Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Philips Cinema 21:9 – formát pro milovníky kina

11.1.2010, Martin Kuchař, recenze
Společnost Philips se pouští do nových vod a přináší nadšencům nevídaný formát obrazovky s poměrem stran 21:9. Tento formát je používán především v kině, kde vám super-širokoúhlý zážitek přijde vhod, ale doma pak na svých obrazovkách musíte trpět černé pruhy.
Měli jsme zde na test opravdu zvláštní televizor. Ukázal nám doposud nevídaný poměr stran 21 : 9, který se hodí na moderní super-širokoúhlé filmy. Zajímavá televize (navíc doplněna technologií Ambilight) nás sice prvně trochu zklamala – formát je prostě až natolik nezvyklý, že na první pohled vzbuzuje negativní pocity. Naštěstí ale sada testů a hodiny sledování všech možných filmů, videí a pořadů nás přesvědčily, že i tento mutant má své opodstatnění.

Jistě budete namítat, že tento televizor nemá žádný smysl a že jeho použití je značně kontroverzní. Samozřejmě máte pravdu, ale právě tím, že je jedná o kontroverzní zařízení, nejspíše vyhraje – nechápejte to tak, že se stane hitem všech jarních nákupů. Jste-li filmový nadšenec a chcete si doma vytvořit to správné kino, pak je tato televize zajímavou alternativou k Full HD projektorům, které stále mají své nesporné zápory a pro jisté podmínky se prostě nehodí.

Dost ale už polemiky a podívejme se na výsledky testů. Televizor nás ničím zcela nepřekvapil. Podával zcela vyrovnané výsledky jak z pohledu odezvy, tak i regulace jasu a kontrastu, stability jasu, nebo třeba i homogenity podsvícení. Rozhodně chválíme výrobce, že přinesl takto vyvážený produkt, který se nesnaží zaujmout například fantastickou odezvou, zatímco by měl tragické podsvícení apod. Stabilní, i když třeba jen průměrné výsledky, si ceníme rozhodně více.



Bohužel ale nemůžeme opomenout již zmíněný poměr stran. Je sice trochu složité posuzovat televizor s poměrem 21 : 9 z pohledu běžného SD rozlišení a klasických starých formátů, když je každému na první pohled jasné, že tento kousek prostě pro sledování televizního vysílání primárně určen není. I přesto je ale škoda, že televizor relativně špatně interpoluje a že se nedají formáty 16 : 9 nebo 4 : 3 zcela roztáhnout (po stranách tak budou černé pruhy).

Trošku nás také mrzí výčet podporovaných formátů multimédií. Přeci jen kompletní absence podpory WMV nebo MKV je nemilá a přivede hodně uživatelů na rozpaky. Stejně tak je škoda, že televizor nezvládá žádný z běžných formátů titulků, a tak máte z tohoto pohledu prostě smůlu. Jak to vyřešíte je už jen a jen na vás, ovšem všechny způsoby jsou kostrbaté a rozhodně ne tak přirozené, jako kdyby vše zvládl přehrát samotný televizor.

Na druhou stranu musíme opravdu pochválit perfektní technologii Ambilight. Díky ní získáte při sledování oblíbených filmů ještě hlubší zážitek, protože sada svíticích diod vás vtáhne do obrazu – rozšíří subjektivní pocit o velikost úhlopříčky. Je ale složité tuto technologii popsat, neboť zážitky jsou velmi osobité a je třeba si vše vyzkoušet na vlastní kůži. Pokud budete mít cestu do obchodu, zkuste se na nějakou podobně vybavenou televizi alespoň očkem podívat.



Opět zde vidíme relativně průměrné hodnocení, ze kterého vyčnívá snad jen citlivost tuneru, která byla opravdu vynikající. Kvalitní pozorovací úhly jsou dnes již prakticky běžnou záležitostí. Pokud si ale k tomuto průměrnému hodnocení přidáme technologii Ambilight, hned 5 HDMI portů, podporu USB a DLNA a celkově vynikající dílenské zpracování, zcela jistě to vyváží nedostatky spojené s interpolací. Celkově je tedy naše redakční hodnocení velmi kladné.


Technologie Ambilight
Velmi vysoká cena
Vyvážené výsledky
Nevhodné na sledování TV vysílání
Výborné dílenské zpracování
Nepodporuje MKV ani WMV
Kvalitní zvuk v základu
Neumí přehrát externí titulky
USB a DLNA
Podstavec není součástí balení
Cena v době testování: cca 110 000 Kč s DPH


Za zapůjčení televizoru Philips Cinema 21:9 děkujeme společnosti Philips.

Za poskytnutí digitálního osciloskopu M523 děkujeme firmě ETC s.r.o.,
zabývající se výrobou i prodejem svých měřicích přístrojů.