25.9.2019, Jakub Doležal, recenze

OLED měl být zlomovou technologií a ještě donedávna se tyto televizory prodávaly za vysoké částky. Letos je však situace o mnoho lepší a my se podíváme na 55" model od Philipsu už za přijatelnější cenu. Je to dobrá koupě?

reklama
Chybí v recenzi | od: Karmali (1)  1.10.20198:22
Dobrý den děkuji za celkem vyčerpávající recenzi, ale obecně postrádám u všech recenzí ­(ne jen tady u Vás­) informaci o tom, jak si poradí s ­"obyčejným­" televizním signálem. U levnějších modelů přepočítávání na vyšší rozlišení většinou značně pokulhává. Je sice hezké co vše přehraje za formáty videí, ale pokud se na ní manželka nepodívá na ordinaci ­(respektivě podívá ale uvidí rozplizlý rozmazaný obraz­) asi mě za její koupi moc nepochválí. Byl bych moc rád, kdyby se do hodnocení dostala i tato položka.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(6)  nízká(0)
Re: Chybí v recenzi | od: busy (63)  1.10.20198:49
Mna by tiez zaujimalo, ako si poradi s analogovym TV signalom 50p, ktory ale na rozdiel od klasickeho 25i obsahuje iba same neparne snimky ­(tym padom ma sice 2x mensie rozlisenie po Y ale zato dokaze plynule prenasat 50 FPS obraz­). Takyto obraz poskytuju napriklad vsetky starsie domace ­(hlavne­) osembitove pocitace a hracie konzoly.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Re: Chybí v recenzi | od: ODSakEda (108)  30.3.202017:01
"ako si poradi s analogovym TV signalom 50p­" Analog je 50i!
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Chybí v recenzi | od: busy (63)  30.3.202018:35
Dobre, tak si teda slovo ­"analogovym­" v mojej otazke odmysli :­)

Ale moja otazka stale trva ­- ako si tento TV poradi so signalom 50p ?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Chybí v recenzi | od: ODSakEda (108)  30.3.202022:20
A myslíš vstup a obrazovku a nebo SW player? Můj starý ještě jen FullHD ale 100Hz TM SHARP Aquos sice nepřehraje z USB FullHD­/50p, ale z PC po HDMI je to bravurní a se zapnutým TM až neskutečně plynulý :­-­)

Zdroj 50p videa mám vlastní dokumenty ze Sony A77 a RX100M4, neb i DVB­-T2 i HD satelitní S2 je většinou 50i :­-­(...

Po 4k sice pokukuji a testovali jsme s kamarádem 4k 10bit, ale zatím to je jen 30p a navíc není snadný výstup z editoru opět do 10bit a na můj 60­" FullHD TV je to zbytečný a na můj 42­" IPS 10bit 4k PC monitor je lepší zobrazovat raději fotky, než 4k , neb natívně 50p je ho poskrovnu a i když mnohé kamerky umí 10bit, tak jen ve 30p :­-­( A to je na dokument z turistiky sakra málo = trhanice ostrých kontur při mrskání kamerou nutně při chůzi.

Navíc mnoho videí , hlavně z mobilů..., je krom nízkého fps i silně komprimované a tak rozpliznuté jen zvané­"4k­" než 4k... Takže zatím mám raději FullHD 50p minimálně o 28kb­/s i jako výstup­(!­), než 4k­/30p natož jen evropských 25p a s nízkým dat. tokem :­-­( ...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Chybí v recenzi | od: busy (63)  31.3.202019:19
Myslim samozrejme 50p vstup a obrazovku.
Napriklad ked na analogovy vstup privediem ­(v pripade VF samozrejme modulovany­) 50p signal namiesto standartneho 50i.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Chybí v recenzi | od: ODSakEda (108)  31.3.202019:27
Tak obrazovka s tím nebude mít problém, neb sama ­"tiká­" na 50Hz progresívně ­- čili obnovuje v 50fps p, zjednodušebě zapisováno také: 50p :­-­)

Se vstupem to nemusí být jisté, SHARP­-y s tím měly v minulosti problém, jak jsem psal výše, i u 100Hz ­(čili 100p zobrazování i přepočtu videa na 100fps u AQUOS­-u­) :­-­( , ale u tohoto novšího nevím.

Jen mě udivuje furt ten ­"tvůj­" analog??? Jaký analogový... vstup myslíš??? Ty nepoužíváš, v dávno digitální době, digitální vstup ­- HDMI, případně máli, jako některé dražší Panasonic TV, DP?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Chybí v recenzi | od: busy (63)  31.3.202021:29
Udivuje ma ze ta to udivuje ... ved som vyssie jasne napisal, ze takyto analogovy 50p signal davaju vsetky stare hracie konzoly a stare pocitace ­(ZX Spektrum, C64, Atari, Amiga...­) ktore ako zobrazovadlo pouzivaju normalny televizor.

Tak ma zaujima, ci aj tento recenzovany televizor bude vediet zobrazit plynulu 50 FPS animaciu, iducu naozaj na plnych 50 FPS ­(vdaka tomu ze je prenasana 50p signalom­), pretoze klasicke CRT televizory s tym nikdy nemali najmensi problem a vzdy vsetko spravne zobrazili.

O samotnu obrazovku nemam obavu, ale obavam sa ci processing toho signalu to spravne pochopi. Pretoze napriklad co som skusal rozne ine LCD­/OLED televizory a rozne konvertory analog=>HDMI ­(dufajuc, ze na modernej telke uvidim to co mam­), tak som zistil, ze to obvykle nezvladaju. Snazia sa aj progresivny 50p signal nasilu deinterlacovat a potom to pri pohyblivych scenach zobrazuje blbosti :­(
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Chybí v recenzi | od: ODSakEda (108)  1.4.202018:08
1. hrací konzoly... Tomu nerozumím a nevím. Ale konečně chápu proč Tě to zajímá :­-­) Dík za upřesnění.

2. Klasické CRT TV neproacovaly nikdy s p! To uměly jen CRT PC monitory i proto musely mít alespoň 85Hz ideálně 100Hz! ­(měl jsem takové jeden dokonce 21­" Comapq Pro­) , neb 50Hz na proklad stačí, ale na progresív již nikoliv. :­-­(

3.­" Snazia sa aj progresivny 50p signal nasilu deinterlacovat.... ­" No a zkůšal jsi přepnout režim zobrazování na: PC IN ­(bějvá to jen jedno HDMI! Někdy 1. někdy poslední...­) Při tomto režimu by i přepočet fps měl být vypnut a mnohé TV pak akceptují vástup z PC grafiky včetně Hz včetně progresívu :­-­) Některé! S tím něměla problém zpravidla dražší Tv od LG nebo SHARP ;­-­) Jenže LG dělá IPS a na hry bejvaly pomalší zase :­-­(

Leda koupit dražší s obrazovkou 100Hz TM ­(True Moution­) a tak nejrychleší z pomalých ­- tzv. jednooký král ;­-­) a to TM, zvané někdy také plynulý pohyb a pod... ­(jinak je to ­"jen­" deinterlce + přepočet fps...­) , vypnout!

Ale v režimu: PC, to ani nebjvá v menu, nebo jen šedivé. :­-­) LG ten režim PC někdy nazývá také Pouze scan ­- natívní zobrazení nebo také: pixel mapping 1:1 ­(kdy pixel vysílaný grafikou PC, nebo konzole, odopvídá adresně pixelu na obrazovce, tedýýý při při správném rozlišení a Hz u PC či konzole dle obrazovky! A nic se pak nepřepočítává a nechybí kus obrazu... ­- jako u televizního režimu 16:9... ­- kde se používá ještě i anamorfní záznam 16:9 o rozlišení 4:3..., a následně umělé roztahování obrazu na 16:9 až telkou... ­- což je defacto resize..., nežádoucí přepočet...­)

A i když jde u FullHD obrazu taky ­"náhodou­" o poměr stran 16:9 , není režim TV: 16:9 totéž jako režim zobrazování: Pouze Scan , nebo: Pixel Mapping, nebo: PC. Každý výrobce to jmenuje jinak...­) Jak to maj 4k TV s režimem 16:9 už ale nevím, neb anomorf ani proklad nepoužívám dávno ani při točení svých home­-video­-dokumentů. :­-­)

Třeba Ti moje popsané rady ­- plynoucí z osobní letité zkušenosti s videem a zobrazovadly ­(byl to spíše zoufalý boj ten přechod z analogu a z CRT na progresív a LCD...­) , pomohou nyní?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Chybí v recenzi | od: busy (63)  1.4.202020:06
"2. Klasické CRT TV neproacovaly nikdy s p!­"

Omyl !!! Stare klasice analogove CRT TV vedia velmi dobre a bez problemov zobrazit aj 50p !
A vsetky tie konzoly a stare pocitace s tym pocitaju. Mohol by som ti dopodrobna napisat ako to funguje a co presne sa vtedy v CRT telke odohrava, ked do nej privedies analog 50p, ale to by asi bolo nad ramec tejto diskusie. Podstatne je to, ze pri 50p sa cele zobrazovanie zosynchronizuje tak, ze vsetky dekodovacie a rozkladove obvody a nasledne aj obrazovka funguju v rezime 50p, t.j. obrazovka skutocne zobrazuje 50 snimkov za sekundu a v tomto rezime nie je najmensi problem zobrazovat plynule 50 FPS progresivne video.

Problem robia obvykle 100Hz CRT telky a vsetky moderne ploche telky ­(PDP, LCD, OLED­), v ktorych signal uz prechadza digitalnym processingom ktory obvykle 50p uz dost dobre nezvlada a telka sa takyto signal snazi nasilu deinterlacovat. Z krasne plynuloeho 50 FPS videa prenasaneho analogom 50p sa potom obvykle stane priserny 25 FPS paskvil na ktory sa neda pozerat.

Nuz a mna iba zaujima, ci aj tato recenzovala telka medzi ne patri.

HDMI je z tohto pohladu irelevantne, pretoze stare konzoly a pocitace nemaju ani HDMI a ani ziadny iny digitalny ­(DVI, Displayport...­) vystup.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Chybí v recenzi | od: ODSakEda (108)  1.4.202022:09
1­- PAL nezná neprokládaný signál a 1. rozhraní co progresív přeneslo bylo VGA, ale to maj jen PC CRT monitory, ale né CRT telky...
2. Píšu, že Pixel Mapping a akceptaci Hz z PC ­- což což je zpravidla 50p­-60p­(!!!­), neb PC frafika podporuje pouze 25i..., maj jen některé­(!­) dražší modely a mezi prvními to ­(Pixel Mapping­) zaručovaly jen dražší a větší FuůůHD LCD TV od LG­(!!!!!­). Ostatní značky to dlouho neuměly a menší úhlopříčky pouze HD Ready i od LG to dodnes ani neumí :­-­(

Jedině tak nebudeš koukat na 25p trhaný paskvil... U této 4k TV nevím, jak to maj ošejpovaný, ale většina amatérských kamer neumí ani točit 4k do víc jak 30p... Navíc ani HDMI 2.0a nepodporuje 4k 50­/60Hz při 10 bitech tedy leda 30Hz nebo jen 8bit :­-­( ...........

Jen málo co má DP 1.3a jako minimální rozhraní co přenese 4k 50­/60Hz 10bit :­-­) Leda jen PC monitory ­(jako můj 43­" IPS LCD PC monitor a zase ten LG ;­-­) Ostatní zase jen dotahují...­), nikoliv však TV ­- měl jsem jednu 42­" 4k IPS LCD TV s 10bit IPS i když jen FRC, ale i přes lapidárně slibované parametry: 4k­/60Hz toto podporovala jen v 8bitech.

Na fotky, které jsou pro mě stěžejní, nepoužitelné a ve 30Hz jsem zobrazovadlo nechtěl... Navíc lesklá obrazovka................ Ten můj velkej 4k monitor sice není nejrychlejší, ale nic nepřepočítává a akceptuje výtup z PC grafiky a je matnej :­-­)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Chybí v recenzi | od: busy (63)  2.4.20208:48
"1. rozhraní co progresív přeneslo bylo VGA­"
Omyl !!! Hracie konzoly a stare pocitace mali progresiv ­(50p­) uz v 70­-tych rokoch. Kedy prisla na trh VGA ???

"1­­- PAL nezná neprokládaný signál­"
Mas pocit, zeby som ja niekde pisal o PAL­-e ?!?! :­)
Pokial mali tie konzoly a pocitace farebny vystup ­(nie vsetky ho mali­) tak farby boli kodovane tak ako ich koduje PAL ­(aby to CRT telky s PALom vedeli zobrazovat aj farebne­), a dalej V­-sync 20ms a H­-sync 64us boli ako pri PAL­-e ­(aby sa CRT telky vedeli nasynchronizovat­), ale tym podobnost s PALom asi tak konci.
Ja predsa celu dobu pisem o ­"analog 50p­", t.j. neprekladanom signale, ktory ideologicky vychadza z PAL­-u, ma s nim vela spolocneho ­(aby tomu CRT telky rozumeli­), ale nie je to standartny PAL podla normy. A toto nie je len moj nazor, toto mi potvrdil aj jeden televizny opravar s ktorym sme kedysi davno ­(v 80­-tych rokoch­) testovali CRT telky okrem standartneho PALu a SECAMu aj na progresivny 50p signal.

K vsetkemu dalsiemu ohladom PC, FullHD, 4k a pod: Toto nijak nerozporujem, ale toto ma momentalne ani netrapi. Mne teraz ide primarne o to ci ta telka bude vediet spravne zobrazit obraz z tychto starych konzol a pocitacov. A tu mi ziadne hdmi ­/ vga ­/ pc standarty nijak nepomozu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Drobné připomínky | od: chudus (1)  25.9.201913:55
V kapitole obraz máte uvedenou cenu pod 29ti a v závěru pak 33tis.
Ohledně narážky na Samsung mám doma přes 10 let starý LED, který zvládá filmy z NASU přes DLNA bez větších komplikací vč. externích titulků ­- bohužel jen h.264 tak teď musím koukat po něčem novějším. Jestli se stávající produkce tak zhoršila tak to netuším.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Drobné připomínky | od: radon (42)  27.12.201912:24
nová TV Samsung ze sedmičkové řady mne opravdu nepřesvědčila, poměrně dost videí mělo problém. Některé 4K demo stažené z netu nešly přehrát, to že neumí DivX a DTS je známé, ale vypekly mně třeba i u videa z mého Sony mobilu. Naproti tomu KODI na mé Sonce nemá problém s ničím. Takže jak někteří na Android v TV nadávají, pro mne by to u nové TV byl zásadní parametr.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Homogenita podsvícení | od: busy (63)  25.9.201910:11
Pekna recenzia, ale nadpis kapitoly a v nej uvedenych grafov ­"Homogenita podsvícení­" posobi tak trosku usmevne :­)

Ano, je tam sice vysvetlene ze kazdy pixel svieti zvlast, ale v rezenciach OLED TV by to naozaj chcelo iny nadpis. A popripade mozno napisat, ze meranie v tomto pripade zistuje rovnomernost jasu obrazovky pri zobrazeni bielej farby po celej ploche. A celej kapitole dat nadpis napriklad ­"Homogenita zobrazenia farieb­".
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(3)  nízká(0)
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste vpravo nahoře. Pokud nemáte profil, zaregistrujte se.
Uživatelský profil Vám umožní u nás využívat několik zajímavých funkcí.