Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Noontec A9: Android v plné polní?

26.6.2012, Jakub Doležal, recenze
Multimediální centra povětšinou disponují čipsety Realtek nebo Sigma, avšak dnes se podíváme na zcela jiné řešení od společností Noontec. Ta vybavila svůj model A9 Smart Box procesorem Cortex A8 a operačním systémem Android. Je to však lepší kombinace?
Noontec A9 patří do nové vlny malých šikovných krabiček, které s velkou pravděpodobností velmi brzy zaplaví trh. Pokud se na tento produkt dívám jako na záložní počítač k televizi, pak nevidím sebemenší problém jej doporučit. Pokud se však dívám očima redaktora testujícího multimediální centrum, musím říci několik ale.





Android jako takový je jistou cestou do budoucna, avšak příliš benevolentní Google způsobil, že se tento operační systém instaluje všude, a to není vždy dobře. Noontec A9 pracuje na ryze telefonní verzi s minimem úprav, a to zkrátka není pro multimediální centrum to pravé ořechové. V základu dostanete celkem rozumnou podporu multimédií, ale nefungují české znaky titulků a podporu zvukových stop mohl výrobce také více doladit . Jako největší problém ale vnímám absenci jakékoliv správy multimédií.

Argumentem jistě bude" Vždyť je to Android, tak to najdi a stáhni", avšak raději bych viděl doladěné multimediální centrum s funkčními titulky, grafickou nadstavbou typu XBMC, a až poté možnost tyto vychytávky od výrobce smazat a nahradit vlastními. Noontec A9 je tedy v multimediálním ohledu takový polotovar, který musíte vybalit, vystřihnout a slepit. To rozhodně není pro každého, u televize většinou hledáte pohodlí.

Tím se také dostávám ke klávesnici s myší, které jsou pro ovládání internetových služeb velmi povedeným služebníkem. Každopádně jak pro internet, tak pro multimédia je toto příslušenství pohodlné na stole či pevné podložce. Pokud máte klávesnici na kolenou a myš někde na polštáři, přechází plynulá ovladatelnost v souboj s trpělivostí. Řešením by bylo například doplnit klávesnici o trackball a v naprosto ideálním případě o podsvícení. Ke klávesnici zmíním ještě jednu drobnost, a to fakt, že jejím prostřednictvím nelze zařízení "probudit" a musíte fyzicky dojít k přehrávači. Výrobce přislíbil zjištění příčiny a jakmile dorazí odpověď, tak jí zde zveřejníme.

Sečteno, podtrženo Noontec A9 patří do rukou „hračičkám“, ti u něj prosedí několik večerů a vyladí jej k obrazu svému. Uživatelé, kteří chtějí vybalit hotové multimediální centrum, se musejí poohlédnout jinde.


Multimediální centrum je vhodné pro:


1) Uživatele, kteří chtějí k televizi malý počítač
2) Hračičky, budete totiž muset ladit, ladit a ladit


Plusy


Slušný výkon (Full HD přehrajete bez problémů)
+ Otevřený operační systém Android
+ Oficiální Google Play
+ Nízká cena
+ Internetový prohlížeč s Flashem
+ Klávesnice (malá, avšak přesto použitelná)
 
 

Minusy


- Starý a telefonní Android 2.3
- Místy slabší podpora video i audio kodeků
- Nefunkční české titulky
- Nutnost ruční aktualizace systému
- Pro plnohodnotné MMC nutno doladit
- Nelze probudit skrze klávesnici
 
 
Za zapůjčení Noontec A9 a NASu TS-259 Pro+ děkujeme UMAXu.

 

Cena v době testování: cca 2 700 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Noontec A9?
V anketě šlo hlasovat od 26.6.2012 do 20.6.2013. Počet hlasujících: 13
Výborný8 %
Průměrný54 %
Špatný38 %