Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Philips Cinema 21:9 – formát pro milovníky kina

11.1.2010, Martin Kuchař, recenze
Společnost Philips se pouští do nových vod a přináší nadšencům nevídaný formát obrazovky s poměrem stran 21:9. Tento formát je používán především v kině, kde vám super-širokoúhlý zážitek přijde vhod, ale doma pak na svých obrazovkách musíte trpět černé pruhy.
Jak můžete vidět z následujícího testovacího obrazce, dopadly pozorovací úhly opravdu na výbornou. Drobný problém je vidět pouze u bočního uhnutí, kdy můžete pozorovat lehký úbytek kontrastu. Ani ve velkých úhlech ale nedochází ke známému úbytku jasu nebo dokonce inverzi barev. Televizor disponuje papírovými pozorovacími úhly dosahujícími hodnoty 176° v obou rovinách a náš test to prakticky potvrdil.


Pozorovací úhly jsou naprosto v pořádku a nejsou zde patrná žádná pochybení
- pro zvětšení klikněte -


Stabilita kontrastu


Celkově dosahuje stabilita kontrastu slušných výsledků. Z grafu můžete vidět, že hodnota neklesá pod 91 %, což je chvályhodné. Obecně jsme zde ale opět sledovali velmi běžný jev, kdy pro snížení jasu je vhodnější prvně snižovat podsvícení, které nekazí kvalitu kontrastu a teprve v případě, kdy vám to nestačí, sáhnout po snížení jasu samotného.

Jak můžete vidět, jsou hodnoty opravdu pěkné a televizor z tohoto pohledu rozhodně mínusové body nezíská. Lehce kvalitnějších výsledků by dosáhl snad jen za použití plošného LED podsvícení, které se v současné době začíná masově rozmáhat.




Průběh jasu


Průběh jasu je prakticky lineární a zastaví se až na pěkných 469 cd/m2. Spíše než zcela lineární průběh ale kladně hodnotíme především fakt, že nedochází k zásadním skokům nebo „zubům“ a že tak můžete přibližně odhadnout, jaký jas je vhodné si nastavit. I když samozřejmě tyto hodnoty volíte spíše subjektivně podle vlastního pohledu na promítaný obraz.




Stabilita jasu


Po zapnutí televizoru se můžete těšit z intenzity jasu na hodnotě 256 cd/m2. Hladina postupně stoupá až na finálních 469 cd/m2, kdy se prakticky maximální hodnoty dočkáte po 275 sekundách. Nejedná se o žádný zázrak, ale je potřeba počítat s tím, že televizor je opravdu mohutný a především jeho velká šířka dobu maximálního jasu o něco málo opozdí. Na obhajobu ale musíme říci, že ve valné většině případů již rozdíl mezi 80-ti procentní a maximální hranicí prakticky nepoznáte a tak budete zcela jistě spokojeni již o několik desítek sekund dříve.




Podsvícení


Homogenita podsvícení dosahuje spíše lehce podprůměrných hodnot. Celkově panel získal pouze 48 bodů, což znamená, že je ve 48 procentech z celé plochy podsvícen s intenzitou v rozmezí 85-100 %. Nejedná se o zcela přesvědčivý výsledek, který ale bude nejspíše dán právě nestandardním formátem obrazovky, který se určitě podsvětluje složitěji. Samozřejmě situaci by opět nejlépe vyřešilo plošné LED podsvícení, které by ale zcela jistě také zvedlo cenu samotného produktu.

Je ale třeba podotknout, že i když panel disponuje pouze 48 body, jedná se o postačující výsledek. Ani na okrajích, kde je podsvícení nižší, neklesá svou intenzitou svitu příliš nízko a tak nejsou rozdíly tolik patrné – okem je prakticky nemáte šanci postřehnout – toto je "nevýhoda" současných měřících technik, které odhalí i takové nedostatky, které by pozorovatel v běžném provozu vůbec nemusel řešit.