Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

PCIe TV tunery: 3x hybrid od Asusu

7.5.2010, Radek Jahoda, recenze
Asus nepatří mezi tradiční výrobce multimedií, ale spíše k výrobcům, kteří dělají do počítače všechno, nesmí mu tedy chybět ani karty pro multimédia. Zvukové karty se mu povedly, jak to ale dopadlo s hybridními TV kartami pro PCI Express?
Asus My Cinema-ES2-750 je nejlevnější a také nejmenší karta z dnes testovaných. V dodávce je ale stejné příslušenství jako u předchozích, je zde dálkový ovladač včetně baterií, čidlo dálkového ovladače, prutová teleskopická anténa, dipólová anténa pro příjem FM rádia, kabelová redukce pro externí vstupy s kompozitním a S-video vstupem a také nízká plechová záslepka pro nízké skříně.


Obsah balení

Karta je nejmenší ze všech testovacích, nízká a krátká. Může za to jednočipový tuner, který je přikrytý stínícím plechem a také použitý čip AMD Theatre 750. Ten se vyznačuje tím, že sdružuje vše v jednom. Obsahuje jak digitalizační obvody, tak i DVB demodulátor, scaler a PCI-Express rozhraní. Digitalizační obvody jsou 12bitové, což je naopak více, než je běžné (dnes většinou 10 bitů). To má vliv ale jen u analogového příjmu a digitalizace videa a jen pro zpracování v čipu, protože v počítači se již stejně používá osmibitový formát. Na digitální příjem DVB-T to samozřejmě nemá vliv vůbec.


Karta My Cinema-ES2-750

Nevýhodou tohoto čipu je naopak to, že neobsahuje hardwarový MPEG-2 enkodér. To nemusí vadit u sledování TV, pro použití v HTPC a rekordérech to ale může být nevýhoda.

K této kartě je dodáván kromě TotalMedia (viz dále) i software GadgeTV, což je jednoduchý program pro sledování TV na postranním panelu pod Windows, a Video Security, který slouží pro monitorování prostor a detekci pohybu v obraze, která může spustit nahrávání nebo jiný volitelně nastavitelný program.