepněte pro zvětšení obrázku)

Koláž je automatický nástroj pro vytvoření videa s různými efekty, titulky a zvukem. V časové ose se chová stejně jako jiný klip, stejně tak s ním i pracujeme. Jak již bylo řečeno, novinkou je možnost nastavit pozadí a nebo ho zcela vypnout, takže na pozadí lze zobrazit cokoliv z časové osy. Na obrázku jde o modrou barvu v náhledovém okně, kterou lze měnit.


Tvorba animovaných titulků
(klepněte pro zvětšení obrázku)

Nástroj pro tvorbu titulků byl obohacen o časovou osu, kde lze nastavit dobu trvání vložených objektů, což mohou být texty, různé útvary (hvězdy, vločky, letadla apod.), obrázky a videa. Vše lze libovolně umístit na obrazovce, měnit velikost, natočení a dobu trvání. U efektů lze často nastavit i dobu náběhu a doběhu. Nelze ovšem vytvářet vlastní efekty, což ale není tolik na škodu, protože ty přítomné jsou docela pěkné a využitelné. Hlavně ty textové, které různě přeskupují písmena, jsou efektní.

Škoda, že nelze ještě do časové osy vkládat klíčové snímky a tím usměrňovat například umístění objektů nebo jejich pohyb, vše řídí témata animace. Třeba se ale dočkáme v další verzi. Každopádně jde o příjemné vylepšení a řekl bych, že je to to nejlepší, co Studio 14 přináší nového.