Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

PCIe TV tunery: 2x Compro

18.5.2010, Radek Jahoda, recenze
Televizní tunery pro sběrnici PCI Express patří dnes již mezi běžná zařízení, a tak nesmí chybět ani v portfóliu firmy Compro, která má s TV tunery již dost zkušeností. Podíváme se rovnou na dva DVB-T tunery této firmy, každý ovšem z trochu jiného segmentu.
S první kartou VideoMate E750 dostaneme ještě kromě dálkového ovladače i jeho čidlo, dále CD s ovladači a software, druhé CD s Corel DVD MovieFactory 5, návod k instalaci v angličtině a polštině (?) a kabel pro propojení se základní deskou počítače na tlačítko zapnutí/vypnutí počítače. Karta totiž umí probudit počítač i z kompletního vypnutí bez nutnosti použití ACPI a timeru BIOSu. Aby fungovalo i standardní zapnutí tlačítkem, tak ho musíme připojit také ke kartě. Nutností je i stand-by napětí na PCI Express slotu, aby byla karta stále v chodu, tedy jen její RTC část.


Obsah balení karty VideoMate E750

Karta má nízký profil, takže je dodávána i s výměnným zadním plechem, díky čemuž ji lze použít i v nízkých skříních. VideoMate E750 je karta čistě pro DVB-T příjem, takže na ní nenajdeme žádné digitalizační obvody. Je zde pouze obvod SAA7160ET (dříve firma NXP, v únoru divize TV čipů koupena firmou Trident), který zajišťuje přenos video dat do počítače přes PCI Express rozhraní. Zvládá dva tyto streamy, proto je karta duální. Oba dva tunery i demodulátory jsou skryty pod plechovou stínící krabičkou, která je připájená, takže konkrétní typ říci nemohu.


Karta VideoMate E750

Na zadním panelu je jen jeden anténní konektor, což je dle mého názoru lepší řešení, než když má karta pro každý tuner samostatný vstup. Tak to bývá často u duálních hybridních karet kvůli tomu, aby šlo do jednoho vstupu dát anténu pro analogový příjem a do druhého pro DVB-T. Zde tato možnost není a tak výrobce zvolil použití jediného konektoru. To by se hodilo často i u hybridních karet, protože u domovního rozvodu je stejně většinou analog i DVB-T v jednom.


Zadní panel karty

Vedle anténního konektoru je ještě konektor pro připojení dálkového ovladače. Ten by byl ale lépe umístěn dále od anténního konektoru, protože si mohou navzájem překážet.