Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Philips 55OLED803: OLED pro masy?

25.9.2019, Jakub Doležal, recenze
Philips 55OLED803: OLED pro masy?
OLED měl být zlomovou technologií a ještě donedávna se tyto televizory prodávaly za vysoké částky. Letos je však situace o mnoho lepší a my se podíváme na 55" model od Philipsu už za přijatelnější cenu. Je to dobrá koupě?

Design televizoru

 
Hlavní devizou OLED panelů je jejich tenký profil. Jednotlivé pixely se dokáží rozsvítit samy a nepotřebují tedy další vrstvu LED na pozadí. Výrobci toho náležitě využívají, a to především v horní části, v té spodní většinou dojde na značné rozšíření, neboť elektroniku už do takto tenkého těla neumístíte.
 
 
OLED TV jsou tak v horní části často až nesmyslně tenké a naopak vespod mají "hrb". Nejen že to nevypadá úplně vzhledně, ale především se takto tenké televizory velmi špatně vytahují z balení nebo přenáší. Ve většině případů musíte stisknout obrazovku a kromě otisků prstů ještě doufat, že vám nedopatřením nepraskne.
 
Pokud se však zaměříme pouze na přední stranu, není toho řadě 803 příliš co vytknout. Převážně černou obrazovku lemuje po okraji tenký stříbrný rámeček a ten ve spodní části doplňují dvě nohy. Ty jsou překvapivě velmi tenké a televizor takřka leží spodní hranou na "podlaze". Opět tedy menší výtka, neboť do této mezery sotva zastrčíte prsty.
 
 

Dálkové ovladače

 
Philips od našeho posledního setkání zaexperimentoval a kromě klasického ovladače dodal ještě jeden nový. Začněme však tím, který známe již z minula. Z jedné strany klasická koncepce televizního ovladače, jenž z druhé strany doplňuje QWERTY klávesnice. Mezi výrobci celkem ojedinělé řešení.
 
 
Celková výška je však o něco větší, než by bylo příjemné, a tak se nevyhnete občasnému přehazování ovladače v ruce. Odebrání některých tlačítek a zmenšení by jistě zlepšilo celkovou ergonomii, stejně jako funkci, která by při mačkání kláves na jedné straně deaktivovala tu opačnou.
 
 
Druhý ovladač je opravdu zajímavý a marně přemýšlím nad tím, kdy jsem viděl od výrobce televizorů takto originální řešení. Tenký stříbrný hranolek padne do ruky a obsahuje pouze několik kláves pro základní navigaci v menu. V horní části je ještě doplněn o dotykovou plošku.
 
 
Oba ovladače jsou natolik rozdílné, že je nelze hodnotit společně. Tedy až na systém komunikace s televizorem, který mají společný. Jedná se o IR přenos dat a pokud jste před obrazovkou, pak vše funguje, nicméně z větších úhlů už signál nezvládá dorazit k senzoru a například ztlumení hlasitosti z boku přes celý pokoj není možné. Vzhledem k cenovce ale protentokrát přimhouříme oči.
 
 

Konektorová výbava

 
Po hardwarové stránce toho televizoru mnoho nechybí a zastoupeny jsou všechny moderní porty. Nicméně v této cenové hladině je nutné počítat s určitými omezeními a hned v úvodu můžeme zmínit dva USB porty, přičemž pouze jeden podporuje USB 3.0.
 
HDMI porty jsou celkem čtyři, ale pouze dva jsou novějšího standardu HDMI 2.0 a poradí si s 4K při 60 FPS, druhé dva podporují pouze HDMI 1.4, což na plnohodnotné 4K nestačí. 
 
Philips 55OLED803/12 
Vlastnost Hodnota
Úhlopříčka 55'' / 140 cm (16 : 9)
Typ panelu OLED
Rozlišení panelu 3840 × 2160
Jas panelu 350 cd/m2 (max 900 cd/m2)
Podpora HDR Ano (HLG, HDR, HDR10+)
Typ podsvícení každý jednotlivý pixel
Další technologie P5 Perfect Picture Engine, Perfect Natural Motion
Vestavěné reproduktory Ano (50 W)
Tunery DVB-C/T2/S2
Vstupy 4× HDMI, 2x USB 3.0, 1x Ethernet, 1x CI+ slot, 2x ANT in, 1x Optical out
Výstup pro sluchátka Ne
Internet (prohlížeč) Ano (Ano)
Wi-Fi/Bluetooth Ano / Ano
Světelný senzor Ano
Energetická norma (spotřeba) 144 W
Možnost montáže na stěnu Ano (VESA 300x300 mm)
Rozměry (š × v × h) 1228 x 713 (706) x 230 (49) mm
Hmotnost 21,1 kg (20,8 kg bez stojanu)
EPG Ano
Operační systém Android TV 8.0 (Oreo)
Čipset Philips P5 (2.generace)
Vnitřní paměť 16 GB
Různé variace 55" / 65"
Speciální vlastnosti Ambilight+hue (3 strany), Herní režim, Režim Lounge