Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Philips 58PFL9955H: standard budoucnosti?

21.7.2011, Jakub Doležal, recenze
Stojaté vody televizorů rozčeřil v minulosti Philips s modelem o poměru stran 21:9. Spíše vizionářský koncept se dočkal druhé generace. Připravte se na 3D zobrazení, plné LED podsvícení, Ambilight, funkce Smart TV a zatraceně širokoúhlý obraz.

Barevné podání


V oblasti barev nabídne televizor při prvním spuštění možnost upravit barevné podání tak, aby co nejvíce vyhovovalo vaším nárokům. Po chvilkovém nastavení se obraz opravdu přebarvil do mnou požadovaných hodnot, avšak mne mnohem více zajímalo, jak je na tom panel v továrním nastavení. Měření probíhalo skrze zapojený počítač přes HDMI rozhraní, takže je nutné brát v úvahu, že barvy diktoval televizoru externí zdroj a nemohl jsem tak např. změřit odchylky při přehrávání videa z DVB-T tuneru.

Nejprve jsem nastavil hodnoty jasu a kontrastu na 100%, pak jsem začal snižovat jas na 50 a 0 %. Po doměření jsem vrátil jas znovu na nejvyšší hodnotu a začal hýbat s kontrastem. Tentokrát jsem se však nedostal až k nule, neboť od 24 % ztmavl obraz natolik, že nebyl vůbec čitelný.



jas 100%, kontrast 100%



jas 50%, kontrast 100%



jas 0%, kontrast 100%



jas 100%, kontrast 50%



jas 100%, kontrast 25%


Výsledky poukazují na zajímavý fakt v oblasti jasu. Pokud totiž nastavíte u televizoru Philips Cinema jas na 50 %, získáte o něco lepší podání jednotlivých barev a vzpouzí se už jen modrá.


Interpolace


Televizor si většinu času vedl velmi dobře a i přes své nezvyklé rozměry si dokázal poradit s jakýmkoliv signálem. Nicméně rozdíl mezi SD a HD vysíláním byl viditelný již pouhým okem. Na takto velkou plochu se už zkrátka „obyčejné“ rozlišení nehodí. Při nákupu si tak rovnou sjednejte i příslušný satelitní set.



Snaha byla, ale televizor nemůže interpolovat do nekonečna (klikněte pro zvětšení)



Vyšší datový tok, vyšší rozlišení a výsledek je hned o řád lepší (klikněte pro zvětšení)


Spotřeba


Panel těchto rozměrů si rozhodně řekne o poněkud nadstandardní přísun elektrické energie a prvotní měření tyto úvahy jen potvrdilo. Nepříjemným zjištěním byl fakt, že regulace jasu se prakticky nijak neprojevuje na spotřebě, ostatně naměřené výsledky jasu jsou toho důkazem. Naopak snížení hodnoty kontrastu již spotřebu ovlivnilo mnohem zásadněji a chvíli jsem přemýšlel, zda nedošlo k záměně při překladu do naší mateřštiny. Rychlé přepnutí do anglického rozhraní však tuto domněnku vyvrátilo.






Ve výsledku však spotřeba není nikterak hrozná a musím připomenout, že se zde bavíme o úhlopříčce 1,5 metru. Podobných a často vyšších spotřeb dosáhnou hravě některé starší modely s menší úhlopříčkou.