Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Netgear EVA8000 aneb jak na multimédia v obýváku?

16.4.2008, Jan Dedek, recenze
Přehrávač EVA8000 streamuje filmy, videa, hudbu, internetová rádia a videa nebo fotografie z vašeho počítače zapojeného v síti přímo do TV, dokonce i do HDTV. Automaticky najde soubory digitálních médií ve vaší síti a uspořádá je do snadno přístupné knihovny.

Závěr


Před samotným testováním EVY jsem si prostudoval několik článků na internetu, z kterých jsem získal dojem, že se "EVA" příliš neliší od DVD přehrávačů, či rekordérů. Divíte se? Je to ale tak, tento přístroj dokáže oba zmíněné velmi dobře nahradit.

Netgear Digital Entertainer HD EVA8000 je velmi zajímavý přístroj a primárně je určen jako prostředník přehrávající média uložená v PC nebo na síti na nějakém zobrazovacím zařízení, jako je například TV, která může být umístěna dokonce i v jiné části domu.


Ale to není zdaleka všechno, "internetová" část "EVY8000" je opravdu povedená a umožňuje přehrávání internetových rádií a dále také videí ze serveru YouTube, prohlížení fotografií ze serveru Flickr.com či prohlížení kanálů RSS v klasické textové podobě, navíc jsou v přístroji předdefinovány audio RSS a co mě nejvíce dostalo, tak to jsou video RSS.

Abychom jenom nechválili, výrobce by měl zapracovat na firmwaru a zprovoznit české menu, české titulky a podporu pro externí HDD přes rozhraní USB, kromě těchto nedostatků už mám pouze jedinou menší připomínku k přehrávání.

Pokud spustíte nějaké přehrávání a začnete listovat v menu, běží přehrávání stále na pozadí a když nalistujete v menu to, co chcete nově spustit, a stisknete tlačítko PLAY, přístroj vypíše hlášku, že soubor nelze načíst. Ze začátku jsem si myslel, že je chyba ve firmwaru a přístroj jsem v takovéto situaci pokaždé restartoval. Až jsem přišel na to, že pokud něco spustíte, tak to musíte tlačítkem STOP vypnout. Většina přehrávačů totiž funguje tak, že pokud při přehrávání vstoupíte do menu, přehrávání se zastaví, nebo pokud spustíte nové přehrávání, tak se původní zastaví.


Jednoduchá instalace s průvodcem
Nepodporuje GMC u DivX a Xvid
Líbivý design
Nepodporuje české titulky
Podpora DivX 3, 4, 5, 6 a Xvid
Malá propustnost přes Wi-Fi
Podpora HD, WMV, MKV, MP4, atd.
Nemá české menu
Možnost nastavování titulků
Nepodporuje externí USB HDD
Podpora Nero Digital
Ikona Odkaz na databázi
Podpora ID3 tag u MP3
Ikona Odkaz na databázi
Podpora internetových médií - YouTube, Flickr, Internetové rádio
Ikona Odkaz na databázi
Podpora RSS (text, audio a video)
Ikona Odkaz na databázi
Rozhraní HDMI, konektory USB
Ikona Odkaz na databázi
Připojení přes Wi-Fi 54 Mbit
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 6 000 Kč bez DPH


Co říci závěrem, Netgear Digital Entertainer HD EVA8000 je opravdu povedený přístroj a myslím si, že v budoucnu bude technologie obecně směřovat směrem ke kompletnímu zasíťování domácnosti s centrálním serverem a sdílení obsahu prostřednictvím terminálů po celém domě. "EVA" je jedním z prvních krůčků této budoucnosti.
 
 
Za zapůjčení Netgear Digital Entertainer HD EVA8000 děkujeme firmě Netgear