Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Philips Cinema 21:9 – formát pro milovníky kina

11.1.2010, Martin Kuchař, recenze
Společnost Philips se pouští do nových vod a přináší nadšencům nevídaný formát obrazovky s poměrem stran 21:9. Tento formát je používán především v kině, kde vám super-širokoúhlý zážitek přijde vhod, ale doma pak na svých obrazovkách musíte trpět černé pruhy.
Vzhledem k tomu, jakých parametrů dosahuje běžné televizní vysílání nebo jakých detailů jste si schopni při sledování televize vůbec všimnout, není šířka gamutu až tak zásadní. Stojí ale za to se na ní podívat především proto, že si můžete porovnat kvality mezi jednotlivými televizory. Připomínáme ale, že tento test není z pohledu výsledné kvality opravdu příliš podstatný.

Každopádně televizor dopadl velmi dobře a především v zelené části spektra pokrývá velmi slušnou oblast.




Interpolace


Při pohledu na kvalitu SD a HD videa jsme si řekli, že SD rozlišení dost trpí také vlivem interpolace. Přeci jen televizor má opravdu monstrózní rozlišení 2560 × 1080 a tak je třeba video s nízkým rozlišením docela hodně interpolovat.

Však se sami podívejte, jak je logo stanice ČT 24 rozmazané a jak se „mlží“ hrany písem „ČT 2“ ve spodním pravém okraji nebo samotný čas na spodním řádku. Toto vypovídá o ne zcela kvalitně zvládnuté interpolaci a věřte, že si toho všimnete i pouhým okem. Nechme ale výrobci k dobru, že se interpolace rozhodně drží nad hranicí nejlevnějších modelů, kde lze na první pohled vidět i artefakty způsobené kompresí.


Obraz je značně rozmazaný, což se nám zrovna nelíbí
- pro zvětšení klikněte -

Když jsme si říkali, že logo ČT 24 vypadá docela dobře, tak zde je situace zcela opačná. Kromě značného rozmazání totiž můžete všude kolem loga jasně vidět drobné artefakty způsobené zvýrazněním kompresních chyb (je to stejné, jako když to přeženete s kompresí při ukládání jpeg souborů). Televizor se prostě na sledování běžných televizních kanálů nehodí a rozhodně bychom jej nedoporučili jako hlavní obrazovku pro sledování zpráv apod.



HD rozlišení stanice Nova HD je opět vykreslené na výbornou. Uživatelé, kteří neviděli standardní HD DVB-T vysílání, by tak raději ani neměli dělat, protože už nebudou chtít jinak. Skvělá ostrost, čisté hrany, spousty drobných detailů apod., které se v SD rozlišení prostě nenajdou. Zde nemáme prakticky co vytknout – logo je vykresleno výborně.




Spotřeba


Nejprve jsme změřili StandBy spotřebu, která se pohybuje kolem 0,4-0,5 W. Následně jsme jas nastavili na 10 % a měřili jsme spotřebu v deseti krocích spolu se zvyšováním jasu až na 100 %. Výsledky můžete sami vidět v následujícím grafu. Jedná se o relativně slušný výsledek, když vezmeme v potaz, jak musí být složitá elektronika pro obsluhu 2560 × 1080 panelu ve srovnání s jeho běžným 16 : 9 kolegou.