Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Philips 55OLED803: OLED pro masy?

25.9.2019, Jakub Doležal, recenze
Philips 55OLED803: OLED pro masy?
OLED měl být zlomovou technologií a ještě donedávna se tyto televizory prodávaly za vysoké částky. Letos je však situace o mnoho lepší a my se podíváme na 55" model od Philipsu už za přijatelnější cenu. Je to dobrá koupě?
Není to tak dávno, co na trh dorazily první OLED televizory a byly jim předpovídány masové prodeje a celková dominance. Papírově pokročilejší technologie měla zašlapat do země veškerou konkurenci. Nástup OLEDu však nakonec nebyl tak drtivý a stále se mu nedaří prosadit ve větším měřítku. Změní to cenově dostupnější modely jako Philips 55OLED803?
 
Výrobci se povedlo představit dobře vybavený televizor a umístit jej do přijatelné cenové hladiny. Vůbec bych se nedivil, kdyby patřil k nejprodávanějším modelům v rámci své kategorie. Dominantou celého přístroje je 55" OLED obrazovka a k ní nemám prakticky žádné výhrady. Obrazové podání včetně HDR je vzhledem k ceně perfektní, místy možná trochu tmavší, ale celkově obstojí tento panel na výbornou.
 
 
K tomu si přidejte Ambilight, který obrazovku přirozeně rozšiřuje do stran. Díky jeho přítomnosti si navíc nemusíte upravovat osvětlení místnosti dalším zdrojem světla. Tak trochu neprávem opomíjená technologie je alespoň v oblasti televizorů příjemným zpestřením a navíc i s přidanou hodnotou.
 
Software stíhá výrobce aktualizovat v rozumném tempu, i když mám z testování pocit, že by důkladnější prověření systému před vypuštěním neuškodilo. Televizor vesměs pracoval tak, jak měl, ale několikrát jsem narazil na velmi podivné chování. Úvodní problémy s nastavením jsem už několik let neviděl u žádného jiného výrobce.
 
Androidu jako takovému lze vytknout jen několik drobností. Google by měl více promyslet návaznost na své další produkty, ale to je jeho dlouhodobý problém. Jinak je Android TV stále to nejlepší řešení na trhu, neboť dokáže nabídnout nespočet aplikací a poradí si i s vlastní videotékou uživatele.
 
Kvituji snahu Philipsu nabídnout dva různorodé ovladače. Model s QWERTY klávesnicí je ideální, pokud svou "večerní" zábavu teprve hledáte, zatímco menší ovladač slouží k rychlému spuštění YouTube, nebo naposledy přehrávaného seriálu. Oběma však musím vytknout IR, které má své limity a patří do muzea.
 
Celkově se ale Philips 55OLED803 povedl a pokud zvažujete pořízení televizoru do 33 000 Kč, jednoznačně jej přidejte do seznamu kandidátů. Kombinace OLED obrazovky, Ambilightu a Android TV z něj dělá jeden z nejlepších modelů v dané cenové kategorii.
 
 

Televizor je vhodný pro:


1) Uživatele hledající cenově dostupný OLED televizor.

 

Plusy

 
+ Kvalita obrazu včetně HDR
+ Ambilight
+ Homogenita podsvícení
+ Dva ovladače v balení
+ Android TV 8.0 Oreo
 
 

Minusy

 
- Místy nedoladěný software
- Ovladače používají IR přenos
 
 
Za zapůjčení televizoru děkujeme společnosti Philipsu.

 
Cena v době testování: cca 33 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu: