Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Panasonic SDR-S150E-S: Malá a šikovná?

8.9.2008, Michal Učeň, recenze
Výrobci se vedle klasických kamer snaží nabídnout i speciality. Panasonic má v nabídce miniaturní videokameru s nízkou hmotností, jež se může stát dobrým společníkem na cesty. Mezi její výhody patří i optická stabilizace a rozlišení 3,1 Mpx pro fotografování.

Popis a zpracování


Kamera patří cenově do kategorie těch levnějších a je to trochu poznat už na zpracování a použitých materiálech. Plast není příliš odolný a mohou se na něm snadno objevit škrábance. Jinak je ale kamera odolná, protože je její tenčí hrana lemována tmavě šedou gumou, která je zde především pro pevnější uchopení rukou. Rozměry 50 x 100 x 83 mm a hmotností 250 g tento model opravdu patří mezi kamerami k nejmenším, v předstihu je snad jen novinka od Sony s označením HDR-TG3E.


- Pro zvětšení klikněte -

Snímač zvládá "pouze" klasické rozlišení SD, má rozměry 1/6" a je pro Panasonic typickým typem 3CCD. Maximální rozlišení je 3 x 0,8 Mpx, efektivní počet pixelů je pak 3 x 0,63 (4:3) a 3 x 0,54 (16:9) Mpx pro video a 0,71 (4:3) a 0,54 (16:9) Mpx pro fotografie. Zajímavostí je implementace optického stabilizátoru Mega O.I.S., který je například u zmiňované novinky od Sony pouze v elektronické podobě.

Kamera má integrovaný noční režim s prodlouženou expozicí, a tak je možné snímat už od 1 lux. Na čelní straně kamery je téměř neviditelná indikace nahrávání, která je umístěna pod černou ploškou pod objektivem. Její poloha je tak dost zvláštní, protože při uchopení kamery rukou pak není vidět. Jde ale pravděpodobně o kontrolu zejména při záznamu pomocí dálkového ovládání.


- Pro zvětšení klikněte -

Objektiv značky Leica typu Dicomar má světelnost F1,8 - 2,8 a umožňuje optické zvětšení až 10x (digitálně 700x). To odpovídá rozsahu ohniskových vzdáleností od 3,0 - 30 mm (v přepočtu na 35mm kinofilm 46,1 - 461 mm (4:3) a 47,1 - 471 mm (16:9) pro video a 43,4 - 434 mm (4:3) a 47.0 - 470 mm (16:9) pro foto).

Krytka objektivu je automatická a lze ji vyšroubovat, takže je zde i svým způsobem teoretická možnost nástavby na závit o průměru 37 mm. Nad objektivem je umístěný blesk, který se uvolňuje na pravé straně kamery. Jeho výkon sice není nijak velký, ovšem na lepší nasvětlení objektu vzdáleného cca 1,5 metru před kamerou postačí.



Na zadní straně jsou umístěny hlavní ovládací prvky kamery a také všechny porty pro spojení s okolím. Úplně nahoře je přepínač s indikační diodou určený na zapnutí a vypnutí kamery. Kousek níže je pak kruhový ovladač na regulaci zoomu a hlasitosti při přehrávání s tlačítkem pro započetí a ukončení záznamu uprostřed. Asi uprostřed této strany kamery je ještě pětisměrný joystick a pod ním tlačítka menu, odstranění položky a přepínač automatického a manuálního režimu.



Levá strana nám nabízí pohled na zaklopený displej LCD. Můžete si také všimnout jemných škrábanců (byly na kameře už při doručení do redakce), které se mohou objevit při neopatrném zacházení. Zde si můžete všimnout tvaru kamery, jelikož je poměrně tlustá a uživatelé s menší rukou mohou mít problém ji obejmout.



Vyklopení LCD displeje odkrývá další tlačítko Power LCD zaměřené na zvýšení jasu za účelem lepší čitelnosti na přímém slunci. U spodní hrany je posuvné tlačítko na uvolnění slotu pro SD nebo SDHC karty a kousek napravo Reset.



Na pravé straně jsou ještě další dva důležité prvky. Otočný přepínač má za úkol nastavení módu - záznam videa, fotografování, přehrávání videa, prohlížení fotografií a připojení k počítači. Posuvné tlačítko u horní hrany je pak určeno na vyklopení blesku. Krytka zabírající většinu této strany kamery chrání baterii.



Jak už jsme zmínili, horní hrana je pogumovaná a obsahuje výklopný blesk. Ze zajímavých prvků zde najdeme také mikrofon sloučený společně s kontrolním reproduktorem.



Na spodní straně je pro nás důležitý pouze závit pro upevnění na stativ s klasickým průměrem. V rohu u zadní stěny je také dírka na upevnění koženého poutka. Na následující fotografii si také můžete všimnout jemného náznaku ergonomického tvaru v přední části, kde jsou prsty.




Ovládání


Ovládání kamery je v případě této kamery rozloženo na více míst. Při záznamu ovšem nejde o nijak velký problém, protože podstatné je umístění ovladače zoomu a započetí a ukončení záznamu. Pohyb v menu pomocí joysticku až tak pohodlný není, protože ten je umístěn poměrně nízko. Stejně tak další prvky pod joystickem jsou prakticky pro palec nedostupné a kameru budete muset uchopit jiným způsobem, než je držení při záznamu.



Tvar už trochu naznačuje, že v ruce se kamera nebude držet úplně nejlépe. Proti Sony HDR-TG3E je asi o centimetr větší v šířce i tloušťce a to znamená, že ji menší ruka jen těžko obejme. Výška kamery je naopak nižší a to má za důsledek chybějící opěru pro spodní prsty. Výrobce to ovšem vyřešil šroubovací gumovou podpěrkou, která k lepšímu úchopu hodně pomůže.




LCD displej


LCD displej má úhlopříčku 2,8", která je mírně větší, než je zvykem. Samozřejmostí je širokoúhlý poměr stran 16:9, rozlišení je pak slušných 210 000 pixelů. Čitelnost je celkem dobrá a to i z horších úhlů, na přímém slunci pak napomůže tlačítko pro zvýšení jasu. Rozsah otáčení je pak klasických 270°.




Baterie


V kameře je použita baterie typu Li-ion s kapacitou 760 mAh a napětím 7,4 V. Podle údajů výrobce by měla vydržet 80 minut záznamu v nejvyšší kvalitě. Nabíjení úplně vybité baterie by pak mělo zabrat 90 minut. V našem testu jsme vyzkoušeli, jak dlouho kamera vydrží při záznamu se zapnutým LCD displejem v maximálním rozlišení. Dostali jsme mírně lepší výsledek 105 minut (1 hodina 45 minut). O to horší to však bylo s nabíjením, kde jsme naměřili čas 114 minut (1 hodina 54 minut).



Typ baterie
Li-ion
Kapacita baterie
760 mAh
Napětí
7,4 V
Výdrž baterie (kvalita XP, zapnutý LCD)
105 minut
Doba nabíjení baterie
114 minut


Kapacita média


U této videokamery nenajdete integrovanou paměť a výrobce bohužel ani nepřikládá žádnou paměťovou kartu. Pro účely testování jsme použili SDHC paměťové médium s kapacitou 8 GB, které pojme cca 100 minut (1 hodina 40 minut) záznamu v kvalitě XP. To pokládáme jako docela postačující čas, samozřejmě je ale volba kapacity na vás, a tak si můžete zvolit kartu podle vašich požadavků.




Rozhraní


Pod krytkou na zadní straně najdete dva porty pro spojení kamery s okolím. Kromě klasického USB je zde ještě AV výstup. V případě USB je zde opět požadavek na zapojené napájení, takže na kopírování dat na cestách do notebooku bez elektrické sítě rovnou zapomeňte.



Rychlost rozhraní USB jsme otestovali přenosem souboru o velikosti 700 MB stejně jako u ostatních modelů. Naměřený celkový čas byl velmi slušných 174 sekund (2 minuty 54 sekund) a průměrná rychlost se tedy pohybovala kolem 4,02 MB za sekundu.


Menu


Menu je v klasické formě a liší se podle zvoleného módu. Vzhledem k tomu, že se jedná o levnější model, nečekejte žádné široké možnosti nastavení. U záznamu videa máte k dispozici různé úrovně kvality, můžete také třeba zapnout větrný filtr nebo upravit poměr stran.



V menu při přepnutém režimu na fotografování jsou podobné možnosti nastavení jako u videa. Na fotografii níže si můžete prohlédnout druhou část menu, která zahrnuje další nastavení, jako je zapnutí optické stabilizace, nočního režimu nebo zoomování mikrofonu. Úpravy obrazu jsou možné hlavně v manuálním režimu po přepnutí posuvného tlačítka na zadní straně kamery. Joystickem pak můžete změnit třeba expozici nebo ostření.



Prohlížení záznamů a fotografií je v jednoduché podobě. Protože je menu videokamery značně členité a rozdělené také do několika částí podle režimu, pro zobrazení jsme vybrali pouze část věnovanou záznamu videa. V našem případě bylo menu pouze anglické, pravděpodobně ale jsou na trhu modely i v češtině, protože ostatní kamery Panasonic, které jsme měli příležitost testovat, měli menu v českém jazyce. Pozorně si tedy projděte možnosti, které menu nabízí, a které byste postrádali.