Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Originál je originál: TechniSat DigiCorder HD S2X

13.8.2010, Jiří Piškula, recenze
Diváci satelitního vysílání se už dávno nespokojí s pouhým sledováním pořadů. Chtějí si je nahrávat, mnohdy za souběžného sledování jiných kanálů. Nejen to umí i satelitní přijímač TechniSat DigiCorder HD S2X s integrovaným 160GB diskem, USB a LAN portem.
Po zapnutí přístroje naběhne obraz a zvuk přibližně za 16 s u nekódovaných programů, kódované kanály naběhnou zhruba o 6 s později. V hlavní nabídce lze však aktivovat funkci rychlého startu, která zabezpečí spuštění HD programu do 5 s po zapnutí (za cenu vyšší spotřeby v pohotovostním režimu). Přepínání kanálů trvá asi 1,5 s u FTA programů a 3,6 s u kódovaných kanálů. Přepínání mezi HD kódovanými kanály je trochu pomalejší – v průměru 4,3 s (zvuk nabíhá o sekundu dřív než obraz). Zjištěné prodlevy jsou naprosto snesitelné a nijak moc neobtěžují. Přepínání kanálů je plynulé, bez zamrzání či rozpadávání obrazu nebo zvuku. K nežádoucím jevům nedochází ani během listování v nabídkách.


Navigační menu se seznamem TV programů.


Pomocí tlačítka „Status“ lze vyvolat informace o transpondéru.


Podrobné informace o obrazu a zvuku sledovaného kanálu.


Funkce PIP


Přijímač podporuje funkci „obraz v obraze“, kdy je možné sledovat vysílání dvou programů současně. Po stisku příslušného tlačítka dálkového ovladače se aktuálně sledovaný kanál zobrazí zmenšený v pravém horním rohu obrazovky (jiné umístění není možné) a hlavní obraz zmizí. V tento okamžik lze přepnout na jiný program, který se zobrazí na obrazovce (včetně zvukového doprovodu).


Funkce PIP (picture in picture) zobrazí živě jen jeden HD kanál, lze ho však kombinovat s HD záznamem.

Zde je nutné podotknout, že přístroj nedokáže současně zobrazit dva HD programy. U kódovaných SD programů je možné společně zobrazit pouze ty, které jsou vysílány ze stejného transpondéru. Je-li kódován pouze jeden ze zobrazených kanálů, lze libovolně kombinovat různé transpondéry i satelity. Kombinace dvou obrazů ve vysokém rozlišení je možná tedy jen v případě současného přehrávání HD záznamu uloženého na HDD a sledování živého HD vysílání. O možnostech záznamu vysílání a současného sledování jiných programů z různých satelitů/transpondérů se dočtete v další kapitole.


Elektronický programový průvodce (EPG)


Elektronický programový průvodce pracuje spolehlivě, všechny české znaky jsou zobrazovány korektně. V menu přístroje lze nastavit přesnou hodinu, kdy si EPG data stahuje (defaultně přednastaveny 4 hodiny ráno), což zaručuje každodenní dostupnost aktuálních informací po zapnutí přijímače.


Díky EPG máte k dispozici TV program na několik příštích dnů.

U každého kanálu lze zobrazit stiskem tlačítka „Info“ postupně dvě úrovně informací o právě vysílaném pořadu a také pořadu následujícím. Dále je možné zobrazit přehled všech kanálů s náhledem obrazu a stručnou informací o pořadu nebo televizní program až na 7 dnů předem.


Základní i rozšířené informace o sledovaném pořadu lze snadno zobrazit.


Teletext, titulky


Přijímač dokáže uchovávat v paměti až 800 stránek teletextu, což je naprosto dostačující, čeština funguje správně u písmen všech velikostí a správně jsou zobrazovány i teletextové titulky u pořadů, k nimž jsou vysílány. Korektní zobrazování českých znaků dosvědčují obrázky níže.


Úvodní stránka teletextu programu ČT1.


České znaky jsou v pořádku i na testovací stránce.

Správně fungují také DVB titulky. Jak už bylo zmíněno, je škoda, že volba jazyka zobrazovaných titulků se neukládá individuálně s každým kanálem, ale pouze globálně jako preferovaná předvolba pro všechny kanály. I když si tedy u daného programu vyberete konkrétní titulky, po přepnutí na jiný kanál a opětovný návrat se zobrazí ta verze titulků, která je nastavena pro celý přijímač.


České DVB titulky jsou zobrazovány správně.


Individuální volba titulek se bohužel neukládá s programem, vždy je nastaven globálně preferovaný jazyk.