Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Njoy Digital N7: televize po celém domě

12.3.2013, Pavel Kovač, recenze
Máte doma jednu přípojku k televizi a chcete si užít vysílání po celém bytě a hlavně na počítači? Tak není nic jednoduššího, než zapojit Njoy Digital N7 k satelitu či anténě a o zbytek se nestarat. Signál se vám dostane do celé domácí sítě.
Kapitoly článku:

Jak to funguje?


Připojíte napájení, síťový kabel a jedete. Tedy v ideálním světě. Ten bohužel u Njoy Digital N7 moc nefunguje. Ihned po vybalení jsem musel cca dvě hodiny laborovat s nastavením. Mačkat neustále tlačítko reset a zkoušet různé nastavení routeru, vyměňovat router, abych nakonec zjistil, že musím celé zařízení naprosto resetovat. V podstatě se mi povedlo jej přihlásit k routeru až v době, kdy byl v jakémsi nouzovém režimu a webové rozhraní umělo pouze update firmwaru. Ten jsem tedy updatoval a poté již začalo zařízení fungovat.

Možná to bylo opravdu špatným firmwarem (nahrál jsem samozřejmě nejnovější), ale fakt, že Njoy Digital N7 nefungoval ani na routeru Mikrotik ani na Linksys, mu moc dobré vysvědčení nedává. S novým firmwarem to však vypadá daleko lépe.





Jakmile se zařízení připojí a máte k dispozici televizní signál, můžete navštívit webové rozhraní a dát vyhledat kanály. To proběhne bez problémů, pouze jej musíte hledat v záložce Antena a ne Chanels, což je trošku zvláštní, ale proč ne. Poté je potřeba provést nastavení streamu. Máte možnost si zvolit mezi Unicastem a Multicastem. Smysl obou je asi jasný. Unicast pošle signál pouze jednomu zařízení a další se již nepřipojí. V podstatě celé zařízení degradujete na obyčejný TV tuner, co může být na druhé straně domu. Naopak Multicast rozešle do celé sítě pakety a kdokoli si je může odchytávat.


Jeden vládne všem


Vzhledem k tomu, že zařízení nemá více tunerů, mohou všichni sledovat pouze jeden kanál. Existují zde dva M3U soubory - jeden Master a druhý Slave. Master logicky přepíná kanály a Slave je jen účastník a nechá se překvapit, co jeho pán udělá. Toto pokládám asi za největší nedostatek, resp. ona je to vlastnost, ale rozhodně by Njoy Digital N7 slušelo více tunerů. Takové dva tři by jistě byly vhodné.




U multicastu hodně záleží na kvalitě vašeho routeru/switche. Pokud máte doma nějaké postarší, tak počítejte s občasným vypadáváním signálu. V tomto ohledu mám nejlepší zkušenosti s Ciscem. Otestoval jsem samozřejmě i docela známý Linksys WRT54GL, což je pouze 100Mbitový router. Na něm jsou problémy s Multicastem, kde druhý divák již začíná mít problémy. Obraz se rozpadá a plynulý rozhodně není. Druhý testovaný je Mikrotik RB751G-2HnD, který již s Multicastem problém neměl.






V čem přehrát?


K zařízení je dodáván Njoy N7 Player. Ten bohužel z nějakého neznámého důvodu stále nefungoval, a to jak v Unicast, tak v Multicast režimu. Seznam programů se sice načetl, ale při otevírání streamu zobrazil vždy obligátní hlášku "Please wait while the streaming is loading...", a ta zůstala viset, dokud ji někdo nezavře.





Naštěstí tu existuje léty osvědčený VLC Media Player, který je zachytáváním streamů natolik známý, že by bylo až s podivem, že by u zařízení nefungoval. Dokonce v samotném "Quick Start Guide" je VLC doporučován. V tomto případě tedy stačí z webového rozhraní stáhnout Master či Slave playlist ve formátu M3U a otevřít pomocí VLC. O vše ostatní se postará již samotný přehrávač. Navíc zde máte možnost si vybírat filtry pro odstranění prokládání apod. Zkrátka jedná se o plnohodnotný a velmi dospělý přehrávač.





Na CD naleznete také DVBLink, který lze nainstalovat na prakticky libovolný systém, a to včetně NAS od Qnap či Synology. Díky tomu můžete programy pohodlně nahrávat či sledovat prakticky z jakéhokoli zařízení včetně telefonu.





A takto vypadá schéma, pokud si do své sítě připojíte NAS s DVBLink Serverem. Samozřejmě NAS můžete nahradit za klasický počítač na bázi Windows či Linux. Volba je čistě na vás.




Nejprve si v DVBLink serveru přidáte AnySee N7 přes jediný parametr - IP adresa.





Poté si již vyberete kanály, které má DVBLink zpracovávat a následně potvrdíte nastavení portu a kódování pro EPG atd. Nic víc již provádět nemusíte. Poté se již jen připojíte přes UPnP DLNA a přehrajete si co potřebujete. Jednoduché a účelné.





Existuje také plugin do XBMC a Windows Media Center. Vyzkoušeli jsme XBMC, který v poslední době zažívá velký boom, a to hlavně díky prakticky zamrzlému vývoji Microsoft Media Center. Pro XBMC existuje plugin jak pro Njoy Digital N7, tak pro DVBLink. Praktičtější je však přímo Njoy Digital N7, který aktivuje v XBMC položku Live TV. Naproti tomu DVBLink přidá stream v Programs. To, jakou cestu zvolíte, je čistě na vás. Oboje funguje prakticky stejně.





Jak vidíte, tak možností je opravdu mnoho. Jen je trošku škoda, že ona primární od Njoy Digital dělá největší problémy. Na druhou stranu, proč si do počítače přidávat další program, když existují daleko lepší alternativy. Navíc je Njoy přímo ve svém manuálu propaguje. Proč to asi tak bude? Všichni tušíme.


Wi-Fi není problém


I přestože je Wi-Fi v dnešní době docela rychlá a leckdy dokáže překonat starší domácí metalickou síť, tak pro televizi nemusí být zrovna ideální. Ale protože Njoy Digital N7 pouze posílá data, tak je přístup přes Wi-Fi čistě v rámci samotného routeru, resp. AP. Pro SD signál stačí i IEEE 802.11g síť. Pro HD signál však již "géčková" síť nestačí a zde raději volte 802.11n, která poskytuje daleko vyšší datový tok. Pokud tedy televize přes Wi-Fi nefunguje a po kabelu ano, je na vině router. Nezapomeňte v něm povolit IGMP, resp. Multicast.


A kolik zaplatíme?


Jistě vás zajímá kolik si Njoy Digital N7 vezme z elektrické sítě. Zde vás musím uklidnit. Jeho spotřeba je při přehrávání 6,3 W. To je na jednu stranu docela málo, ale pokud vezmeme v úvahu, že tolik si dnes vezme i běžné multimediální centrum, tak je jeho spotřeba vysoká. Ale opravdu jen s ohledem na ostatní zařízení. Stále je spotřeba natolik malá, že vám v peněžence rozhodně díru neudělá.