Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Philips 42PFL8404H: s Ambilight na filmy

28.1.2010, Martin Kuchař, recenze
Televizory s technologií Ambilight slibují unikátní filmový zážitek, který přináší rozšířená osvícená plocha za obrazovkou. Moderní design a značka ale nejsou všechno. Pojďme se společně v dnešní recenzi přesvědčit, jak si vede konkrétně tento model.
Výrobce slibuje pozorovací úhly dosahující hodnot 176° / 176° a jak můžete vidět na testovacím obrazci, je tomu opravdu tak. Skvělé výsledky jsou v této oblasti již prakticky na denním pořádku a je už pomalu zcela zbytečné je dále testovat.

LCD panely se i z tohoto pohledu stále dotahují na PDP kolegy, kteří samozřejmě žádné potíže s pozorovacími úhly nemají - už kvůli fyzikálním vlastnostem výrobní technologie. Samozřejmě se LCD z pohledu pozorovacích úhlů na kvality PDP nikdy nedostane, ale jsou si již velmi blízko a pro laika nebo i mírně zkušeného uživatele budou rozdíly zcela zanedbatelné.


- pro zvětšení klikněte -



Stabilita kontrastu


Se změnou jasu zpravidla klesá i kontrast. U moderních Full LED podsvícených televizorů je situace takřka ideální, ale u katodových modelů stále dochází k jasně měřitelným poklesům. Ostatně jak můžete sami vidět, s klesajícím jasem klesá prakticky lineárně i kontrast, který při nejnižším jasu klesne na 89 % svého maxima. Nedostatky, které ale odhalí sonda, rozhodně nejsou postřehnutelné okem a tak se nemusíte bát, že by i v tomto případě byl obraz při snížení jasu viditelně degradován.





Průběh jasu


Velmi typický průběh jasu, který ze svého maxima skoro lineárně klesá až na hodnotu 51 cd/m2. Vzhledem k tomu, že jas regulujete většinou ne na základě čísel, ale na základě svého subjektivního pocitu, není lineární průběh nezbytně nutný – váš zrak (potažmo mozek) stejně vnímá jas jinak, než jej změří sonda. Stačí si zobrazit opravdu bílou barvu, pod kterou se kvůli nedostatkům vleze podstatně více odstínů, než se vleze do černé barvy – tu vnímáme všichni prakticky stejně a černá je opravdu černá jen ve velmi omezeném rozsahu.





Stabilita jasu


Televizor se po zapnutí rozzáří s jasem celých 235 cd/m2, což není zrovna perfektní hodnota, ale velmi brzo dojde k rychlému nárůstu až na hodnotu 392 cd/m2, kterou máte k dispozici již po 70-ti sekundách. Následně jas stále roste až na svou maximální hodnotu 479 cd/m2, na kterou se dostane přibližně po 215-ti vteřinách. Jedná se tedy o zcela průměrný televizor, který z tohoto pohledu zapadá do davu.





Podsvícení


Velmi nás překvapilo opravdu slušné podsvícení. I když to možná na 2D a 3D diagramu není zcela patrné, dnes testovaný Philips si za tuto kategorii odnese plných 70 bodů, což neznamená nic jiného, než že je v 70 % celé plochy podsvícen s intenzitou neklesající pod 85 % maximálního jasu. Tento výsledek je opravdu perfektní a očekávali bychom jej spíše od LED televizoru.

Ostatně sami můžete na poslední tabulce vidět jednotlivé hodnoty jasu (přepočet z naměřených hodnot). Na první pohled je rozdíl mezi nejméně a nejvíce nasvíceným místem značný, ale ve výsledku si toho okem zcela jistě ani nevšimnete a budete spokojeni, že zbytek plochy je nasvícen s minimálními rozdíly.