Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

PCIe TV tunery: 3x hybrid od Asusu

7.5.2010, Radek Jahoda, recenze
Asus nepatří mezi tradiční výrobce multimedií, ale spíše k výrobcům, kteří dělají do počítače všechno, nesmí mu tedy chybět ani karty pro multimédia. Zvukové karty se mu povedly, jak to ale dopadlo s hybridními TV kartami pro PCI Express?
Hlavní menu nás zavede k jednotlivým funkcím programu, což jsou sledování TV, přehrávání videa, DVD, hudby atd. Samozřejmě hlavní funkcí je sledování TV a s tím související vlastnosti. Kromě jednoduchého sledování program nabízí i nahrávání, timeshift, teletext a EPG. Poradí si bez problémů i s HD vysíláním v MPEG-4.

Během sledování TV máme tři možnosti zobrazení. Jedno je včetně menu pro snadné ovládání, jak ho vidíte na obrázku. Druhé je s obrazem přes celou plochu okna a třetí je přes celou obrazovku. Vůbec nezáleží, zda sledujeme DVB-T vysílání, nebo analogové, téměř to nelze poznat až na absenci informací z EPG u analogu. Nahoře a dole okna jsou dva panely, které se objeví při pohybu myší přes okno, pokud je myš v klidu, tak po několika vteřinách zmizí. To není na škodu, protože tyto funkce jsou vesměs dostupné i pomocí klávesových zkratek a pomocí dálkového ovladače.



Horní panel má vlevo tlačítka pro návrat na hlavní menu a přechozí menu, vpravo klasická tlačítka pro minimalizaci okna, přepnutí do zobrazení přes celou obrazovku a ukončení programu. Dole jsou to tlačítka pro nahrávání, zastavení sledování TV a jeho opětovné spuštění se zpožděním (timeshift). Nalezneme zde i tlačítka pro změnu hlasitosti, přepínání stanic, změnu poměru stran (automatické, 4:3 nebo 16:9), uložení snímku, zapnutí funkce Obraz v obraze (Picture in Picture, dále jen PiP) a přepnutí zdroje signálu.

Výběr stanic lze provést i zobrazením seznamu, přičemž některé stanice lze zařadit do oblíbeného seznamu a tím omezit výběr (a tedy i počet stisků kláves na klávesnici nebo dálkovém ovladači).

PiP je dostupný pouze u dvoutunerové verze karty, není možný PiP na DVB-T v jednom multiplexu. Při zapnutí PiP a současném zobrazení menu je jedno okno videa velké a druhé malé. Ovládáme vždy to, které je zeleně ohraničené. Mezi nimi přepínáme klávesou Tab nebo klepnutím myší na plochu videa.

Při zobrazení videa přes celou plochu okna je to stejné, ale je možné nastavit i velikost malého PiP okna s druhým programem v rozsahu 1x-2x, největší velikost je necelá čtvrtina celého okna. Kromě toho lze malé okno umístit ve všech čtyřech rozích. Nelze s ním ale libovolně manipulovat.

Ovládání klávesnicí nebo myší je intuitivní a bezproblémové, chybí ale podpora pro ovládání pomocí dálkového ovladače. Ten je u obou karet stejný a PiP funkci neobsahuje, což je rozhodně škoda.



Sledování televize lze kdykoliv zastavit, čímž se spustí nahrávání vysílání. Po opětovném spuštění se pokračuje od místa zastavení. Během tohoto se objeví i praktický časový bar s hodinami, který lze použít pro přesun v nahrávce a případné dohnání ztráty. To se hodí například u reklam, které je možné přeskočit.



Pokud chceme vysílání nahrát, stačí na to stisk jedné klávesy. Při začátku i konci nahrávání se obraz na necelou vteřinu zastaví, během nahrávání bliká v pravém horním rohu nápis REC. DVB-T vysílání je nahráváno ve formátu vysílání, analogové je možné ve třech stupních kvality ve formátu MPEG-2 v rozlišení 720x576:
  • EP (Extended Play) - naměřen datový tok 3.7 Mb/s
  • LP (Long Play) - 3.9 Mb/s
  • SP (Standard Play) - 4.8 Mb/s
  • HQ (High Quality) - 5.7 Mb/s

Datový tok je VBR a je jen orientační, protože se mění podle náročnosti kódování. Naměřené hodnoty ale přibližně odpovídají skutečnosti. Nejvyšší kvalita těsně pod 6 Mb/s je zbytečně nízká, hardwarový kodér na kartě je ale kvalitní a produkuje výborné výsledky.

Pokud máme dva tunery, je možné jeden program nahrávat a přepnout na jinou stanici. Pokud ne, dočkáme se upozornění, že se přepnutím ukončí nahrávání. S dvoutunerovou kartou MyCinema EHD2-100 můžeme nahrávat i dvě stanice najednou. Pokud tak činíme a chceme přepnout, dočkáme se stejného upozornění, viz obrázek.



Nahrávat nemusíme ručně, ale můžeme využít i časového plánovače.



Tam lze přidávat nahrávky jak ručně, tak i přímo z programového průvodce EPG. Pamatováno je i na nahrávání seriálů denně nebo v týdenních intervalech.



EPG je zobrazováno ve třech sloupcích, které plní funkci pomyslného stromu. Levý sloupec je seznam stanic, druhý sloupec obsahuje právě vysílaný pořad na dané stanici a třetí sloupec obsahuje seznam pořadů na vybrané stanici. Vše lze pohodlně ovládat jak myší, tak i dálkovým ovladačem. Dvě šipky nahoře nad sloupcem právě vysílaných pořadů slouží pro listování následujících pořadů pro všechny stanice.



Podporována je i diakritika, ta je ale špatně u třetího multiplexu s komerčními stanicemi, kde se používá jiné kódování a s ním si program neporadí. Písmena s diakritikou jsou tedy špatně.

K programu je možné zobrazit i podrobný popis, pokud je delší, než se vejde do okna, tak v něm lze i listovat. A pokud je program zařazen v seznamu nahrávek, tak je u něj červená tečka.



Bez problémů funguje i teletext, dekóduje i diakritiku u češtiny včetně velkých písmen. V teletextu nelze klikat myší na názvy stran - linkování není implementováno. Také nelze zobrazit skryté titulky z teletext, protože teletext neběží přes obraz TV.



Poslední funkci, kterou jsme nepopsali, je ukládání obrázků. Jak jsem již naznačil, je zde pro tento účel tlačítko ve spodním panelu a uložit snímek je možné i pomocí dálkového ovladače. Formát obrázku je JPG, PNG, TIF nebo BMP.