Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně
7.12.2009, Jan Vítek, recenze
Videokamera Panasonic HDC-TM300EP-K nabízí velmi širokou výbavu, za niž byla vybrána serverem Camcorderinfo.com nejlepší kamerou letošního roku. Dočkáme se interní paměti, vysokého rozlišení i citlivosti snímacího čipu a v neposlední řadě také hledáčku.
Bohuš | 14.3.201319:35
Nevíte někdo, kde stáhnout HD Writer, který by mi šlapal na Win 7? Mám HD Writer 2.5 na Win XP ale přešel jsem na Win 7 a tam mií to nechce jet. Děkuji předem za radu.
Odpovědět0  0
Ľuboš | 16.3.20137:47
Na stránkach panasoniku podpora:
http:­/­/panasonic.jp­/support­/global­/cs­/soft­/download­/hdw25ee_w7.html

Treba si ho ale odskúšať, mne napríklad nechce kopírovať do PC, keď mám napájanie cez akumulátor ale musím byť pripojený na adaptér a vo WXP čku mi to šlo aj na baterku po odklikaní upozornení.A niekedy strašne dlho načítava, proste W7 je šmejd, kde nefunguje poriadne kopec programov ani po upgrade na W7.
Odpovědět0  0
zdlav | 29.3.201012:30
Vlastním tuto kameru, jsem s ní spokojen, jen bych se chtěl zeptat jiných majitelů na následující:
1­) když vypnu kameru, je v ní slyšet slabé klepnutí při jejím naklonění tak, že objektiv směřuje dolu a pak nahoru ­(tedy když s kamerou různě pohybuji­). Při zapnuté kameře ten zvuk není slyšet.
2­) jak moc je pevné uchycení přídavných věcí v patičce ... mě připadá, že je to dost volné.
Odpovědět0  0
Ľuboš | 29.3.201014:48
To klepkanie spôsobujú lamely krytky objektívu, pri zapnutej kamere sú zasunuté ­- nehrkajú, pri vypnutej kamere zakrývajú objektív a sú volne uložené v drážkach, pri prudších pohyboch spôsobujú to klepnutie. Pätka na príslušenstvo je volnejšia, vyriešil som to kvapnutím niekoľkých kvapiek sekundového lepidla na kovovú časť pätky a nechal som zaschnúť do druhého dňa. Zaschnuté lepidlo vytvorilo vrstvičku na pätke a vymedzilo vôľu medzi kamerou a pätkou.Pri nedostatočnej vrstvičke postup zopakujte, pri hrubšej vrstvičke jemne prebrúste. Ešte mám prosbu, aký software okrem dodaného HD writera používate na spracovanie videa?
Odpovědět0  0
zdlav | 29.3.201018:59
Jejda, to byla rychlá reakce! Díky!
To jemné klepání mi nevadí, spíš jsem se obával, jestli se něco nepoškodilo­/neulomilo,atd.
S tím lepidlem možná taky zauvažuji :­-­)
Pro zpracování používám Pinnacle verzi 14
Interní a externí paměť kamery se mi zobrazují jako další disky ­(někde tady v diskuzi jsem to popsal podrobně­), takže video soubory nejdříve zkopíruji na normální disk počítače a pak záběry mohu editovat, atd.
ten HD Writer nepoužívám
Odpovědět0  0
FilipD | 11.4.201017:49
HD Writer je fajn na přetažení videa z kamery do PC, protože přejmenuje soubory podle masky RRRRMMDD_HHMM.MTS, což je super na jejich další zpracování.
Jinak na střih používám Sony Vegas Movie Studio, přešel jsem po 4 letech na Pinnaclu. Vegas mi připadne rychlejší a jednodušší na ovládání.
Odpovědět0  0
Ľuvoš | 25.2.20100:25
Priložený HD Writer na základné spracovanie vcelku postačuje.Na rozšírené spracovanie už ale nie. Vyskúšal som rôzne trial verzie Pinnacle Studio12, Ulead VideoStudio 11 Plus, Nero7, CyberlinkPowerDirector,WinDVD Creator a ešte pár ďalších, ale ani jeden mi nevedel rozpoznať kameru a stiahnúť video do PC, niektoré rozpoznali aspoň obrázky.
Ak máte niekto ­(aj pán Vítek­-autor recenzie­) vyskúšaný nejaký program, ktorý Vám funguje, napíšte.Od programu potrebujem aby vedel načítať vytvorené súbory vo Writeri ­(tie, ktoré už mám stiahnuté z kamery do PC alebo už vytvorené nové a uložené v PC­), ďalej aby vedel odstrániť, umlčať pôvodnú zvukovú stopu a pridať namiesto nej iný zvuk napr. z CD, z PC ­(mp3,wav,..avi, mpeg a pod.­). Plánujem kúpim oficiálnu plnú verziu programu, len musím vedieť naisto, že bude fungovať bez problémov. PC ­(pentium 4, 2,8GHz, HT, 2GB Ram, geForce 5700 512MB­) spracovanie vo Writeri stíha trošku pomalšie, ale stabilne.
Odpovědět0  0
kivy (2) | 14.3.201014:45
Taky hledám...
Léta používám Pinacle Studio, teď jsem kvůli HD přešel na verzi 14. To kameru TM300 pozná a dokonce se tváří, že video stahuje. Výsledek je ale soubor bez obrazu:­-­( Nezkoumal jsem detaily, použil jsem HD Writer a výsledné soubory jdou normálně zpracovat ve Studiu14, což mi bohatě stačí.
Teď objednávám nový quadcore s Win7 64bit, 8G RAMi a hledám informace, který střihový program to bude opravdu umět využít ­(paměť i 4 jádra­) ­- a přitom bude alespoň tak přívětivý a použitelný pro amatéra, jako je pro mne Pinacle.
Uvítám každou zkušenost, až něco začnu zkoušet, zaze se ozvu. Někdy v dubnu, dodací lhůty jsou dlouhé:(
Odpovědět0  0
zdlav | 24.3.201019:29
Pro to, aby byly soubory v interní­/externí paměti kamery čitelné apomocí počítače je nutno splnit následující kroky:
1­) v systému Windovs musí být nainstalována podpora UDF 2.5 ­(lze stáhnout na Internetu­). Platí to pro Win XP a pro první verze Win 7. Poslední dodávané verze Win 7 již mají tuto podporu v sobě. Zda máte nainstalovanou podporu UDF 2.5 poznáte tak, že něco nejdříve nahrajete ­(nafilmujete­) na externí SD paměť, pak tuto paměť vložíte do čtečky paměťových karet a obsah karty ­(struktura adresářů­) musí být ve Windovs vidět
2­) připojíte kameru pomocí dodávaného USB kabelu k PC ­(některé USB kabely nemusí fungovat spolehlivě, ten dodávaný má odrušovací člen­), mně např. zlobil prodlužovací kabel USB ... musel jsem ho vyřadit
3­) napájet kameru budete pomocí 220V zdroje ­(ne pomocí baterie­)
4­) zapnete kameru jakobyste chtěli nahrávat video
5­) na displeji kamery se objeví možnost volby jaké zařízení chcete ke kameře připojit, zvolíte ­"počítač­"
6­) objeví se hláška o novém hardware ... je potřeba počkat až se vše nainstaluje a objeví se hláška, že hardware byl úspěšně nainstalován ...
7­) v systému se objeví další dva disky
8­) soubory videa jsou v interní paměti v adresáři: E:­\AVCHD­\BDMV­\STREAM ­(pokud máte v systému více disků, bude mít interní disk samozřejmě jiné písmeno­)
9­) soubory jsou pojmenovány: 00000.MTS, 00001.MTS ...
10­) soubory videa jsou v externí paměti v adresáři: F:­\PRIVATE­\AVCHD­\BDMV­\STREAM ­(alespoň u mé kamery je to opravdu jinak než u interní paměti­)
11­) soubory v externí paměti jsou také nazvány: 00000.MTS, 00001.MTS ...
12­) tyto soubory představují jednotlivé záběry a je možno je kopírovat na disk a pak načíst libovolným současným editačním programem
13­) já používám střídavě Pinnacle 14 a Vegas 8 ­(oba programy s těmito soubory umí pracovat)
Odpovědět0  0
Tonda01 | 13.2.201017:08
Dobry den, planujem si kupit tuto skvelu kameru. Mal by som niekolko dotazov:
1­) V pripade ze si zozeniem spravne kodeky, mozem ocakavat bezproblemove prehravanie suborov .mts ­(vo full HD­) na svojom netbooku? Ktory prehravac doporucujete? VLC?
2­) Ako najlacnejsia cesta prehravania archivovanych videi sa mi javi taka, ze subor .mts by som zo svojho HDD nahral na pamatovu kartu, ktoru by som vlozil do kamery. Kameru by som potom len pripojil k TV pomocou HDMI kablu a pustil zelane video. Bude to takto fungovat?
3­) Je mozne spatne nahranie suboru .mts z pocitaca do zabudovanej flashovej pamate kamery?

Jedna sa mi o to, ze nevidim zmysel v kupovani blue ray vypalovacky a medii, len preto aby som si mohol archivovane 32GB subory .mts pozriet na Full HD televizore ­(ak je mozne subory spat nahrat do kamery a tu vyuzit ako prehravac, potom nie je treba blue ray­).
Dalej by som sa chcel opytat, ci nemate nejaky tip na obchod ­(kdekolvek v EU­), kde by tato kamera bola momentalne ponukana pod hranicou 21 tisic kc.
Vopred dakujem za vase komentare.
Odpovědět0  0
zdlav | 13.2.201020:49
1­) Pro plynulé přehrávání HD záznamů je potřeba realtivně slušně vybavený počítač, já používám pro přehrávání VLC
2­) prostou kopií do příslušného adresáře to nefunguje, kamera takto přidaný soubor nezobrazí
asi nejlevnější to mají v Pixmanii ale ne pod 21000,-
Odpovědět0  0
zdlav | 13.2.201020:56
Kamera vytváří na kartě strukturu Bluray disku, např. v adresáři STREAM jsou jednotlivé záběry, v adresáři PLAYLIST je uveden soupis videí, které kamera vytvořila, atd... Karta je vytvořena v UDF 2.5
Odpovědět0  0
Petr J. | 7.2.201021:30
Dosud točím tříčipovou kamerou Panasonic NV­-GS 500 na mini DV. Natočený materiál zpracovávám ve Studiu 12 Pinnacle. Uvažuji o pořízení kamery HDC­-TM 300. Přecházím na Studio 14, které umožňuje zpracování AVCHD. Velice bych uvítal sdělení zkušeností jak s třístovkou tak se Studiem 14.
Odpovědět0  0
zdlav | 7.2.201022:50
Ta GS 500 je pěkná kamera! Obecně pro uživatele Pinnacle 12 je přechod z verze 12 na 14 zcela bez problémů. Pokud člověk koupí upgrade, tak stejně v PC zůstane verze 12, takže je možno ji používat příležitostně dále. Já 12 dále používám pro převod analogového signálu ze starých VHS kazet pomocí Dazzle, protože verze 14 s Dazzlem nepracovala úplně korektně. Verze 14 je zase o trochu náročnější na použitý hardware počítače. Doporučuje se CPU i7, RAM alespoň 4GB, tomu odpovídající VGA a rychlé disky. Soubory se z interní paměti TM300 dají do PC převézt pomocí přiloženého software. Z externí karty se soubory mohou převézt pomocí čtečky karet, Windows musí umět číst strukturu UDF 2.5 !
Odpovědět0  0
zdlav | 6.2.201020:58
Tuto kameru mám celkem krátký čas. Když zkusím shrnout mé rozhodování, tak jsem se postupně rozhodoval: nejdříve Canon HV30­/40, pak kartové kamery SONY HDR XR500 a CANON HF S21 a nakonec jsem koupil TM300 ­(za 22990,­-­). Na nějakém srovnávacím testu byla dokonce první. Drobnou ­"nepříjemností­" bylo pouze to, že v setu se nedodává HDMI kabel, takže jsem ho musel kupovat zvlášť. Stabilizace, ostření, kvalita obrazu jsou takové jak jsem si představoval podle recenzí, tedy výborné. Překvapila mě automatika, která je opravdu dobrá a zatím jsem neměl důvod ji vypnout a dělat něco ručně, což u dřívejších kamer nebylo a v manuálu jsem točil relativně dost často. U této TM300 se na vnitřní paměť vejdou 4 hod záznamu v nejvyšší kvalitě, což podle mne stačí. Koupil jsem ještě jednu paměť 16GB na kterou se vejdou další 2 hod. Já totiž vždy po nějakém točení materiál okamžitě stáhnu do PC a tím se mi paměť uvolní. Honba za co největším ukládacím prostorem je podle mne zbytečná, protože jakkoliv veliký disk se nakonec zaplní a představa, že bych pak měl najednou řešit takové množství akcí mě docela děsí. Ta SONY možná měla trochu lepší snímání za šera ­(alespoň podle nějaké recenze­) ale nelíbí se mi ty její karty Memory Stick a disk. U svého BD přehrávače totiž mám vstup na SD karty a opravdu když vyjmu kartu z TM300 a vložím ji do přehrávače, tak je schopen tyto soubory okamžitě přehrát ­(to je také drobná výhoda­). Můj počítač ­(CPU 2,4GHz a 1GB RAM !!!­) soubory AVCHD sice zpracuje ale je to strašně pomalé, takže dalším krokem bude upgrade PC, jak jsem psal výše. Ale s tím asi musí počítat každý, kdo plánuje nákup HD kamery. V recenzi bylo kritizováno ovládání zoomu ale mě připadá naprosto vyhovující, lze zoomovat do krajních poloh bez sebemenšího problému. Jenom mě trochu vadí ta redukce patičky na příslušenství, protože má trochu vůli.
Odpovědět0  0
Ľuboš | 6.2.201022:01
Zo všetkým súhlasím. Tiež mi trvá dlhšie spracovanie na PC ­- Pentium 4 ­- 2,8 GHz, 2GB pamäť, zapnutý hyperthreading, všetky ostatné parametre na základných hodnotách, takže už idem nainštalovať program na pretaktovanie,zdvihnúť o niečo frekvencie a vyladiť Bios na vyšší výkon. Taktiež urobiť nejaké úpravy na stíšenie PC, nech záverečné spracovanie výsledného filmu robí v noci. Tiež mi vadilo to slabšie upevnenie redukcie pätičky. Vyriešil som to tak, že som kvapol trochu sekundového lepidla na kovovú časť zasúvanej redukcie a nechal zaschnúť do druhého dňa. Tým sa vôla minimalizovala a redukcia mi už drží pevne. Tiež mám ešte 16 GB kartu, dokúpil som ďalšiu batériu ­- VW­-VBG260­-ku a mám energie skoro na 6 hodín čistého záznamu. Natočil som už Fašiangy v našej dedine a folklórnu súťaž, takže sa púšťam do strihania a spracovania. Skúsenosti a poznatky potom neskôr ...
Odpovědět0  0
zdlav | 7.2.201010:59
Možná by stálo za to se zmínit o tom, že pokud má člověk Windows XP, pak obsah karty vytvořené v této kameře není vidět. Musí se nainstalovat podpora pro UDF 2.5, pak už je vše OK. U Windows 7 by to už mělo být v pořádku i když já jsem u svých Windows 7 RC EN měl ten samý problém a problém jsem také řešil instalací UDF 2.5. Jednalo se o verzi Windows, kterou Microsoft před rokem uvolnina pro testování.
Odpovědět0  0
N560 | 11.2.201020:20
Dobrý den, tech 22990,­- jste zaplatil v kterém e­-shopu? A je to zboží pro trh v ČR ­(uplatnitelná záruka přímo u výrobce v ČR­)? Máte ten eshop už třeba osobně ověřený uznávním reklamace, případně odstoupením od smlouvy? Jak se tak dívám, tak v těch mnou ověřených ­"spolehlivých­" je to tak za 26500,­-. Mám taky zájem o tuto kameru, ale nerad bych pak měl potíže... Díky za info.
Odpovědět0  0
Ľuboš | 11.2.201022:38
Vo vianočnej akcii naPixmanii.sk som ju kúpil za 849 Euro plus 9 Euro poštovné, takže po prepočte kurzu Euro­-CZK som u kúpil ešte lacnejšie ako za 22990. Po prevedení prachov na ich účet mi kamera za štyri dni prišla až domov. Takže treba trochu pohľadať a mať aj kus šťastia na dobrú akciovú cenu.

Čo sa týka reklamácií, tak keď človek nekupuje vyslovene lacné šmejdy,tak v drtivej väčšine elektronika už tie dva roky bez poruchy vydrží a potom už je to jedno. Pozáručnú opravu Vám spravia v servisných strediskách uvedených pri záručnom liste.
Odpovědět0  0
zdlav | 12.2.201012:21
Koupil jsem to na superkamery.cz Ta cena u nich kolísá a v současné době je 24990,­- ale když jsem to sledoval v průběhu cca 2 měsíců, tak byla cena postupně 26000­(cca­) ­-> 24990 ­-> 22990 ­-> 24990 ­-> 22990 ­-> 24990­(současná cena­) ... asi jak se jim to povede nakoupit, tak korigují cenu. Nakupoval jsem od nich pouze 2x, zatím jsem neřešeil žádnou reklamaci ani vrácení. V té době tohle nebyl nejlevnější obchod ale byl to asi nejlevnější obchod se sídlem v ČR. Jinak třeba Pixmanie to měla ještě o cca 500Kč levnější ale asi by vyšlo dráž poštovné a navíc se to u té Pixmanie posílá z Francie a to se mi moc nelíbí. Je potřeba nezapomenout na kabel HDMI ­(malý konektor ­- velký konektor­), ten totiž není v balení, u nich stál 199 Kč ­(pokud si dobře pamatuji­) Já jsem samozřejmě také měl obavy jak to přijde a poprosil jsem tedy na poště abych to u nich mohl rozbalit abych měl případně svědka, kdyby tam byla místo kamery zabalená ­"cihla­" ... no ale vše bylo v pořádku :­-­) Záruka na výrobky Panasonic je v ČR centralizovaná a uplatňuje se v nějakém servisu ­(lze to nalézt na Internetu­), podobné je to i např s výrobky ASUS, HP, LG, Samsung ...
Odpovědět0  0
Zdeněk Lavička | 19.1.201012:25
Dobrý den. Měl bych dotaz na autora recenze: to jak kamera zaostřovala se mi velice líbilo, zvláště v horších světelných podmínkách, proto by mě zajímalo, zda byla zapnuta automatika a nebo bylo zaostřeno ručně. V nějaké diskuzi jsem totiž četl, že kamera má tendenci rozostřovat ale ve Vašich záběrech k tomu vůbec nedocházelo. Děkuji za informaci!
Odpovědět0  0
Jan Vítek (35) | 19.1.201012:55
Zapnuta byla automatika, protože při ručním ostření bych spíš testoval sebe, než schopnosti kamery :)
Odpovědět0  0
Zdeněk Lavička | 19.1.201016:11
Uf ... to byla rychlost odezvy!!! Moc děkuji za odpověď ! Takže jdu rozbít prasátko :­-­)
Já jsem váhal mezi Sony HDR­-XR500VE a Panasonic TM300. Vzhledem k tomu, že jsem již dříve používal Panasonic ­(NV87 a pak GS120­), tak tíhnu k tomu Panasonicu ... ale člověk by obecně vzato byl asi spokojen s každou z těchto kamer ­(včetně např. CANON LEGRIA HF S21­)...
Budu potřebovat externí mikrofon, schválil byste pro tento model typ: RODE STEREO VIDEOMIC ?
Odpovědět0  0
Ľuboš | 13.1.201023:32
Veľmi ma potešila táto recenzia, keďže sám som majiteľom tejto kamery niečo cez dva týždne. Autorovi vyjadrujem veľké poďakovanie. Kameru som kúpil vo vianočnej akcii za 849 Euro!!! Recenzia mi potvrdila, že som si vybral dobre. Rozhodol som sa pre TM300­-ku oproti HS­-ke, keďže je pre mňa dôležitejšia väčšia mechanická odolnosť, rýchlosť k pripravenosti k natáčaniu a menšia váha a rozmery oproti harddiskovej verzii. Veľkosť flash pamäte 32 GB a dve 16 GB karty mi bohate postačujú, keďže dosť často mám zo sebou aj notebook, takže voľnej kapacity mám dostatok aj na dlhšiu dovolenku. Dodatočné porovnávanie s inými výrobcami kamier ma už nezaujíma, pretože „kocky sú už hodené ...“ .
Diskuzia k recenzii ma už tak veľmi nepotešila. Súhlasím s tým, že väčšina príspevkov je o ničom. Preto „majitelia týchto kamier spojte sa!!“ a napíšte sem svoje praktické skúsenosti s kamerou, príslušenstvom, natáčaním, spracovaním videa apod. Je to zložité zariadenie, s množstvom funkcií a možností, takže každá skúsenosť a rada nám všetkým iba pomôže sa vyvarovať chýb a straty času pri jej používaní. Nevybíjajme si energiu zbytočným hašterením, ale pomôžme si navzájom. Zatiaľ som nemal veľa času sa jej venovať, ale pre začiatok som objednal ďalšiu batériu Panasonic VW­-VBG260 ­- 2640 mAh za 115 Euro a púzdro Panasonic VW­-PS56XE­-K, ktoré je veľmi podobné púzdru určenému priamo pre TM300­-ku a to Panasonic VW­-PS55XE­-K Camcorder Case. Toto púzdro som ale na Slovensku ani Česku nenašiel, len na anglických stránkach na rozdiel od VW­-PS56XE­-K, ktoré sa dá zohnať už za 18 Euro aj na Slovensku, prípadne Česku. Moje „staré PC“ Pentium 4 ­- 2,8 GHz, 2GB RAM, FX 5600 NVidia 512MB v pohode stíhalo prehrávať natočené scény v režime HA pomocou priloženého HD Writera AE 1.0. Ako sa to bude chovať pri editácii, tak to dám vedieť, keď sa s tým pohrám ... . Stihol som popozerať aj ostatné doporučené príslušenstvo ­- mikrofón externý, svetlo, tele a wide predsádky a ďalšie a zistil som dosť veľké rozpätie cien v rôznych e­-shopoch. Takže pri zháňaní treba trochu dlhšie potrápiť Googla a dá sa to všetko zohnať za prijateľné ceny. Z českých stránok Panasonicu so si stiahol ďalšie manuály k HD Writeru a doporučenému príslušenstvu v češtine. To je zatiaľ nateraz všetko, prajem všetkým majiteľom kamier veľa vydarených natočených scén. Lovu zdar!
Odpovědět0  0
Ľuboš | 14.1.201011:15
Práve mi prišlo púzdro na kameru Panasonic VW­-PS56, veľmi pekné, šikovné, krajšie ako VW­-PS55, viď. vyššie, z www.inakup.sk za 21,75 Eura už aj s poštovným. Zmestí sa tak kamera, náhradná batéria,jeden prepojovací kábel a pamäťové karty, čiže to najnutnejšie. Spokojnosť, doporučujem
Odpovědět0  0
Ľuboš | 18.1.201011:32
Na ­"http:­/­/www.camcorderinfo.com­/content­/Panasonic­-HDC­-TM300­-Camcorder­-Review­-37105.htm­" je kompletná podrobná recenzia oboch modelov HDC­-HS300 a TM300 a aj konkurencie Sony HDR XR520 s testovacími obrázkami, videami, popismi, porovnaním s ďalšími modelmi a podrobným popisom, ako sa kamery testovali. Super
Odpovědět0  0
kivy (2) | 14.3.201014:30
Tohle je směr, který bych od tohoto vlákna čekal. Díky moc!
K té baterii 2640mAh ­- za jeden týden , t.j. 90 min čistého času reportážního točení v mrazech 0 až ­-20°C nebylo skoro poznat, že by se vybíjela. Je pravda, že točím hlavně přes hledáček kvůli dioptrické korekci. Určitě by mi stačila druhá VBG130. Ta dvojitá má smysl asi jen s diskem.
Velikost baterie ale zafungovala negativně při krkolomném pádu na lyžích, kamerka byla jen v dobře polstrovaném, ale měkkém pouzdře. Velká baterie vylomila úchyty z těla kamery, oprava byla za 2500,­- českých:­(
HD Writer opravdu funguje, naopak Pinacle Studio 14 nedkázol korektně stáhnout nahrávky přímo z kamery, přestože se tak tvářilo. Střih s ním je po stažení HD Writerem už pohodě.
Odpovědět0  0
Karel125 | 5.1.201015:33
Může mi někdo z vás odborníků vysvětlit, proč se při sebemenším pohybu této a všech ostatních full hd kamer, co jsem viděl, totálně rozmaže obraz ?? Shlédnul jsem tuny ukázkových hd videí z různých kamer a vždy se obraz rozmaže, že by se člověk raději chvíli koukal jinam, než se kamera zastaví. Super obraz je pouze na stativu, když se kamera nehne. To ale nějak domácí natáčení ztrácí smysl že.. Když budu chtít točit pobýhající dítě, tak bude výsledek vždy vypadat jako bych se díval bez brýlí a po 10ti rumech ??
Chci koupit kvalitní kameru pro domácí natáčení a chtěl bych s ní přitom pohybovat. Poradí prosím někdo?
Odpovědět0  0
RiMr (43) | 5.1.201016:00
No, rozhodně nejsem odborník, ale můžu zkusit aspoň trochu...
Dejme tomu akademicky, že snímáš obraz 50x za vteřinu ­(bez ohledu prokládaně­/neprokládaně­), teoretickým časem 1­/50s. To znamená, že jeden snímek záznamu trvá 1­/50s, ja? Jestliže během té padesátiny sekundy hýbeš kamerou a snímaný objekt urazí pohybem kamery nějakou dráhu ­(dejme tomu teoreticky přes 20% čipu­), tak v tom jednom snímku samozřejmě snímaný objekt není ­"ostrý­", ale je rozmáznutý přes 20% obrazu. Samozřejmě čím kratší časy a vyšší snímkové frekvence, tím je tento efekt menší, že...
Zkus si vzít foťák, nastavit tam na manuální režim, nebo prioritu závěrky nějaký čas odpovídající času kamery, ­"smýkni­" foťákem při focení do boku a podívej se, jestli snímek bude ostrý nebo rozmazaný. :­-­)
Snad jsem tímto polopatickým výkladem neurazil nějaké odbornické nedůtklivé srdce... :­-)
Odpovědět0  0
101h | 6.1.20109:50
Nejsem taky odborník ale ­"zastarala­" klasicka televize, ktera o cipech a pixelech nevedela tenhle neduch nemela ­(nebo alespon nebyl videt­)...
Odpovědět0  0
Karel321 (1) | 6.1.201010:21
No jo, ale jak to udělat aby se na nové kameře za 30tis. při horizontálním pohybu kamery nerozmazal obraz ? Toť otázka..
Odpovědět0  0
RiMr (43) | 6.1.201010:39
Smýknout spolu s kamerou i scénou... :­)
Ale teď vážně. To je prostě fyzika­/optika, s tím nic nenaděláš. A ­"staré­" TV jsou v tom pochopitelně stejně, na tom vůbec nezáleží, co zobrazuje film. Když je políčko mázlé pohybem­/dlouhým časem, tak je to prostě mázlé. Prostě přirozený motion blure. Zkus si najít nějaký starý film s dynamickými scénami a pauznout obraz a uvidíš...
Pokud je to pro tebe neúnosné, tak buď budeš točit jen statické scény, nebo koupíš tak kvalitní kameru ­(objektiv­) která bude umožňovat při dobře nasvícených scénách velmi krátké časy. Ale za 30 tisíc to nebude :­-)
Odpovědět0  0
RiMr (43) | 6.1.201010:42
Odpovědět0  0
BEPE (4) | 23.12.20099:48
Chtěj, nechtěj musím reagovat. Mé drobné invektivy byly z toho důvodu, že ­"Ajnštajn­" se chtěl něco víc dozvědět o kameře Panasonic HDC­-TM300, osobními ukušenostmi z tohle kamerou atd., ale vlákno se asi od poloviny zabývá dost jinými věcmi než polemikou a informacemi o uvedené kameře. Takže tak asi. Samozřejmě už ude nebudu opruzovat.
Odpovědět0  0
BEPE (4) | 22.12.200918:59
Pánové, musím se poněkud usmívat. Diskuse ke konci tohoto vlákna mi připomíná maturitní otázku: ­"Povězte mi něco o díle Boženy Němcové­", odpověď ­"Božena Němcová byla současníkem Karla Havlíčka Borovského. K.H. Borovský napsal tyto literární díla ....­" :­-)
Odpovědět0  0
RiMr (43) | 22.12.200919:46
To vám přeju, smích je zdravý. Možná by bylo tedy na místě přijít s nějakou kloudnou myšlenkou, než se snažit o samozvané moderování této diskuze, které je ještě mnohem méně přínosné než toto, dle vašeho názoru, plácání od cesty, mimo mísu a tak všelijak podobně... Aneb hezky česky ­"přestaň kafrat a pouč nás, ajnštajne!­".
Protože ať se dívám jak se dívám, jedinou smysluplnou informaci tady od vás nenacházím. Jenom pozdvižené koutky a obočí nad opravdu, ale opravdu nekvalitní diskuzí... :­-)
Odpovědět0  0
saint.michelle | 22.12.20098:42
Mám už asi 5 let starou a ne příliš drahou kameru. Co mi na ní nejvíce vadí je, že jakmile při natáčení fouká vítr, je pak v nahrávce nepříjemný zvuk, kterého nevím, jak se zbavit­(jedině zcela odstranit všechen zvuk­). Myslel jsem, že u nových a dražších kamer a navíc s inteligentním filtrem to bude lepší, ale podle zde uváděných videí tomu tak není ­- ­"hučí, prská to tam furt­" :­-(
Odpovědět0  0
RiMr (43) | 22.12.200914:14
V tom případě to chce kameru s možností připojení vhodného externího mikrofonu­(ů­) :­-)
Odpovědět0  0
ivanmarana (4) | 18.12.200912:14
Dobrý den,
chci si pořídit kvalitní kameru­(kolem 30tis.­),ale po přečtení recenzí už si vůbec nejsem jistý,kterou vybrat.Samozřejmě v té ceně očekávám kvalitní nahrávky a fotky i při špatném osvětlení.Mohl by mě někdo,kdo vlastní některou z těchto kamer­(sony hdr cx520,panasonic hdc tm300,popř.canon hf s11­)poslat orig.video a fotky hlavně při horším osvětlení a při pohybu s kamerou ,ale hlavně i pohyb před kamerou?je mě jasná velikost souboru­(např.přes www.leteckaposta.cz­)
mockrát děkuji
Odpovědět0  0
RiMr (43) | 18.12.200912:29
Můžu ti poslat stream z Canon HV­-30 ­(HV­-40 by mělo poskytovat nemlich to samé...­). Fotky možná taky nějaké najdu, ale neslibuju... Jestli mám někde jednu dvě co jsem zkoušel...
Odpovědět0  0
ivanmarana (4) | 18.12.200918:51
to bych byl rád,díky
Odpovědět0  0
RiMr (43) | 18.12.200920:55
Koukni třeba na tohle video, má to i druhou část a zkus se podívat jestli tam není nějaký záběr který bys chtěl v surových datech a pošli čas od­-do a já ti to pošlu:
http:­/­/www.youtube.com­/watch?v=pJUcAYL0BoA
Odpovědět0  0
ivanmarana (4) | 18.12.200921:53
jakýkoli,hlavně v pohybu,ale originál z kamery,ne sestříhaný,ani upravovaný,dík,na velikosti nezáleží
Odpovědět0  0
BEPE (4) | 12.12.200914:09
Teď jsem nepochopil poslední vyjádření. Bavíte se o foťáku nebo videokameře Panasonic HDC­-TM300?
Odpovědět0  0
RiMr (43) | 8.12.200914:28
Škoda že tak rádoby našlapaná kamera trpí takovými triviálními nedostatky...
Pořád nemám úplně jasno v datovém toku... Tahle kamera má ­"naplno­" datový tok 17Mbps ­/ VBR a třeba Canon SX1 má datový tok 40­-50Mbps ­(předpokládám CBR­)... Nešulí to trochu?
Jo a ještě... cituji: ­"Jde o 1920 x 1080 a 1440 x 1080, takže jde o poměr stran 16:9 a 4:3.­"
Moc bych za to nedal, že rozlišení 1440x1080 není určeno k natáčení 4:3, ale k pro 16:9 s wide pixel ratio... :­-)
Odpovědět0  0
Radek Jahoda (397) | 9.12.200919:44
Otázka je, jestli to na tom videu bude vidět, že to má tak vysoký datový tok. Také to může značit, že jejich kompresor v čipu toho foťáku používá jen jednoduchou kompresi ­(přestože je to H.264­). 17­-18Mbps mají všechny kamery tohoto segmentu. Jistě, určitě by se hodil i ještě nějaký kvalitnější profil třeba se 25­-30Mbps, ale 40­-50 mi přijde naprosto zbytečné.
Odpovědět0  0
RiMr (43) | 9.12.200920:13
Souhlasím, chtělo by to surové videa a kouknout na podrobné parametry. Zkusím to u toho videa co je tady...
Odpovědět0  0
RiMr (43) | 9.12.200920:21
Takže analýza videa z exteriéru:
Video ID : 4113 ­(0x1011­)
Menu ID : 1 ­(0x1­)
Format : AVC
Format­/Info : Advanced Video Codec
Format profile : High@L4.0
Format settings, CABAC : Yes
Format settings, ReFrames : 4 frames
Duration : 17s 160ms
Bit rate : 15.1 Mbps
Width : 1 920 pixels
Height : 1 080 pixels
Display aspect ratio : 16­/9
Frame rate : 25.000 fps
Resolution : 24 bits
Colorimetry : 4:2:0
Scan type : Interlaced
Scan order : Top Field First
Bits­/­(Pixel*Frame­) : 0.292
Stream size : 31.0 MiB ­(93%­)
Odpovědět0  0
Radek Jahoda (397) | 11.12.20097:36
Ono by chtělo hlavně změřit ten foťák, je docela možný, že důvod vysokého bitrate je jen v tom, že procesor co tam je není optimalizován pro AVCHD a nestíhá to spočítat, tak se udělá jen DCT, zabalí se to do H.264 a uloží. Kamery naopak přímos H.264 počítají, takže je tam kompresor, který to zvládne. To samé platí pro foťáky Panasonic, které také natáčí do H.264, ale zřejmě používají kompresor z kamer.
Odpovědět0  0
ODSákEda | 11.12.20099:47
No, mnohé fotáky v režimu HDV hlavně samplují barvy 422! A né jak většina kemr jen 420 některé ještě hůře... I proto jsou obrazově lepší než kdejaká i poloprofi kamera! Spíše vysokorychlotně sekvenčně progresivně fotí než točí, kamery zase jen spíše točí a obraz počítaj nepřímo navíc mnohé páskové jsou limitovány dat tokem miniDV pásku a mnohé nejsou ani FullHDV , neb scanují reálně jen 1440x540x2­/1s pixelů... a jen výpočtem resizují nahoru, což moc detailů v obraze jaksi nepřidá a detaily v obraze = více informace = vyšší dat. tok, ale to vyšší, platí jen pro fotáky jako Canon s popravdu FullHD i scanovaných z čipu! :­-­) né pro kamery... :­-(
Odpovědět0  0
ODSákEda | 7.12.200918:48
k čemu je údaj: 4 ­- 48 mm , namísto údaj po přepočtu na 35mm???... Zajímá mě rozsah ohnisek, nebo alespon výchozí a zoom a né jen zoom a jen reálná vzdálenost od čipu...
Odpovědět0  0
jarino1978 (4) | 7.12.200916:30
ten obraz z kamery je presne tak hnusný, ako obraz z kamier Sony. Preto som odišiel ku kamerám Canon.
Pozeral som m2ts streamy, exterier 1 = typicky neostré vzdialenejšie objekty, obraz ako 2x vypratý v práčke. Na tom zábery koňa je opäť vidno slabiny optiky, veľmi úbohá kresba...A to pozadie ?
Odpovědět0  0
sumuda | 8.12.200919:54
To jarino1978: Vidíš, a já jsem pro změnu odešel už jsou to tři roky, od Canonu k Panasoniku. Adůvod? No přeci ten obraz !
Odpovědět0  0
artam (54) | 7.12.200911:31
"Vyzkoušíme si, jak nám Panasonic HDC­-SD20 snímá v exteriéru i interiéru a pak nemohou chybět testy zoomu a stabilizace, pohotovosti ostření.­"

...hmm, to faaakt?
Sice nechcem kritizovat pisanie recenzie stylom copy­-paste, ale ked to takto robite, tak aspon dokladne skontrolujte pozostatky z predosleho materialu...
Odpovědět0  0
Jan Vítek (35) | 7.12.200911:40
opraveno...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.