Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Netgear EVA8000 aneb jak na multimédia v obýváku?

16.4.2008, Jan Dedek, recenze
Přehrávač EVA8000 streamuje filmy, videa, hudbu, internetová rádia a videa nebo fotografie z vašeho počítače zapojeného v síti přímo do TV, dokonce i do HDTV. Automaticky najde soubory digitálních médií ve vaší síti a uspořádá je do snadno přístupné knihovny.
Kapitoly článku:
Specifikace jsou uvedené v tomto souboru od výrobce. Dále se podíváme na obsah balení:

Obsah baleníIkona Odkaz na databázi
Název přístroje HD EVA8000
Dálkové ovládání 1x infračervené
Baterie 2x AA
Síťový kabel 1x
Ethernet kabel 1x
S-Video kabel -
Kabel komponentního videa 1x
Kabel kompozitního videa 1x
HDMI kabel 1x
Instalační průvodce 1x EN, 1x DE, 1x FR, 1x ES, 1x IT a 4 další jazyky
GNU General Public Licence v.2 1x EN
Záruční list 1x IT, 1x několikajazyčný včetně EN
Prohlášení o shodě 1x EN/FR
CD s programem a ovladači 1x
Manuál 1x EN

 

Instalace


Instalace "zábavního centra" EVA8000 je poměrně jednoduchá záležitost. V první řadě budete potřebovat domací síť, nejlépe s připojením do internetu. Tzn. měli byste mít nějaký router a nejlépe s přítomností Wi-Fi.

Prvním krokem je tedy připojení EVA8000 do domácí sítě, a to buď kabelem, nebo bezdrátově. Dalším krokem je připojení k zobrazovacímu zařízení, na výběr máte připojení pomocí S-Video, SCART, HDMI, komponentního nebo kompozitního videa. Po zapnutí přístroje a zobrazovacího zařízení vás jako první přivítá obrazovka s výběrem jazyka. Jak instalace probíhá ukazuje následující animace:



Po volbě jazyka můžete zvolit základní nastavení (doporučuji) nebo uživatelské nastavení, dále na vás čeká výběr rozlišení. V první verzi firmwaru jsou pouze "americká" rozlišení, po updatu firmwaru budou k dispozici i rozlišení obvyklá v našich končinách. Mimo jiné musíte zvolit i připojení do sítě, na výběr je přes kabel a bezdrátově, nastavení kabelového připojení je jednoduché, proto je v animaci ukázáno bezdrátové připojení. Poté následuje restart, ale to ještě není celá instalace, pokračování je na následující animaci:



Po restartu vám přístroj na první obrazovce oznámí, že je k dispozici nová verze firmwaru, který můžete aktualizovat až po dokončení instalace. Dále musíte nastavit zemi a město, které je vám nejbližší. Dále následuje práce s PC, vložíte do mechaniky CD a spustíte průvodce instalací, který je zobrazen na další animaci, bez dokončení instalace na PC nelze dokončit instalaci EVA8000. Jakmile je instalace na PC dokončena, EVA vám umožní dokončit i svou instalaci a zobrazí se vám "Main Menu".




Aktualizace firmwaru


Po instalaci máte možnost aktualizovat firmware EVA8000, v základním menu přejdete na položku "More", poté na "Supervisor functions" a spustíte Update. Ještě před aktualizací vám přístroj nabídne uložit nastavení do souboru, pokud to chcete využít, musíte mít na PC v programu Digital Entertainer povolen zápis do některé z definovaných složek. Potom už stačí čekat na nahrání nového firmwaru. Pozor, je důležité, aby při aktualizaci nebylo přerušeno napájení 230V, jinak se může stát, že bude EVA8000 nefunkční. Následující animace tento proces ukazuje, jak vidite v přístroji byl první firmware 1.2.20:



Stav po aktualizaci firmwaru ukazuje následující animace, verze firmwaru je 2.0.159. Jak je vidět, změnil se vzhled aplikace , bohužel k horšímu, názvy položek jsou hůře čitelné než u prvního firmwaru. Bohužel v nové verzi přestalo fungovat i počasí, přístroj nemůže načíst soubor *.xml, takže vpravo dole už nevidíte okno informující o stavu počasí ve vašem městě.



Naopak zlepšila se podpora českých znaků v menu a bylo doplněno nastavení PAL. Při opětovném nastavení si všimnete, že pokud chcete vyplňovat pole, objeví se okno a písmena lze vybírat šipkami na dálkovém ovládání, což je mnohem komfortnější než u předchozí verze firmwaru, kde se musela mačkat tlačítka s písmeny podobně jako na mobilním telefonu.