Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Panasonic HDC-TM700: vývojový skok

10.5.2010, Jan Vítek, recenze
Dnes prozkoumáme zbrusu novou videokameru Panasonic HDC-TM700, která je nástupcem modelu TM300, jenž si rovněž k nám našel cestu. Můžeme se i u TM700 těšit na elektronický hledáček a mnoho vylepšení, kam patří třeba nahrávací mód 1080/50p.
Panasonic HDC-TM700 do našeho testu přišel jako předprodukční vzorek, ale evidentně mu to nikterak neuškodilo. Pouze jeho výbava nebyla až tak úplná a nemohli jsme se pokochat dohotovenou krabicí, což nám žíly nervalo. Kamera TM700 vychází z předchozího recenzovaného modelu TM300, který jí nasadil poměrně vysokou laťku. Panasonic tedy musel sáhnout hluboko do rukávů pro nové trumfy.




Panasonic HDC-TM300


Co se týče zpracování TM700, pak si nemůžeme vůbec stěžovat. Vzhled těla je v podstatě totožný s TM300 až na nějaké detaily a materiály odpovídají přístroji za cenu přes 25 tisíc Kč. Kamera je tudíž pevná, stabilně drží v ruce a její povrch již není tolik náchylný na znečištění, čehož bylo docíleno širším použitím matných povrchů. Ovládání v manuálním režimu pomocí otočného kroužku u objektivu má sice do mechanických objektivů daleko, ale přesto je to daleko lepší systém než nějaké páčky a tlačítka.




Panasonic HDC-TM700


Chloubou nového modelu je přepracovaný snímací systém 3MOS s vyšší citlivostí, což je skutečně znát především při slabém světle, dále inteligentní ostření (až 18x zoom), které oproti 12x optickému nijak znatelně nesnižuje kvalitu obrazu a progresivně lze natáčet v rozlišení až 1080 při 50 snímcích za sekundu. To má za následek bitrate kolem 28 Mbps, což klade vyšší nároky na úložný prostor a rychlost média, avšak interní 32GB paměť na to stačí, stejně jako by měly stačit nové karty typu SDXC. Pokud by vám to snad nestačilo, není nic jednoduššího, než si zakoupit model HDC-HS700 využívající 240GB pevný disk.




Ocenění TREFA získává Panasonic HDC-TM700 za kvalitní zpracování,
pokročilé funkce a kvalitu snímání. Logo ocenění je ke stažení zde.


Kvalita obrazu za jistých podmínek trpí chromatickou aberací a kresba fotografií při stroprocentním přiblížení není ideální, ale celkově se tyto problémy moc negativně neprojeví. Zachycená videa vypadají velmi dobře, markantně se projeví vyšší citlivost snímacího systému a také optický stabilizátor O.I.S. pracuje i při nejvyšším zoomu při natáčení z ruky výtečně a navíc disponuje aktivním režimem pro natáčení za chůze, jehož účinnost si můžete na kameře sami snadno ověřit pomocí jedné položky v menu. Nakonec můžeme zmínit schopnost kamery rozpoznávat známé obličeje podle již dříve zadaných předloh, což platí najednou pro až 3 obličeje (celkově jich lze uložit 6).

Zkrátka a dobře, Panasonic HDC-TM700 se v naší recenzi ukázal ve velmi dobrém světle a dá se s jistotou říci, že oproti předchozímu modelu přinesl řadu vylepšení. Za to si firma řekne dle momentální situace na trhu asi o 2000 více než v případě TM300 a dle mého názoru se je rozhodně vyplatí investovat. Samotný produkt si ale za své kvality zaslouží ocenění TREFA.


Velmi slušná kvalita videa i za nízkého osvětlení + režim 1080/50p
Ovládání zoomu a nedokonalý ovládací kroužek
Slušné provedení a dobrá ergonomie
Chromatická aberace
Velmi účinná optická stabilizace
Ikona Odkaz na databázi
EVF hledáček
Ikona Odkaz na databázi
Inteligentní zoom
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 25 700 Kč s DPH


Za zapůjčení videokamery Panasonic HDC-TM700 děkujeme Panasonicu
Videokameru Panasonic HDC-TM700 a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz